home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Csütörtök, 2017. Február 16.
19:00
Szabadka — Gaudeamus Igitur
Színház
Szabadka — Gaudeamus Igitur

Szervező: Szab-way összművészeti szervezet

A belépőjegyeket a helyszínen lehet megvásárolni 300 dináros áron.
Helyfoglalás a következő telefonszámon lehetséges:
+381(0)62-15-14-080

„Hazánk ma legválságosabb óráit éli, melyekben szüksége van fiainak minden szikrányi képességére, ha nem akarja, hogy neve az élők soraiból kitöröltessék. Ez a súlyos megpróbáltatás iskolarendszerünk elé is új célokat, új követelményeket állít. Az iskola, mint a jövő építője és formálója döntően szól bele nemzeti létért való küzdelmünk kimenetelébe.(...)
Az iskolában a gyermeki lélek minden erénye, a pajkosság, a vidámság, az elevenség bűn. A gyermeki lélek tudásra való szomját magolással és fenyegetéssel, élettelen tanítással elégítik ki. És mikor 12 év után ilyen előkészít...éssel a serdülő ifjút hozzánk küldik az egyetemre, mi az után tanítjuk, tanítjuk és tanítjuk őket.És amikor az után további 5 év alatt végleg megfosztottuk őket a szabad cselekvés és gondolkodás minden képességétől, akkor hirtelenül kilökjük őket az életbe, és még a végén azon csodálkozunk, hogy ott nem tudnak a saját lábukon megállni, és hogy ez a szegény ország nem tud a maga nyomorúságából kivergődni”

Ezek a részletek 1930-ban hangzottak el, Szentgyörgyi Albert évnyitó beszédében, az Országos Testnevelési Tanács kongresszusán. Rémisztő, hogy az oktatási rendszerünket vizsgálva 2014-ben (84 évvel később!) ugyanezek a hibák fedezhetők fel. Ezt még fűszerezi skizofrén cyber-korunk minden lehetséges elferdültsége és abszurditása. A gyermek oktatva nevelése illetve nevelve oktatása négy alappilléren nyugszik: a szülőn, a tanáron, a rendszeren, és magán a gyermeken. Baj van mindegyikkel! Pofont mind a négynek, mielőtt még túl késő lenne!

Szerzők: Pálfi Ervin, Szőke Attila, Mezei Zoltán
Munkatárs: Brestyánszki B. Rozália

Szereplők: Baráth Attila, Czumbil Orsolya, Greguss Erdélyi Hermina, Hajdú Tamás, Kalmár Zsuzsa/Pesitz Mónika, Kucsov Borisz/Berta Csongor, Pálfi Ervin, Pámer Csilla, Szilágyi Nándor, Szőke Attila, Vicei Natália

Kosztüm: Pesitz Mónika, Kálmán Eszter
Zeneszerző: ifj. Kucsera Géza
Koreográfia: Szőke Attila

A hangfelvételen közreműködött: Máté Gábor
Történelmi szövegbetét: ifj. dr. Korhecz Tamás
Finn fordítás: Borsos Viola
Plakát: Baráth Attila

Súgó/ügyelő: Bíró Tímea

Rendező munkatársai: Pálfi Ervin, Szőke Attila
Rendező: Mezei Zoltán

Szakmai konzultánsok: Bajtai Viktória (második osztályos tanuló), Bakos Árpád (zenész, tanár), Denegri Ibolya (középiskolai tanár), Engi Georgina (tanár), Gresák Lea (nyolcadik osztályos tanuló), Kiss Kornél (tanár), ifj. dr. Korhecz Tamás (egyetemi tanár, jogtudományok doktora), Kucsera Géza (tanár, nyugalmazott iskolaigazgató), Mezei Lídia (tanítónő), Pék Zoltán (MScME), Szabó Cibolya Teréz (középiskolai tanár), Szilágyi Mihály (nyugalmazott tanár), Szőke Rózsa (nyugalmazott tanítónő), Tokaji Mónika (középiskolai tanár), Vesna Weiss (tanár, iskolaigazgató),

Külön köszönet:
dr. Korhecz Barna Ildikó
Penk Attila
Petrás Teodóra

Akik befogadtak és eltűrtek bennünket:
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Danilo Kiš Ifjúsági És Kulturális Alapítvány
Moderna Galerija „Likovni Susret” Subotica

Akik hozzájárultak az előadás létrejöttéhez:
Szabadkai Zeneiskola
Október 10. Általános Iskola, Szabadka
Széchenyi István Általános Iskola, Szabadka
Október 10. Általános Iskola, Horgos
Narodno Pozorište-Narodno Kazalište-Népszínház, Szabadka
Gyermekszínház Szabadka
Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium
Katona József Színház, Budapest


Az esemény Facebook-oldala:
https://www.facebook.com/events/1847300428862343

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..