home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
25 ezer új munkahely a Vajdaságban
2008.01.09.
LXIII. évf. 2. szám

Vajdaság Európa legnagyobb építőhelyévé vált, 49 termelőrészlegben kezdődött meg a munka új technológiák alkalmazásával, a Fejlesztési Alap pályázatai során 2043 hitelt hagytak jóvá 6 milliárd 793 millió dinár összegben, Vajdaságban a munkanélküliség 20,4 százalékkal csökkent, a nyilvántartásban 56...

Vajdaság Európa legnagyobb építőhelyévé vált, 49 termelőrészlegben kezdődött meg a munka új technológiák alkalmazásával, a Fejlesztési Alap pályázatai során 2043 hitelt hagytak jóvá 6 milliárd 793 millió dinár összegben, Vajdaságban a munkanélküliség 20,4 százalékkal csökkent, a nyilvántartásban 56 342 munkanélkülivel kevesebb szerepel, Vajdaságnak a regionális együttműködésben betöltött jelentős szerepe előmozdítja Szerbia európai integrációját.
Az életfeltételek javítása, több munka és nagyobb fizetések, a termelés fellendítése, a mezőgazdaság talpra állítása és erősítése, a nyugodt munkához és jóléthez szükséges békés környezet megteremtése - ezt tűzte ki célul a Végrehajtó Tanács, és ez jelentette mgr. Bojan Pajtićnak, Vajdaság AT Végrehajtó Tanácsa elnökének munka- és tevékenységi terve alapját megbízatási idejének elmúlt három évében.
,,Vajdaságot vízióimban egy olyan fejlett régiónak látom, amelyben senki sem aggódik a jövőjéért, hanem örül a jövőnek. Hogy a Vajdaságban nincs félelem a betegségektől és attól, hogy nem tudják magukat gyógykezeltetni, nincs félelem a szegénységtől és a bizonytalanságtól. Egy olyan tartománynak, amelyben jól lehet élni és a nép örül az életnek” - hangsúlyozta az elnök, mgr. Pajtić.
Az előző három év alatt a vajdasági adminisztrációt a legtakarékosabbá tették
- Megszüntették a reprezentációt.
- Megszüntették annak a lehetőségét, hogy a tisztségviselők lakáshitelt kapjanak.
Vajdaság Európa legnagyobb építőhelyévé vált
- Az idén és jövőre a tartományban mintegy 50 milliárd dinárt fektetnek be - az utóbbi néhány évtizedben összesen nem volt ennyi beruházás.
- Stratégiailag, tervszerűen és felelősségteljesen történnek a befektetések a Vajdaság Autonóm Tartomány szempontjából jelentős nagyberuházásokba.
- ,,Utakat, töltéseket, vízvezetékeket, egészségügyi létesítményeket fogunk építeni, valamint mindazokat az infrastruktúrákat, amelyek nélkül nincsenek újabb beruházások, és amelyek nélkül a Vajdaság nem fejlődik gyorsabban” - jelentette be Pajtić magiszter a Nagyberuházások Alapja terveinek az ismertetésekor.
49 üzem kezdte meg működését az új technológiák alkalmazásával, valamint 17 579 munkahely létesült
- A Tartományi Tudományügyi és Technológia-fejlesztési Titkárság az utóbbi két évben 31 vajdasági községben 1 332 615 753 dinárt ruházott be az új üzemekbe.
- Az elnök, Pajtić magiszter a nagybecskereki, fehértemplomi, bácsi, inđijai, hódsági, kishegyesi, verbászi és újvidéki részlegek megnyitásakor ismertette azt a stratégiai programot, amelynek alapján az elkövetkező négy évben még 135 üzem nyílik meg az új technológiák alkalmazásával.
