home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Csütörtök, 2020. Szeptember 24.
19:00
Szabadka — A magyar Olympiász - Vermes Lajos a Palicsi Játékokat bemutató dokumentumfilm
Film
Szabadka — A magyar Olympiász - Vermes Lajos a Palicsi Játékokat bemutató dokumentumfilm

A rendezvény célja pár sorban:

A kulturális ágazat, a művelődési tevékenység a Covid járvány által egyik leginkább sújtott terület. A kegyetlen krízis tehát egyben lehetőség, kihívás a kultúrában, a művelődési egyesületek életében is. Éppen ezért, mi a Népkör Magyar Művelődési Központban valljuk és hisszük, hogy a kultúra, a művelődési élet nem állhat le semmikor. Programjainkkal igy a most induló ismeretterjesztő filmsorozatunkkal, amelynek Filmtükrön innen és túl elnevezést adtuk. Az elkövetkező őszi és téli időszakban, magyar vonatkozású történelmi és művelődéstörténeti ismeretterjesztő dokumentumfilmek kerülnek bemutatásra.  Filmvetítéseinkkel, a megfelelő előírások és távolságtartás betartásával, segíteni szeretnénk  az újraindítást, a közösségi művelődési életet úgy a központunkban mint városunkban. Kulturális életünk ugyanis már hónapok óta a járvány miatt visszahúzódott otthonainkba. Korlátozott számú közönség előtt, a biztonsági előírások betartásával, reméljük és bízunk abba, hogy sokaknak lesz bátorsága és ideje, új és régi filmélményekkel ismerkedni. „

A filmprogram valogatója és a vetítések moderátora Siflis Zoltán, Balázs Béla díjas dokumentumfilm-rendező 

Filmtükrön innen és túl  - című vetítéssorozat  első filmje

A magyar Olimpiász – színes magyar ismeretterjesztő film 52 perc, 2020

Rendező Zámborszki Ákos

Történet:

Kevesen tudnak róla, de könnyen előfordulhatott volna, hogy a modern kori olimpiák megrendezésének ötletét nem a francia Coubertin báróhoz, hanem a magyar Vermes Lajoshoz kötik. Az antik görög olimpiai játékokat nem a francia Pierre de Coubertin értelmezte újra először, hanem egy palicsi földbirtokos, Vermes Lajos. Ő szervezte meg a Magyar Olympiászként is említett (Hercules Sport Újság, 1885) Palicsi Játékokat 1880 és 1914 között. A Palicsi Játékok 34 éven át létezett, nemzetközi résztvevőkkel, sajátos alternatívájaként a 14 évvel később létrehozott nemzetközi olimpiai játékoknak. A magyar Olympiász című 52 perces film valamennyi fellelhető emlék és fotó bemutatásával, az eredeti, ma is létező helyszíneken forgott, emléket állítva annak a méltatlanul elfeledett embernek, akinek a modernkori olimpiákat megelőző Palicsi Játékokat köszönhetjük.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..