home 2024. május 09., Gergely napja
Online előfizetés
Péntek, 2016. November 04.
18:00
Magyarkanizsa — A Palicsi-tó vízgyűjtó területének ezer éve
Előadás
Magyarkanizsa — A Palicsi-tó vízgyűjtó területének ezer éve


a Cnesa OMI szervezésében

Dr. Hovány Lajos vízépítő mérnök vetítéssel kísért előadása

Az előadás apropója a szabadkai Történelmi Levéltár és Pokret STUB kiadásában szerb nyelven megjelent könyv ismertetése.

A Palicsi-tó vízgyűjtő területére vonatkozó korabeli adatok a XVII. század végéről maradtak fenn, a későbbi munkákban említett legkorábbi adatok pedig a XV. és XVI. század fordulójáról valók.

A Palicsi-tó vízgyűjtő területének hidrológiai és hidraulikai kritériumok szerinti homogén időszakának jellemzője, hogy a vízgyűjtő területre azonos körülmények között juthat a víz, illetve innen azonos körülmények között folyhat el. Az elvégzett rendezési munkálatok áttekintésével sikerült megállapítani a homogén időszakokat elválasztó kapitális vízépítési beavatkozásokat. A Palicsi-tó környékének terepszinti, talajtani és vízrajzi jellemzői, illetve a talajvizek szintjének változásai alapján azonosították a tó vízgyűjtő területének a határát.

További érdekes kérdések és tények a helyszínen hallhatók majd dr. Hovány Lajos vízépítő mérnök, a szabadkai Építőmérnöki Kar Vízépítő és Környezetgazdálkodási Katedrája docensének előadásában.

A belépés díjtalan.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..