home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
2023 legjobb filmjei
Brasnyó Zoltán
2024.01.18.
LXXIX. évf. 2. szám
2023 legjobb filmjei

Persze a teljesség igénye nélkül. Dübörög a mozi, tavaly pedig nem kevés valódi közönségfilmhez volt szerencsénk. A film nagymesterei közül Nolan, Scott és Scorsese is alkotott. De melyek voltak azok a filmek, amelyek a legtöbb nézőt vonzották, illetve a legnagyobb kritikai elismertséget vívták ki?

Megfojtott virágok

Scorsese valóságos eseményeket feldolgozó filmje David Grann regénye alapján készült. Leonardo DiCaprio, Robert De Niro és a kiválóan játszó Lily Gladstone főszereplésével egy komoly történelmi drámát tett le az asztalra, mely alkotásban egyébként Jesse Plemons, John Lithgow és Brendan Fraser is megjelent, és amely az oszázs indiánok ellen elkövetett gyilkosságsorozatot dolgozza fel. A múlt század elején játszódó három és fél órás mozi az emberi gonoszságra és kapzsiságra fókuszál, miközben keverednek benne a western, a romantikus és a krimi műfajok jellemvonásai.

 

Oppenheimer

Cillian Murphy játssza az atombomba atyjának nevezett fizikust, Nolan pedig párhuzamos idősíkokban dolgozza fel a tudós karrierjének kezdetét, illetve a bomba kifejlesztésének időszakát, valamint a jelent, azaz szörnyű találmányának utóéletét, miközben a teremtést, az élet értelmét és az emberiség céljait vizsgálja. Murphy nagyszerűen alakítja a megszállott tudóst, de mindenképp fontos kiemelni a Vasember karakterét végre maga mögött hagyó Robert Downey Jr.-t is, aki Lewis Strausst, az USA atomenergia-bizottságának elnökét játssza. Az Oppenheimer azt a nyilvánvaló kérdést boncolgatja leginkább, hogy hogyan tudott egy kutató és tudós szembenézni saját „gyermekével”, mely örökre megváltoztatta, egyúttal kárhozatra is ítéltette az egész világot.

 

Barbie

Greta Gerwig filmjét — ma már a streamingplatformok közül az HBO-n is nézhető — sokan nagyjából tíz perc után kikapcsolták. Tagadhatatlan, hogy nem mindenki vevő erre a furcsa, mégis társadalomkritikával teletűzdelt történetre, melyben Ryan Gosling Kenje mellett Margot Robbie lopja el a show-t. Akinek viszont van elég türelme a filmhez, illetve eléggé nyitott, nem fog benne csalódni. Igazán érdekes, hogy Gerwig és Robbie képesek voltak egy olyan koherens történetet alkotni a Mattel egysíkú játék babájáról, amely fontos üzenet a nőknek, izgalmas a nem szokványos mozikat kedvelő közönségnek, illetve vicces és elgondolkodtató. Továbbra sem vagyok biztos benne, hogy a Mattel valami ilyesmire gondolt, amikor Gerwig beleegyezett, hogy megcsinálja a Barbie-t.

 

Asteroid City

Wes Anderson első sci-fijében az 1950-es évek Amerikájába visz bennünket, a helyszín pedig egy kietlen sivatag közepe. Van itt aszteroida, mely már több ezer éve hullott le, tudóskonferencia ifjú kutatóknak, atomrobbanástesztek, de például autós üldözés, családi és szerelmi dráma, valamint Wes Andersonhoz híven neves sztárgárda is: Scarlett Johansson, Tom Hanks, Maya Hawke, Margot Robbie, Bryan Cranston. A rendezőhöz képest is furcsa dioráma ez, a tőle megszokott vizuális stílusban. A Grand Budapest Hotel vagy A fantasztikus Róka úr alkotója ezúttal is egy kiváló, ám sokszor túlontúl furcsa filmet készített, mely az idei év egyik legemlékezetesebbje.

Nyitókép: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..