- Az új üzemekben 52 000 dolgozó számára nyMegállapodást írtak alá a Nemzeti Beruházási Alap vajdasági projektjeinek a megvalósításáról
- A Szerb Köztársaság Nemzeti Beruházási Alapja keretében a 2008. évben a Vajdaság AT területén megvalósításra benyújtott tervezetek elbírálásával foglalkozó munkacsoport részt vesz az NBA-nak a tartományban megvalósuló tervezeteire szánt eszközökről való döntéshozatalban.
- A megállapodás aláírói, VAT VT-nak az elnöke, mgr. Bojan Pajtić és az NBA végrehajtásával megbízott miniszter, Dragan Đilas úgy ítélték meg, hogy ez a megállapodás fontos lépés a decentralizáció terén.
A Fejlesztési Alap pályázatai keretében 2043 kölcsönt hagytak jóvá több mint 6 milliárd 793 millió dinár összegben
- Az eszközök kihelyezésével 7000 munkahely nyílt.
- A tartományi kormány politikájának köszönhetően a legkedvezőbb hitelezési lehetőségek jöttek létre, mivel lemondott a vajdasági vállalatok privatizációjából őt megillető eszközökről a Fejlesztési Alap és az olyan fejlesztési tervek javára, amelyek révén új munkahelyek nyílnak, csökken a munkanélküliség és javul az életminőség az egész tartományban.
- Újfajta hozzáállást alakítottak ki és alkalmaznak a pályázati anyagok elbírálásában - a gazdasági mutatók értékelésével: a nyereséget, az üzleti ötleteket, az újonnan alkalmazottak számát és a községek fejlettségét illetően.
Vajdaságban a munkanélküliség 20,4%-kal csökkent
- ,,Az emberek számára nagyon fontos, hogy legyen munkájuk, hogy önbizalmat szerezzenek, hogy családot alapítsanak, s hogy tetőről gondoskodjanak a fejük fölé, mi pedig minden erőnkkel támogatjuk őket ezen problémájuk megoldásában. Az új befektetésekkel új üzemeket és új munkahelyeket tervezünk létesíteni. Teljesen reális az a tervünk és becslésünk, hogy az elkövetkező három-négy év alatt megoldjuk a Vajdaságban a munkanélküliség problémáját, és ugyanez az én személyes célom is” - mondja Pajtić elnök úr.
Megnyílt az új Szülőotthon, újjáépült a Klinikai Központ, megkezdődött a Sürgősségi Központ építése, valamint a vajdasági egészségügy felújítása és korszerűsítése
- Az év elején a karlócai Onkológiai Intézetben mgr. Bojan Pajtić elnök üzembe helyezte az új mágnesrezonanciás készüléket. Ez a készülék, amely a régióban az egyik legkorszerűbb berendezés, lehetővé tette, hogy a vizsgálatra két hónappal kevesebbet kelljen várakozniuk a betegeknek.
- A három karlócai intézetben (szívgyógyászati és tüdőbetegségek, onkológiai) az előző két évben a tartományi kormány több mint 1 milliárd dinárt fektetett be.
- 2007-ben PET-CT készüléket vásároltak, Vajdaságban és Szerbiában ez az első ilyen berendezés. 3 millió euróba került, az alkalmazott technológia pedig forradalmasította az onkológiai, a kardiológiai, a pulmológiai és a neurológiai diagnosztikát.
- A Vajdasági Gyermek- és Ifjúsági Egészségvédelmi Intézetben mgr. Pajtić elnök megnyitotta a Gyermekhabilitációs és -rehabilitációs Klinikát, amely egyedülálló az országban.
- Tavaly Újvidéken megnyílt az új Szülőotthon, az egyik legkorszerűbb európai szülészet.
- Az újvidéki Klinikai Központ két fejlesztéssel lett gazdagabb: a legújabb generációs angioteremmel, valamint a Balkán legkorszerűbb CT-szkennerével, melyekből egész Európában csupán ötven van.
