home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Péntek, 2016. Október 21.
20:00
Szabadka — Kiss Viktor kiállítása
Kiállítás
Szabadka — Kiss Viktor kiállítása

 

 

 

 

Szalai Attila karikatúrája  

Kiss Viktor Belgrádban született. Ott nőtt fel, ott folytatta tanulmányait az Iparművészeti Akadémia kerámia szakán, és a mai napig ott dolgozik. Édesanyja budapesti, édesapja batinai (ma horvátországi) magyar volt. Szülei úgy gondolták, Belgrád megfelelő hely a családalapításra. Azóta már Viktor is ott alapított családot, de még mindig erősen kapaszkodik magyar gyökereibe. A magyar konyhának is rendszeresen hódol: a műtermében időről időre gulyásleves-, halászlé- vagy éppen pörköltfőzést rendez, rendszerint magyar cigányzene kíséretében. Közelebbi és távolabbi ismerősei pedig ilyenkor mindig nagy örömmel — és nagy étvággyal! — látogatják meg őt.

Részlet Gyurkovics Virág interjújából, melyet a  Hét Nap számára korábban Kiss Viktorral készített:

* Különleges műterem ez, amelyben dolgozol — a valamikori belgrádi téglagyár épülete. Miért ezt választottad alkotóközegedül?
— Egy éve bérelem ezt a helyiséget, mivel nagy elemekkel dolgozom, és a munkámhoz térre van szükségem. Az előző műtermem kicsi volt, ezért több darabból kellett elkészítenem a szobraimat, ki kellett vinnem őket az udvarra, ott összeraknom, feltennem a teherautóra... Most sokkal egyszerűbb, mert itt bejöhet a teherautó a műhelyembe. Az itteni hangulat is nagyon megfelel, és a lakásom sincs messze, tehát ideális számomra ez a hely.

* Ez az indusztriális miliő, amelyben alkotsz, a munkáidon is visszaköszön. Mennyire tartod fontosnak a kettő egymásra hatását?
— Fontosnak tartom, mert egyrészt innen szerzem a legtöbb alkatrészt, másrészt ebben a helyiségben érzem magam a legjobban. Amit csinálok, és az, ahogyan csinálom, ebben a közegben valahogy tökéletes harmóniában áll. Ilyen munkát a vele járó zaj és szemét miatt nem végezhetek olyan helyen, ahol emberek élnek. Ebben a régi gyárban senkit nem zavarok.

* Melyek azok a témák, amelyek leginkább vonzanak?
— Az érdeklődésem nagyon szerteágazó, de a szexualitásnak és az erotikának meghatározó jellege van a munkámban — akár a vulgáris határáig is elmegyek. Ez az, ami leginkább érdekel a szobrászatban.

(A teljes interjút itt olvashatod el: Otthon az indusztriális miliőben)


Az esemény Facebook-oldala:
https://www.facebook.com/events/1246336295388723

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..