home 2024. május 26., Fülöp napja
Online előfizetés
Szerda, 2024. Február 28.
19:00
Szabadka — Könyvbemutató
Könyvbemutató
Szabadka — Könyvbemutató

A Szabadkai Városi Múzeumban (Zsinagóga tér 3), 2024. február 28-án 19 órai kezdettel sor kerül Iso Planić Siguran korak 2. (Biztonságos lépés 2.) című könyvének bemutatójára. Ez a második bővített kiadása a biztonságos természetben való tartózkodásról szóló kézikönyvnek, amely hasznos a hegymászók és a hegyvidéki tevékenységek szerelmesei számára is. Az est moderátorai: Straka Andrea, a szabadkai Spartak Hegymászó Klub elnöke és Kubicskovity Ákos, szabadkai sporttörténész. A könyv kiadója a Szerbiai Hegymászó Szövetség.
A könyvbemutatóra Szabadka Európai Sportváros évében kerül sor.

Röviden a szerzőről: A könyv szerzője, szabadkai hegymászó, földrajztanár. Négy mesterséges szikla építését kezdeményezte Szabadkán (tervezte és részt vett az építésben is). Bevezette a közismert „Szabadkai séta” elnevezésű városi sétát. A hegymászást egyetemi tanulmányai alatt kezdte el gyakorolni, azzal indokolva, hogy a földrajzot gyaloglással lehet a legjobban megtanulni. 2000-ben meghívást kapott a Szerbiai Hegymászó Szövetségtől (amelynek 2018 óta az elnöke), hogy vegyen részt egy nemzetközi expedíción a törökországi Araratba, egy 5100 méter feletti csúcsra. Iso Planić 5 csúcsot mászott meg, melyek magassága meghaladja a 8000 métert. Az első ilyen csúcsot, a Shishapangmu-t (8012 m) 2004-ben hódította meg. Tagja volt a Vajdasági Everest 8848 expedíciónak 2005 tavaszán, amely sikeresen megmászta a Mount Everestet. Ezután a Gasherbrum II., I. (8035 m és 8068 m) megmászása következett 2006-ban. Planić szerint ez a "rejtett csúcs", a Karakoramon, a legnehezebb számára. A Himaláján a serpáknak köszönhetően könnyebb a feljutás, a Karakorum csúcsait pedig kevésbé látogatják. 2007-ben a Broad Peak (8047 m) meghódítása következett. 2008-ban résztvevője volt a „Szerbia – K-2 2008” tragikus expedíciónak a K2-re, a világ második legmagasabb csúcsára. 2013 júniusában megmászta a Huascarant (6768 méter) Peruban, amely a déli félteke negyedik legmagasabb csúcsa. Több mint 100 hegymászásról szóló cikk és több könyv szerzője. Elismerései és díjai között szerepel a Vajdasági Sportszövetség Jovan Mikić - Spartak díja és Szabadka város Pru Urbe díja. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..