Szombat, 2022. Június 25.
18:00
Szabadka — Jelena Sredanović  – beszélgetés a művésznővel és katalógusbemutató
Könyvbemutató
Szabadka — Jelena Sredanović – beszélgetés a művésznővel és katalógusbemutató

A szabadkai Kortárs Galéria vendége Jelena Sredanović képzőművésznő lesz, akinek munkásságát a világ legmagasabb művészeti körei is nagyra értékelik.

A szabadkaiaknak lehetőségük lesz megismerni a művészi grafikát, amely annak ellenére, hogy már 5 évszázada létezik, még mindig ismeretlen sokak számára. Az est folyamán a kiállítás bemutatójára is sor kerül.  

Sredanović Jelena az újvidéki Művészeti Akadémia grafikai szakának docense. Tanulmányait 2005-ben végezte el az Újvidéki Művészeti Akadémián, prof. Todović Zoran osztályában, majd ugyanott 2009-ben szerzett mesterdiplomát. Doktori tanulmányait 2016-ban a belgrádi Képzőművészeti Karon végezte el, prof. Vuković Biljana osztályában. Számos egyéni és csoportos kiállításon szerepelt bel- és külföldön: Újvidék, Belgrád, Niš, Ljubljana, Bécs, Bilbao, Madrid, New York, Peking, Jereván, Róma, London, Temesvár... Számos díjat és elismerést nyert, amelyek közül a legfontosabbak: az Első Nemzetközi Grafikai Biennálé tiszteletdíja Jerevánban (Örményország), 2017, első díj a Nemzetközi Grafikai Triennálén Belgrádban, 2017, a Grafikai Kollektív Nagydíja, 2010, Valter Koshatsky-díj (Bécs), 2009.

Sredanović Jelena munkái ismert közgyűjteményekben szerepelnek: Albertina Múzeum (Bécs), Kínai Nemzeti Múzeum (Peking), Wurth Múzeum (La Rioja, Spanyolország), Bilbaoarte Alapítvány (Bilbao, Spanyolország), Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeum (Újvidék), Nemzetközi Grafikai Művészeti Központ (Ljubljana, Szlovénia), Szabadkai Kortárs Galéria.

2006-tól a Vajdasági Képzőművészek Szövetségének, 2008-tól a Grafikai Kollektív tagja.

A művésznővel Jasmina Vidaković, a kiállítás kurátora fog beszélgetni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..