home 2024. április 29., Péter napja
Online előfizetés
Csütörtök, 2024. Március 21.
19:00
Topolya — Magyarság Háza Filmklub
Film
Topolya — Magyarság Háza Filmklub

17 ország, 53 film

Szépek

Főszereplők: Horváth Emma, Kalmár Lenke, dr. Szőke Anna

Rendező: Gazsó Orsolya

Helyszín: Topolya község Művelődési Házának moziterme

Időpont: 2024. március 21-e (csütörtök) 19.00 óra

„Imádkozz úgy, mintha holnap meghalnál, dolgozz úgy, mintha örökké élnél” – ez lehetne a mottója mindhárom idős hölgynek, akik a filmben szerepelnek.

Horváth Emma – szabadkai előadóművész, nyugalmazott angol-francia-latintanár. Több, mint ötven évig tanította igényes nyelvhasználatra a vajdaságiakat. Soha nem volt házas. A versmondás révén a magyar közösség kulturális értékeinek megőrzésére áldozta életét. 2024. január 4-én hunyt el.

Kalmár Lenke – topolyai nyugalmazott magyartanár. Egyenrangúként kezelte tanítványait, még focizott is velük, ha úgy adódott. Férjével nem volt közös gyermeke. Élt falun, városban, sőt tanyán is, állatokat nevelve. Nyugdíjas korában határozta el, hogy megtanul angolul és beutazza Európát. 2022. július 23-án hunyt el.

Dr. Szőke Anna – kishegyesi nyugalmazott óvodapedagógus, néprajzkutató. Több néprajzi tárgyú könyv szerzője. Ötven évig élt boldog házasságban. Két matematikus fia, négy unokája van. Jelenleg Picur nevű kutyájával osztja meg a lakását.

A három asszonyt Gazsó Orsolya, a film szerkesztő-riportere ültette le egymás mellé, így még nem ültek, de mind ismerték egymást és egymás munkáját. A felvétel során különböző témákat vitatnak meg, az első – a korukból adódóan – az, hogy milyen elvek szerint éljen az, aki hosszú életet szeretne. Fontos szempontnak tartják, hogy az ember csinálja azt, amit szeret – vagy pedig szeresse azt, amit csinál. Anna, aki az akkor nyolcvannyolc éves Lenke tanítványa volt, azt mondja, hogy Lenke nagyon jól tudott alkalmazkodni az adott helyzetekhez, akár városban az iskolában, akár a tanyán találkozott vele, minden helyzetben nagyszerűen feltalálta magát. Egyetértenek abban is, hogy fontos az érdek nélküli segítség adása. Segítsen az ember, és lépjen hátra. A harmonikus élethez elengedhetetlen, hogy az ember gondoskodjon valakikről. A háziállatok – vagy akár az ablakpárkányon etetett madarak – jól kiegészítik egy nyugdíjas ember életét. 

Ők hárman többgenerációs családban, természetközelben nőttek fel. Lényeges dolog, hogy az idősebb generáció átadja a tudást, a hagyományt a fiataloknak. Ehhez persze találkozniuk kellene, és minél gyakrabban. A sok megvitatott, izgalmas téma közül az utolsó az volt, hogy kinek milyen céljai vannak a jövőre nézve...

Időtartam: 100 perc  
Ajánlott életkor: 12+

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt:

Telefon: 024-713-515 vagy Topolya község Művelődési Házának (https://www.facebook.com/domkulture.muvelodesihaz) küldött fb üzenetben

Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Az esemény szervezői:

Magyarság Háza

Dr. Szőke Anna

Topolya község Művelődési Háza

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..