home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szombat, 2021. Augusztus 28.
20:00
Temerin — Csaba királyfi rockopera
Színház
Temerin — Csaba királyfi rockopera

 A nemzeti összefogás műve G.Nagy Ilián: „Csaba királyfi”  székely nemzeti rockopera

Csaba királyfi személyének kivételes jelentőségét két megfellebbezhetetlen tény bizonyítja: a Székely himnuszban a ő neve szerepel egyedül, a magyar Himnuszban pedig Csaba királyfi nagyapja, Bendegúz van megörökítve.

G. Nagy Ilián több éves kutatómunka után írta meg ezt a rockoperát. Szinte teljesen járatlan úton indult el, ugyanis Attila király fiáról nem írt még senki egész estét betöltő színpadi művet. A magyar irodalom s a zenei élet egészen eddig adósa volt ezzel a feldolgozatlan témával a nemzetnek.

A rockopera rövid tartalma:

A rockopera Attila király esküvőjétől a székelyektől való búcsúzásig kíséri végig Csaba királyfi különös történetét. Monumentális képekben tárulnak elénk a kor történelmi pillanatai:

Atilla király európai rangú esküvője a Baktriából érkező Mikolttal, majd a nászéjszakán való meggyilkolása utáni hatalmas  temetése. Az udvarban kitörő intrika, viszály után Aladárt,  Attila másik fiát, Csaba királyfinak ugrasztják, s borzalmas testvérháború tör ki közöttük. Csabát hírnök figyelmezteti az összecsapás után, hogy el kell hagynia a Kárpát-medencét, mert az életére törnek.

Először a Székelyföldre indul hadseregével, ahol úgy döntenek, hogy a székelyek maradnak, s Csaba megy tovább. Esküjük, búcsúzásuk az egyik megrendítő fénypontja az előadásnak. Csaba átadja a székelyeknek Attila kardját, s ígéretet tesz visszatérésére. A székelyek fogadalmat tesznek – a rabonbán vezetésével –, hogy várakozásukról soha nem felejtkeznek el. Csaba távozása után ünnepeken emlékeznek az esküre, ahol minden évben a rabonbán szózatot intéz a néphez.

Az egyik ilyen Csaba-váráskor táncolás, emlékezés közben barbár gyilkosok törnek rájuk, s ölnek, rabolnak. Mire a székelyek felülkerekednek, már sok az áldozat, köztük asszonyok, gyerekek.

A teljes gyász közepette ordítva érkezik egy hírnök, hírt hozva Csaba királyfi felől.

A székelyek, felülemelkedve a gyászon, ünneplőbe öltöznek …

 

Referencia:

  1. Az opera ősbemutatója 2011-ben volt a székelyföldi Gyergyószárhegyen álló Lázár-kastélyban, ahol Bethlen Gábor nevelkedett. A kastély udvara színültig megtelt a több ezer emberrel. Másnap a székelyföldi újságok kiemelten számoltak be az eseményről.
  2. Ezután nem sokkal a szerzőt szülővárosában díszpolgári címmel tüntették ki, valamint arra kérték, hogy a magyarországi ősbemutatót Püspökladányban rendezzék meg. Erre 2014. augusztus 19-én került sor szintén több ezres közönség előtt, megtöltve a város központjában a katolikus templom mögötti hatalmas teret. Az Echo Televízió felvételét karácsonykor vetítették le főműsoridőben.
  3. 2015 augusztus 15.-én Nagyboldogasszony napján Csíksomlyón, a Hármashalom-oltárnál 250.000 ember nézte meg az első székely nemzeti rockoperát. Gyönyörű előadás, hatalmas siker volt.  Az előadás előtt köszöntőt Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes mondott, a kormány ajándékaként adta át a darabot a székelyeknek. Helyi hírek szerint soha ennyi ember nem jött el kulturális rendezvényre a „Nyeregbe”.

2016-ban Pécs városában, az augusztus 20-i állami ünnep keretében került bemutatásra a darab. A helyiek értékelése szerint tízezres tömeg nem szokott eljönni itt szinte 

  1. semmilyen kulturális rendezvényre. Hoppál Péter a magyar kormány kultúráért felelős államtitkára volt az esemény beköszöntője, aki zenészként is kiválóra értékelte a darabot.
  2. 2017.-ben Debrecen városa adott otthont a bemutatónak, és a Debrecen Tv gyönyörű felvételt készített az előadásról, amit több alkalommal leadtak főműsoridőkben, karácsonykor, szilveszterkor, húsvétkor is.
  3. 2020.-ban a Magyar Kultúra Napi rendezvényként Nagyváradon első alkalommal volt színházi bemutató, ahol a nagy érdeklődésre való tekintettel 2 előadás jegyei fogytak el 2 óra alatt. Bebizonyosodott, hogy a Csaba királyfi székely nemzeti opera színházban is megállja a helyét, a közönség háláját 10 percen át tartó vastapssal fejezte ki.  A színházi gy kritika, hogy shakespeari

Hivatásos operaénekesek, rockénekesek, komoly és könnyűzenészek, a Hajdú Táncegyüttes kiváló táncosai,  az összes szereplő együtt énekli a színpadon a nemzeti rockopera fináléját, ami a nemzetek európájának alapköve is egyben: a nemzeti összefogás eszméjének felvállalása, hirdetése, képviselete. Ezzel lett a darab a nemzeti összefogás műve!

„Isten megáldjon minden magyarokat,

Isten megáldja a székelyeket

Amíg világ a világ, Védjétek egymást magyarok,

mert ez a küldetésetek!” 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..