- A karlócai Szívgyógyászati Intézetben átadták rendeltetésének az új angiotermet. Az új terem csökkenti az ilyen jellegű orvosi beavatkozás várakozási idejét, a korszerű számítógépes felszerelés pedig lehetővé teszi színvonalasabb leletek készítését és új eljárások meghonosítását.
- Vajdaság AT Végrehajtó Tanácsa a nagybecskereki biztonságos ház építésére ötmillió dinárt különített el. A biztonságos ház megépítésével a családon belüli erőszak áldozatai védelemre és menedékre lelnek.
Nagyobb lendületet vett a Végrehajtó Tanács népesedési politikája a Kevés a baba elnevezésű kampány keretében
- A Végrehajtó Tanács a térség adminisztrációi közül az elsők között vezette be az elsőszülött gyermek utáni támogatást.
- A riasztó vajdasági népesedési adatok miatt - a tartományban a lakosság száma évente 8000-rel csökken - 2005. október 1-je óta Vajdaságban minden elsőszülött gyermek szülei Vajdaság AT Végrehajtó Tanácsától 30 000 dinár egyszeri segélyt kapnak.
- Támogatást vezettek be az ikrek, a hármas és a négyes ikrek számára, a családon belüli harmadik és negyedik gyermek pedig támogatást kap az iskoláskor előtti oktatás költségeire.
- Bojan Pajtić magiszter külön elismerésben részesült, Kismamabarát Érdemérmet kapott.
Fiatal tudósok és kutatók számára épülnek lakások, a tartományi kormánynak a tudomány és a tudósok iránti új viszonyulása bizonyságául
- ,,Egyetlen társadalom sem haladhat előre a tudomány fejlődése, valamint a fiatal tudósok és kutatók támogatása nélkül” - mondta Pajtić elnök, amikor lehelyezte az Újvidéki Egyetem fiatal tanárai, tudósai és művészei számára épülő új lakóház alapkövét. A két létesítmény, melyben összesen 54 lakás van, az első olyan építmény az utóbbi 27 évben, amelyet fiatal tudósoknak és kutatóknak szántak.
- Bojan Pajtić magiszter, Vajdaság AT Végrehajtó Tanácsának elnöke 2006 decemberében a tudományügyi dolgozóknak átnyújtotta a nemzetközi multilaterális és bilaterális projektumok társpénzeléséről szóló végzéseket. A 38 tervezet társpénzelése és a tudományügyi, valamint technológiafejlesztési költségvetés növelése nagy jelentőségű, mivel az érdekelt nemzetközi alapítványoktól származó bevétel tízszer nagyobb, mint a befektetett hazai összeg. A jóváhagyott projektek megvalósításába negyven-egynéhány ország kapcsolódott be, és tíznél is több ország szakemberei működnek együtt.
75 ház kulcsát nyújtották át a menekült családoknak
- ,,Szerettük volna helyrehozni a történelmi igazságtalanságot és segíteni azoknak, akik úgy döntöttek, hogy a Vajdaságban maradnak. A menekültek a társadalom egyenrangú tagjaivá csak úgy válhatnak, ha méltóságteljesen, a 21. század emberéhez méltó módon élhetnek, úgy, mint minden más vajdasági. Ennek egyik módja házak vásárlása a legjobban rászoruló családoknak, amelyek úgy döntöttek, hogy életüket a Vajdaságban mezőgazdasággal foglalkozva folytatják; a másik mód építőanyag vásárlása azok számára, akik saját telekkel rendelkeznek, segítségnyújtás az épületek átépítésében, felújításában. Szeretnénk a horvát kormánynak is a partnere lenni a menekültek hazatérési folyamatában” - mondta mgr. Pajtić elnök a kulcsok átnyújtásakor, 2007 szeptemberében.
Folyamatos és elkötelezett munkálkodás a külföldi befektetők idevonzása érdekében
- Vajdaság AT Végrehajtó Tanácsának elnöke, mgr. Bojan Pajtić több nemzetközi rendezvényen, haza és külföldi összejövetelen ismertette Vajdaság gazdaságfejlesztési programját, valamint gazdasági és turisztikai potenciálját.
