home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hétfő, 2020. Március 30.
18:00
Zenta — Világutazók 2020
Előadás
Zenta — Világutazók 2020

Helyszín: Zentai Alkotóház (Posta u. 16.) 

Agra – a vörös erőd

Gere Lídia filmvetítéssel egybekötött úti élménybeszámolója

„Az Agrai Erődben látható a Mogul Birodalom kőbevésett története. A félelmetes rozsdavörös falakat Nagy Akbar a leghatalmasabb mogul fejedelem emeltette, a csillogó fehér márványpalotákat Sáh Dzsahán építtette hozzá. A kőpalota-erőd története három mogul uralkodó életén ível át: Akbarén, a fiáén Dzsahángírén, valamint unokájáén Sáh Dzsahánén. A falakon belül mesés palotát építettek, a mogul korra oly jellemző építészeti stílusban, de annál bonyolultabban díszítve.

Európában évszázadokba telt, amíg a zord középkori citadellákbol kialakultak a kecses reneszánsz paloták, Agrában azonban a fejlődési folyamat három generáció alatt végbement. Az erőd egyik legmeglepőbb jellemzője: a hirtelen átalakulás a katonai erő bizonyításából a tékozló szépségbe.

Senki sem vitatja az erőd katonai jelentőségét. A Jamuna folyó partján félkör ívben helyezkedik el, a folyó alkotja egyik oldalát és 21 m magas fal veszi körül, ezt egy 12 m széles vizesárok, majd újabb 21 m magas fal követi. Ez a hasadékokkal és lőrésekkel teletüzdelt, kettős fal szemmel láthatolag elég erős ahhoz, hogy bárkit távoltartson attól a belső paradicsomtól, amelynek tornyait csak kivülről lehet bámulni. Szinte meglepődünk, hogy ebbe az áthatolhatatlannak látszó kőtömegbe mégis be lehet jutni, mindössze jegyet kell váltani az Amar Singh kapunál.

A Jamuna folyó pitoreszk keleti partján számos történelmi kert, palota, pavilon található, közülük azonban a legszebb Itmad-Ud-Daulah Núr Dzsehán királynő apjának és Mumtáz Mahal nagyapjának síremléke. A kicsi, de elegáns kertmauzóleumot márvány ékszerládikának nevezik. A fehér márvány, színes mozaikok, kőintarziák, rácsozatok jelzik az átmenetet a vörös, masszív homokkő építészetről Sáh Dzsahán Tádzs Mahaljához.

Az emlékmű arányai csodálatosak. A kétemeletes épület csaknem egész felületét féldrágakő mozaik díszíti. Az alsó szint 4 sarkáról négy alacsony minaret emelkedik. Ez az első mogul épület, amelyet teljes egészében fehér márványból építettek. Diszítésén a perzsa hatás erősen érezhető.

Agrától 10 km-re északra Szikándra a mogul csodaváros méltó befejezése körutunknak. Itt áll Nagy Akbar sírja. A császár mauzóleuma egy nagy kert közepén épült. A kertbe impozáns vörös homokkő kapuépítményen lehet bejutni. A kapu sarkain, a mogul kőberakásokban tobzodó négy karcsú minaret áll. Ezek a Tádzs Mahal mintaképei. A kert tipikus charbagh, vidáman futkároznak benne a majmok, zavartalanul legelnek az antilopok.

A mozaikok fehér márványból, fekete palából, színes kövekből kirakottak. Az erőteljes négyszintes építmény inkább hindu mint mogul stílusú. Tökéletes szimmetria jellemzi. A sírkamra a földszinten van. A legenda szerint a márványtalapzatot egykor a Kohinoor gyémánt diszítette.” (Gere Lídia)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..