home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
''Egymás mellett és egymásért kell...
Martinek Imre
2011.09.21.
LXVI. évf. 38. szám
''Egymás mellett és egymásért kell...

''Egymás mellett és egymásért kell élnünk. Ez a sorsunk...”
Krizbai Hajnalka, Lantos Lajos és Jódal Rózsa - A szerző fotójaSzeptember 16-a és 18-a között 14. alkalommal rázta fel a régió magyarságát a verseci Petőfi Sándor Művelődési Egyesület kezdeményezésére létrehívott Hercz...

''Egymás mellett és egymásért kell élnünk. Ez a sorsunk...”
Krizbai Hajnalka, Lantos Lajos és Jódal Rózsa - A szerző fotója

Szeptember 16-a és 18-a között 14. alkalommal rázta fel a régió magyarságát a verseci Petőfi Sándor Művelődési Egyesület kezdeményezésére létrehívott Herczeg Ferenc-napok. A rendezvénysorozat ezúttal a negyven éve elhunyt Börcsök Erzsébetnek (1904-1971) is emléket állított, annak a jeles írónőnknek, aki életének jelentős részét éppen itt, a néhai Érdsomlyó-hegy lábainál lélegző városban élte le. A regényíró, elbeszélő, színdarabíró, útirajzok és publicisztikai írások szerzője, tanítványainak útját féltőn egyengető pedagógus alakja világosan körvonalazódott méltatóinak gondolatai nyomán.
Az irodalmi emléknapok péntek esti nyitányán Árva Ernő, Berza Hajnalka, Árva Dániel és B. Antman Elizabetta értékelték az eddigi Herczeg-napokat.
A szombat délelőtti istentiszteletet a helyi Szent Gellért-plébániatemplomban ft. Erős Mihály esperes tartotta, majd pedig Stevica Nazarčić, Versec város képviselő-testületének elnöke rövid megbeszélést folytatott dr. Nikowitz Oszkár úrral, a Belgrádi Magyar Nagykövetség nagykövetével, az anyaországi Helvécia és Badacsonytördemic, a romániai Detta és Resicabánya, valamint a felvidéki Zétény küldöttségeivel. A Városháza dísztermében a községi elnökön kívül Lantos Lajos, a házigazda kultúregyesület elnöke és Krizbai Hajnalka nyugalmazott tanítónő, a Herczeg-emlékbizottság elnök asszonya is köszöntötte az irodalmi matiné részvevőit, többek között dr. Csáky Sörös Piroskát, a Magyar Kultúra Lovagját, a fejértelepi Ady Endre Kultúregyesület és a pancsovai Petőfi Sándor MME delegációját, Volmuth Pétert, Badacsonytördemic polgármesterét, a helvéciai Dobosi Zsolt önkormányzati képviselőt, a zétényi Horváth Béla önkormányzati képviselőt, valamint a községi főellenőrző tisztséget betöltő Ripcsu Rudolf tanár urat. Resicabányáról Nagy Péter, a Kulturális Autonómia Tanács tagja a Krassó-Szörény megyei RMDSZ-szervezet kultúrfelelőse érkezett az ünnepségre, a dettai RMDSZ színeit pedig Katona György képviselte. Az egybegyűlteket kiemelt vendégként az MNT Kulturális Bizottságának nevében mgr. Németh Ferenc művelődéstörténész, az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója üdvözölte.
Börcsök Erzsébet életútjának és munkásságának méltatásában Lantos Ilona és Vitt Sándor a régi várost, illetve a Karas mellőli embereket hozták elénk, de hallhattuk dr. Bori Imre nekrológját és dr. Hózsa Éva Eszter-szótárát is, dr. Bányai János tanár úr pedig az írónő válogatott novelláiból a Forum kiadónál megálmodott új kötet előkészítéséről szólt. Börcsök Erzsébet Udvarszálláson című írását mgr. Németh Ferenc olvasta fel, Berényi Emőke mesterdolgozatában az írónő regényeit állította egymás tükrébe, egykori tanárnőjére, majd kollégájára pedig Bartha Jozefina emlékezett. Az édesanya állomásait természetszerűen maga az írónő leánya, Jódal Rózsa vázolta. Alkalom volt ez a találkozás más, a Börcsök-hagyaték továbbmentőinek bemutatkozására is. Vezércsillagunk, névadónk Börcsök Erzsébet elnevezéssel Balassa Julianna, a tizenhárom évet megélt pancsovai székhelyű Börcsök Erzsébet Vajdasági Módszertani Központ alapító elnök asszonya, majd a helyette létrehívott Börcsök Erzsébet Dél-bánáti Magyar Irodalmi Kör vezetője emlékezett szavakban és képekben. Ez alkalommal szerb nyelven is elhangzott méltatás. Pontosabban egy tizenöt perces dokumentumfilm Börcsök Erzsébetről, az Újvidéki Televízió tízrészesre tervezett Znamenite žene Novog Sada produkcióból Danica Aćimović rendezésében, amelynek tulajdonképpen az emléknap előestéjén volt az ősbemutatója. A filmről dr. Gordana Stojaković, a sorozat forgatókönyvírója és egyik szereplője beszélt, aki egyúttal Börcsök Erzsébet szerb nyelven 2002-ben megjelent Ester című regényének is szerkesztője volt, valamint a fentebb említett antólógia szerzője.
- Olvasni nem azért érdemes, hogy ''műveltek”, hanem hogy gazdagok legyünk. Hogy egyetlen életünkben ezer életet leéljünk és megtapasztaljuk, milyen a bukás, a hatalom, a magány, a diadal, a születés, a halál, a hazátlanság és a szerelem... - kerekítette formai egésszé zárszóul az elhangzottakat a moderátor, ajánlva egyúttal a Forum könyvbuszának kínálatát, amely a kultúregyesület székháza előtt várta a vevőket.
Sajnos, az irodalmi és nemzeti öntudatépítő szempontból egyaránt lényeges koszorúzási finálé szükségszerűen az idén is főt kényszerült hajtani a haszonközpontú túlerő előtt. A rendezvény idejére ugyanis a város a Herczeg Ferenc-emléktáblához vezető út betonkockáit is bérbe adta a bazárosoknak. Így aztán a vasárnap délelőtti kétnyelvű szentmisét követően Zétény, Badacsonytördemic és Helvécia delegációja a ''házon belüli” Petőfi-emlékszobornál helyezte el az emlékezés koszorúit. A nagybecskereki Petőfi Sándor ME fiatal diákcsapata elnök asszonyuk, mgr. Tóth-Glemba Klára, az MNT Kulturális Bizottságának tagja kíséretében érkezett Versecre. A Pintyőke énekcsoport Fejes Márta felkészítésében népdalt adott elő, Jaksa Teodóra Bódás János A medve ment Jézushoz című költeményét hozta, kalárisba kötve mindezt egy újabb furulyaszólóval meg a szentmihályi Rezesbanda közreműködésével.
A rendezvény támogatója a Bethlen Gábor Alap volt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..