- 2005 szeptemberében Párizsban megnyílt a Vajdasági Üzleti Központ, majd 2006 szeptemberében és 2007 szeptemberében Párizsban ugyanott megrendezésre került a Vajdasági napok Párizsban rendezvénysorozat. Az idei rendezvényen VAT Végrehajtó Tanácsának elnöke, mgr. Bojan Pajtić a francia üzletembereknek és vállalkozóknak előadást tartott A Vajdaság megbízható partner címmel, a Lohr cég képviselőivel pedig szerződést írt alá arról, hogy ez a vállalat növeli vajdasági befektetéseit.
- Újvidéken 2005 novemberében megnyílt a Vajdasági-Stájer Üzleti Központ.
- Moszkvában, a szerbiai gazdaság vásárán 2005 decemberében bemutatták Vajdaság gazdasági és idegenforgalmi lehetőségeit.
- 2006 februárjában Ukrajnában kereskedelmi, gazdasági, műszaki-tudományos és kulturális együttműködési megállapodást írtak alá a kijevi kerülettel.
- A Duna menti Városok Fesztiválján Ulmban 2006 júliusában a Vajdaság művészetét, kultúráját és gazdaságát bemutató prezentációt az egyik legsikeresebb bemutatkozásnak nyilvánították.
- Brüsszelben 2006 novemberében Vajdaságot a Beruházás-támogatási Alap népszerűsítése révén mutatták be.
- 2007 januárjában Vajdaság AT Végrehajtó bizottságának elnöke, mgr. Bojan Pajtić és az osztrák diplomácia vezetője, Ursula Plasnik megállapodást írtak alá a vajdasági gazdaságfejlesztési program stratégiai partnerségének pénzügyi támogatásáról, melynek összege 5 millió euró.
- 2007 májusában mgr. Pajtić elnök és Gilián György, a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalának államtitkára szerződést írt alá a Magyarországi-vajdasági Gazdaságfejlesztési Tanács megalakításáról a régió gazdaságának a fejlesztésére. A megállapodás kölcsönös érdekeken alapul, ez pedig a régió fejlődése a Vajdaságban és Dél-Magyarországon egyaránt.
- 2007 júniusában mgr. Pajtić elnök és az olasz FriuliVelence-Giulia régió elnöke, Ricardo Illi megállapodást írt alá a két régió együttműködéséről.
Megalakult az Európai Ügyek Irodája
- Az iroda, a Vajdaság AT Végrehajtó Tanácsának önálló szakszolgálata, amely egyesíti a tartományi intézmények európai integrációval kapcsolatos tevékenységét, koordinálja a tevékenységet az Európai Unióhoz való csatlakozással foglalkozó köztársasági irodával, együttműködik a nemzetközi és az európai szervekkel és intézményekkel, a sajtóban népszerűsíti a közös európai értékeket és eszméket, tanfolyamokat, előadásokat szervez.
Megalakult a Nemzeti Kisebbségek Tartományi Tanácsa
- Lényegesen javult az együttműködés a vajdasági nemzeti kisebbségek tanácsainak a képviselőivel.
- A Tanács létrehozásával megteremtődött a szükséges intézményi keret a hatalom és a kisebbségek képviselőinek folyamatos együttműködéséhez a nemzeti kisebbségek helyzetének a javítása és nemzeti sajátosságaik megóvása terén.
Javult a tájékoztatás, különösen a nemzeti kisebbségek nyelvén
- Vajdaság AT költségvetéséből, a Tartományi Tájékoztatásügyi Titkárság révén teremtenek elő eszközöket 27 újság megjelentetéséhez, amelyek közül 24 a nemzeti kisebbségek nyelvén lát napvilágot.
