home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Péntek, 2015. November 27.
19:00
Óbecse — Koncert és táncház
Koncert
Óbecse — Koncert és táncház


A koncert után táncház.

A belépő önkéntes adomány.
 


Bartók Béla egyik gyűjtése során a következőket írta édesanyjának:

Meggyőződésemmé vált, hogy a Magyar parasztembert népdalra ugyanaz az erő fakasztja, mint amely tavasszal a virágokat.


Ezen teremtő- és megtartó erőt fölismerve, időt és energiát nem sajnálva gyűjtötte maroknyi értékes ember szélesebb régiónk népzenéjét (Bodor Anikó, Burány Béla, Király Ernő, hogy csak a legjelentősebbeket említsem), és eljutva községünkbe nem túl terjedelmes, ám annál értékesebb anyagot rögzített, rendszerezett az utókor számára. Ebből állítottuk össze a koncertet, mellyel emléket szeretnénk állítani az előbb említett gyűjtőknek, a községünkben egykoron működő hagyományos zenekarok: Rabóckai János zenekara, a Beretka banda elhunyt tagjainak, valamint az elhunyt énekeseknek, tehát mindazoknak akiknek köszönhetően ez az anyag rögzítésre került. Másfelől, be szeretnénk mutatni a fiatalabb nemzedéknek a múlt századi parasztbandák hangzásvilágát, a helyben gyűjtött népdaloknak egy töredékét, melyek azokból az időkből valók, amikor a hagyományt nem kellett színpadra vinni, hanem a mindennapok szerves részeként élt, apáról fiúra, szájról-szájra szállt, generációk esztétikai szűrőjén átesve formálódott, és tündökölt a maga tökéletességében.

A koncerten elhangzó dallamok jórészt megtalálhatók az egész Tisza-mentén, de elhangzanak kifejezetten helyi jellegű, csak nálunk gyűjtött dallamok is, illetve elterjedt dallamoknak helyi változatai.

Fellépnek: Fokos zenekar, Keszég Ákos, Sterbik László, Szerda Ákos, Szabó Annamária, Kelemen Zsolt, Ölveczky Tamás, Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó


Kattints az alábbi plakátra, és tekintsd meg az esemény Facebook-oldalát is:

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..