home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Szombat, 2024. Május 18.
20:00
Kelebia — Orgonák éjszakája Szerbiában
Előadás
Kelebia — Orgonák éjszakája Szerbiában

„Orgonák éjszakája” lesz a hívószó Szerbiától, Kelebiától Kínán át az Egyesült Államokig 4 kontinens közel 30 országában pünkösd szombatján, május 18-án, amikor a fél világ felfigyelhet erre a különleges hangszerre.

Kelebián a Szabadkai Filharmónia kíséretében többek között felcsendül:

Joseph Haydn Organ Concerto No.2 in C major Hob.XVIII 8 1. Moderato 2. Adagio 3. Finale.Allegro

Nincs még egy ilyen hangszer, ami méretében, formájában, lehetőségeiben ennyire különböző és különleges. Az intimebb hangzás megszólaltatásától egy zenekar helyettesítéséig sok mindenre képes. Bonyolultsága, az orgonistától elvárt kézzel- lábbal játszás komplexitása sokakat lenyűgöz. Nem véletlen, hogy templomokban a liturgiákon is Isten dicsőségének hirdetésére szánták, de a fontos koncerttermek sem nélkülözhetik az instrumentumot.  Az Orgonák éjszakája programsorozat célja, hogy bemutassa a hangszer sokoldalúságát.

Magyarországon évek óta hatalmas sikerrel rendezi meg a Filharmónia Magyarország, idén pedig nemzetközivé válik az Orgonák éjszakája. Az Szerbia is részese lesz a programsorozatnak, az érdeklődők Kelebijában vehetnek részt hangversenyen a fesztivál keretében. „A 2024-es Orgonák éjszakája egy világméretű összefogás az orgonisták részéről, ami erre a kivételes hangszerre irányítja a figyelmet. „mondta Szamosi Szabolcs a Filharmónia Magyarország igazgatója.

A hangszerek királynőjének rajongói, a csodálatos zenei dallamok szerelmesei Kornelije Vízin orgonahangversenyében gyönyörködhetnek majd a lassan egy évszázada fennálló Divisio Apostolorum templomban. Kornelije Vízin szabadkai orgonaművész nemzetközi szintű edukációban részesült tanulmányai során: az ausztriai Salzburgban végzett, közel a német határhoz, csodálatos rálátással az Alpokra. A zene szeretete nemcsak abban nyilvánul meg nála, hogy a hangszerek királynőinek billentyűivel csalogat elő csodálatos dallamokat, hanem abban is, ahogy törekszik tudásának átadására a következő generációk számára: az orgonaművész jelenleg tanár a Szabadkai Zeneiskolában.

Akár Guiness rekordkísérlet is lehetne a nap, hiszen szinte elképzelhetetlen, hogy ennyi helyszínen legyen egyszerre ősbemutatója egy zeneműnek. Balázs Ádám, az Oscar-díjas Mindenki című film zeneszerzője a Filharmónia Magyarország felkérésére erre az alkalomra írta a fanfárját, a Fanfare Ungarico-t, amit minden programon előadnak majd a világban aznap.

Legyen részese Ön is ennek a különleges zenei programnak! További információ a programsorozatról: www.orgonakejszakaja.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..