- 2005-ben először biztosítottak eszközöket a testi fogyatékkal élők egyesületei (vakok és gyengén látók, nagyothallók és siketnémák) számára a tömegtájékoztatással kapcsolatos jogaik zavartalan gyakorlása céljából.
- Külön figyelmet fordítottak a sajtó szakmai és etikai normáinak a fejlesztésére.
- Teljes mértékben biztosították a Végrehajtó Tanács munkájáról szóló információk hozzáférhetőségét.
Először nyújtottak át a Vajdaságból a legjobb elnevezésű tanúsítványokat
- A tanúsítványt az újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézetnek a Rimi napraforgó vetőmagjáért, a nagybecskereki Dijamant Étolajgyárnak a Dijamant étolajért és az EXIT Fesztiválnak nyújtották át.
- Az első tanúsítványok átnyújtását követően ugyancsak a Vajdaságból a legjobb címmel ruházták fel a topolyai Topola Húsárugyár teakolbászát, a szelencsei Slovan-progres cég Zdravo elnevezésű céklaszörpjét, a péterváradi Vladimir Hunjadi hársmézét, a becsei Sojaprotein Neutral elnevezésű pástétomját, a bačinaci Big Bull cég Szerémségi kulenjét, a tavankúti Medoprodukt gesztenyepüréjét és a szabadkai Fidelinka puhalisztjét, valamint a péterváradi Navip-Fruškogorac cég minőségi fehér szárazborát, a Souvignont.
2006-ban a mezőgazdasági termelők a búza hektárja után 5000 dinár támogatást kaptak, 2007-ben pedig 8000 dinárt minden haszonnövényre
- Mgr. Pajtić elnök a köztársasági kormánynál elérte, hogy támogassa a mezőgazdasági magántermelőket.
- ,,Tavaly erőteljes harcot vívtunk, hogy kifizessék a hektáronkénti 5000 dinárt az őszi vetésre, az idén pedig azon munkálkodtunk, hogy hozzanak határozatot a mezőgazdaság üzemanyag-, vetőmag- és műtrágyaköltségeinek a támogatásáról, hogy a segítséget a tényleges termelők kapják, ne pedig a taikunok, és azok, akik csak birtokolják a földet” - mondta mgr. Pajtić elnök, miután a köztársasági kormány Rendeletet hozott a 2007. évre a szántóföldi és a konyhakerti növények termesztéséhez szükséges újratermelési anyagok ártámogatásáról.
- ,,Vissza kell adnunk a falu régi fényét, a fiatalokat vissza kell térítenünk a falvakba, javítanunk kell a földművesek pénzügyi helyzetét” - mondta mgr. Pajtić elnök.
A bácskai nagycsatorna revitalizációs akcióterve a tartományi kormánynak a környezetvédelem iránti gondoskodását tükrözi
- A legnagyobb szennyezők sokrétű tevékenységbe kezdtek a szennyezés csökkentése érdekében. Vajdaság AT Végrehajtó Tanácsának elnöke, Bojan Pajtić mgr. jelentette be a Vajdasági Vizek Vízgazdálkodási Közvállalat akciótervét a bácskai nagycsatorna revitalizációjára egy 20 kilométeres szakaszon, Cservenkától Szenttamásig, Kúlán és Verbászon keresztül.
- Akcióterv készült Vajdaság vizei védelméről.
- Az UNEP Egymilliárd facsemetét a planétának elnevezésű kampánya keretében az erdősáv 300 000 facsemetével gazdagodott.
- Csaknem két évtized után (mialatt egyáltalán nem történtek beruházások az árvízvédelmi műtárgyakba) 2007-ben jelentős eszközöket fordítottak a vízfolyások védvonalainak megerősítésére. A legjelentősebb munkálatokat a Temes bánáti szakaszán végezték el.
- Jelentős előrelépés a regionális öntözőrendszerek szakaszos építése: 500 000 hektáron javítják a rendszer lehetőségeit.
