home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Csütörtök, 2022. Június 09.
19:00
Szabadka —VM4K Csütörtök esték
Rendezvény
Szabadka —VM4K Csütörtök esték

Csütörtök esték elnevezésű programsorozat keretén belül két programmal is várják az érdeklődőket: Dobri Dániel: Egy másik Róma című előadást láthatják és Flavio Apro gitárkoncertjét hallhatják.

19.00 órától tekinthetik meg Dobri Dániel: Egy másik Róma című kamaraoperát, a VM4K klubhelységében. A darabot, melynek rendezője Blaskó Borbála, a KultúRecept Produkció társulatának előadásában láthatjuk.
Lengyel Balázs író, az Újhold című irodalmi folyóirat egykori szerkesztője Két Róma című esszéjében vall az „örök városhoz“ fűződő kapcsolatáról. Azokról az időkről ír, amikor a második világháború borzalmai után - számos költő, író, zeneszerző és festőművész társával együtt - lehetőséget kaptak egy fél éves ösztöndíjra Kardos Tibor igazgatótól a Római Magyar Akadémián. Ebben az időben együtt éltek és alkottak Rómában a magyar művészeti élet nagyságai, többek között Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Pilinszky János, Weöres Sándor, Károlyi Amy.
A témából Nemes Nagy Ágnes (többek között Rómában írt) verseit feldolgozva Dobri Dániel kamaraművet komponált, mintegy összekötő szövegként használva a Lengyel Balázs-esszé részleteit. Ezáltal egy kamaraopera született prózai szövegekkel összefűzve.
A darab egy Férfi és egy Nő szerelmi történetét mutatja be a közös fiatalkori római utazástól kezdve a szakításon át az időskorig, halálig. A történet drámaisága abban rejlik, hogy az ötvenes évek elkeserítő körülményeinek ellenére is mindannyian a hazatérést választották a nyugat-európai élet helyett.

Szereplők:
Tatai Nóra
Kéringer László
Jókai Ági
Fellinger Domonkos
Grósz Zsuzsanna (zongora)
Szűcs Péter (klarinét)

Az előadás időtartama: 50 perc

20.15 órától Flavio Apró gitárestjét hallhatják a VM4K udvarán. A vajdasági felmenőkkel rendelkező, neves brazil gitárművész és tanár az egyik legismertebb brazil zenekutató, több kiadott lemezzel, könyvvel és számos publikációval. Emellett a németországi székhelyű Herman Hauser gitáralapítvány producere és dél-amerikai képviselője is.

A belépés ingyenes, de helyfoglaláshoz kötött.
Regisztrálni a 024/672-110-es telefonszámon, a vm4k@vm4k.org.rs e-mail címen vagy a VM4K Facebook-oldalán üzenetben lehetséges.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..