home 2024. április 29., Péter napja
Online előfizetés
Péntek, 2024. Március 08.
18:00
Szabadka — „A szecesszió női vonala“
Előadás
Szabadka — „A szecesszió női vonala“

Kortárs Galéria Szabadka, Raichle Ferenc park 5.

2024. március 8., péntek, 18 óra

Előadó: Prof. Dr Viktorija Aladžić

 

A Szabadkai Kortárs Galériában a Raichle-palota felépítésének 120. évfordulója alkalmából tart előadást Viktorija Aladžić, a művészeti és társadalmi mozgalmakon belül tevékenykedő nőkről, valamint a századforduló Európájában kialakult stílusirányzatokról. Ebben az időszakban a nők nagyon fontos inspirációként jelennek meg a művészek számára, kezdve a preraffaelitáktól egészen a szecesszióig. Egyes művészek, mint például Alphonse Mucha vagy Gustav Klimt, nagyrészt a női alakok és a nőiesség ábrázolására és ünneplésére törekedtek festményeiken és plakátjaikon, míg mások csak tárgyként használták a nőket. Ekkor a nők megváltoztatták történelmi szerepüket, olyan nők jelentek meg, akik férfi kollégáikkal egyenrangúan alkottak, bár a művészet gyakorlása még mindig férfi kiváltság volt. Velük együtt megjelentek az első feministák és a műalkotások megrendelői és mecénásai is. A nyugati civilizáció történetében – ritka kivételektől eltekintve – először került a nő történelmi árnyékából a színpad fényébe, a kifutókra és az addig férfiak által uralt üzleti világba.

Életrajz: Prof. Dr. Viktorija Aladžić az Újvidéki Egyetem Szabadkai Építőmérnöki Karának docense. Doktori fokozatát a Belgrádi Egyetem Földrajzi Karán szerezte a térbeli tervezés tudományterületén. A tudományos munka mellett aktívan kezdeményez Szabadka és Vajdaság építészeti örökségének védelmét szolgáló kampányokat. A Europa Nostra Serbia díjának nyertese (2023).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..