A meggyőző érveknek köszönhetően a köztársasági kormány megváltoztatta a Transnafta székhelyére vonatkozó határozatát
- A közvállalat székhelye Vajdaságban maradt, éspedig Pancsován.
- A Tartományi Végrehajtó Tanács úgy vélte, hogy ha a NIS egy részének székhelyét kihelyezik, csökkentik az új vállalat fejlődési lehetőségeit, és lényegesen veszélyeztetik a vajdasági polgárok érdekeit, mivel ily módon a tartományi költségvetést számottevő eszközökkel rövidítik meg a vállalatok privatizációja során.
2006 áprilisában megkezdődött a budapesti Tökölianum felújítása és átépítése
- 2007 januárjában megnyílt a felújított internátus és a díszterem.
- A tartományi kormány úgy döntött, hogy eszközöket fordít ennek a kulturális intézménynek a felújítására, hogy a vajdasági és a szerbiai fiatalok Budapestre járjanak, hogy a fiatalok más nemzetiségű társaikkal barátkozhassanak, ismerkedhessenek, megismerkedjenek az európai értékekkel. A Tökölianum megnyílt internátusában (90 férőhelyes) általános és középiskolásokat, illetve a posztgraduális képzésben részt vevő egyetemistákat fogadják.
A kosovói Štrpciben megnyílt a Vajdaság nevét viselő óvoda
- Az építkezés egy évvel korábban kezdődött Vajdaság AT Végrehajtó Tanácsának és a Köztársasági Elnök Népi Irodájának együttműködése révén, a munkálatok kezdetén jelen volt a Végrehajtó Tanács elnöke, Bojan Pajtić magiszter és Dragan Đilas tárca nélküli miniszter.
- Vajdaság AT Végrehajtó Tanácsa az óvoda építését 1,5 millió dinárral támogatta.
Megünnepelték a DKMT eurorégió fennállásának 10. évfordulóját
- A jubileum alkalmából megtartott díszülésen beszédet mondott mgr. Bojan Pajtić, kiemelve, hogy Vajdaságnak kifejezett szándéka és törekvése a DunaKörösMaros-Tisza eurorégión belüli együttműködés folytatása, mert a tartomány saját szerepét a szomszédokkal való történelmi, etnikai és gazdasági kapcsolatok ápolásában látja. Három etnikai közösség jelen van a három szomszédos ország mindhárom régiójában.
- A DKMT eurorégió elnöklőjeként mgr. Pajtić elnök javasolta az elfogadott stratégiai terv részletezését a kis- és közepes vállalatok, az inkubátorházak, az innovációs központok fejlesztési támogatása által, valamint a termelés javítását, a mezőgazdaság megerősödését szolgáló új technológiák bevezetésével, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése révén.
Megnyílt a Matica srpska új könyvtára
- A VAT Végrehajtó Tanácsának, a Szerb Köztársaság kormányának és a Nemzeti Beruházási Alapnak az együttes beruházásával elkészült új könyvtárépület 4300 négyzetméteren terül el.
Vajdaság AT Végrehajtó Tanácsa számos nagymérvű tervet támogatott a kultúrában
- Megalakult a Vajdasági Vegyes Kórus.
- A Sveti Georgije ubiva aždahu (Szent György megölé a sárkányt) című filmet jobbára Vajdaságban forgatták.
- Támogatták az újvidéki Nemzeti Filmfesztivál megszervezését.
- Magyarkanizsán megnyílt a Nagy József Kreatív Műhely.
- A BITEF műszaki szempontból legigényesebb előadását VAT Végrehajtó Tanácsának támogatásával Újvidéken mutatták be.
- Bemutatták a vajdasági filmbedekkert, FILMING IN VOJVODINA címmel, amelyben láthatók mindazok a vajdasági kültéri és beltéri, stúdió- és szakmabeli adottságok és sajátosságok, amelyek különösen előnyösek a külföldi filmgyártók filmjeinek a vajdasági forgatása szempontjából.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..