home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Szombat, 2024. Április 20.
19:30
Szentmihály — A Flaman–Hézső citeraduó Csárda, csárda, tetejetlen csárda című, első lemezének ünnepélyes bemutatójára
Lemezbemutató
Szentmihály — A Flaman–Hézső citeraduó Csárda, csárda, tetejetlen csárda című, első lemezének ünnepélyes bemutatójára

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség 2023-ban, a Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztiválra jelentette meg a Flaman–Hézső citeraduó (Flaman István és Hézső Zsolt) első lemezét Csárda, csárda, tetejetlen csárda címmel.

A Bodor Anikó-díjjal kitüntetett citerakettős lemezét első ízben Flaman István szülőfalujában, Szentmihályon mutatjuk be április 20-án, 19.30 órai kezdettel, a Szent Mihály főangyal-templomban.

Az ünnepélyes bemutató házigazdája Borsi Ferenc csókai származású citerás, népzeneoktató és -kutató lesz. Borsi Ferenc mellett közreműködik még a Vajdasági Citerazenekar két tagja, Fehér Popovity Emma (Szenttamás) és Tóth Lívia (Temerin), Dudás Kata népi énekes (Topolya), Szabó András népzenész (Temerin) és a Szentmihályi kórus.

A lemezborítón, a meghívón és a plakáton látható grafika Bicskei Zoltán, a citerakettősről készült fotók Bezzeg Gyula alkotásai.

A szervezők és az alkotók mindenkit sok szeretettel várnak.

A belépés természetesen díjtalan.


Bezzeg Gyula felvételei

EGY KIS KONCERTCSALOGATÓ ÉS -AJÁNLÓ

Hogyan vívta ki magának e két bánáti barát az egész magyar nyelvterület zenei hagyományápolóinak tiszteletét? Hittel!

Hisznek magukban, zenei tehetségükben, fölkészültségükben!

Hisznek e táj zenei hagyományának páratlan értékeiben!

Végül: hisznek az értő és érző, befogadó közegben! Önökben!

Abban, hogy van kinek átadni, tolmácsolni szellemi örökségünket, ami összetartó és megtartó erő! Ami a szikár Bánságban fokozottan érvényes, ahogy Cs. Simon István – legmarkánsabb bánáti költőnk – fogalmazta meg:

Ahogy a vadkörtefa / a szikesen / valahogy mégis kivirágzik…

Részlet a Bodor Anikó-díjátadó
ünnepségen elhangzott méltatásból
(Borsi Ferenc, 2022. szeptember 18.)

Kétlem, hogy lesz valaha is még két barát, aki évtizedeken át, mintegy száz kilométert áthidalva, csupán a zene szeretetéből, újra és újra együtt muzsikáljon a saját, a közösségük és közönségük örömére! Ezért egyedi ez a hangszerkettős.

Zsolt és István előadásából jóízű és őszinte dalolás öröme árad. Magas szintű hangszeres előadásuk még a virtuózan díszített dallamokban is természetes könnyedséggel sugárzik. Műsoruk zömét – egy somogyi kivétellel – vajdasági dalok alkotják. Hazai jellemvonások pontos ismeretével, példamutató helyi stílusárnyalatok megszólaltatásával.

Részlet Borsi Ferencnek a lemezborítón
olvasható ajánló szövegéből

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..