home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
Szerda, 2015. Február 04.
17:00
Szabadka — vajDasági geneRáció (könyvbemutató)
Könyvbemutató
Szabadka — vajDasági geneRáció (könyvbemutató)
A Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete (VMDOK) egy olyan kiadványt ajánl az olvasó, a vajdasági magyar tudományossággal foglalkozó, tudományosság iránt érdeklődő nyilvánosság figyelmébe, amelyben a vajdasági magyar doktoranduszok mutatkoznak be. A különféle tudományterületeket, tudomány- és művészeti ágakat képviselő kötetszereplők a közvélemény figyelmét szeretnék felkelteni; a vajDasági geneRáció a vajdasági magyar közösség számára nélkülözhetetlen értelmiségi és technokrata réteg, az utánpótlás, melynek tudására közösségünknek nagy szüksége van. A fiatalok nagyon nehezen tudnak kibontakozni, az akadémiai közösség részéről nincs megfelelő fogadókészség, ezért kell a falak lebontásán dolgozni, növelni az átjárhatóságot a magyarországi (külföldi) és a szerbiai rendszerek között.

A borítón megjelenő pitypang figyelemfelkeltő: hűen ábrázolja a vajdasági magyar tudományos utánpótlás aktuális helyzetét, törékenységét, a közösségben eluralkodó szakmai perspektívavesztést, közömbösséget. A fokozatok társadalmi hasznosulása a kérdés: mi lesz a sorsa a doktori tanulmányokat folytató, doktori fokozatot szerzett fiataloknak (szerbiai-vajdasági) intézményi támogatás és a vajdasági magyar akadémiai közösség határozott támogatása nélkül?


(A szabadkai bemutatón kívül február 13-án Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Domus Vendégházában, február 19-én pedig Újvidéken, a Bölcsészettudományi Karon, a Magyar Tanszék Kontaktzóna című programsorozata keretében is bemutatják a kiadványt.)


vajDasági geneRáció, Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete, Szabadka, 2014.
(A kötet megjelenését a Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Tudományos Akadémia, a Bethlen Gábor Alap Zrt., az Emberi Eroforrások Minisztériuma és a Balassi Intézet, valamint a szabadkai Rotaract támogatta.)
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..