home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
Szerda, 2024. Március 27.
17:00
Horgos — Húsvét a Délvidéken
Találkozó
Horgos — Húsvét a Délvidéken

A Délvidék Házban a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület hagyományőrzőinek segítségével megelevenedik előttünk, milyen is a magyar húsvét a Délvidéken.

A húsvéti ünnepkörhöz szerte a Kárpát-medencében számos népszokás és hagyomány kötődik. Délvidéken, a népszokások szinte teljes egészében megegyeznek a délalföldivel és a húsvét már a nagyböjttel elkezdődik. Kívül-belül, lélekben és fizikailag is a megújulás időszaka ez, amire a koronát a nagyhét ünnepköre teszi fel. Összemosódik a hagyomány és a vallás és sokszor nem is lehet tudni, hogy úgymond “mi volt előbb, a tojás, vagy a tyúk” és hogyan kerül a nyúl a barka és a hímes tojás mellé?

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület hagyományőrzőinek nevében Szécsi Ilona, Bárány Rózsa és Gonclik György a Népdalköz vezetője és annak két tagja, Dér Veronka a Barka kézimunka kör kiemelkedő tagja, Kószó Erzsébet viseletkészítő, és Fazekas Attila atya Szegedről most egy húsvéti hagyományokat felelevenítő találkozóra várják a szegedi érdeklődőket. Tartsanak velünk, Szeberényi Klára vezetésével ismerjük meg együtt a tájegység jellegzetes hímestojás-motívumait, régi locsolóverseit, ünnepi ételeit, templomi szertartásait – és mindazt, ami húsvétkor is összeköt bennünket, magyarokat!

Mindenkit szeretettel várunk 2024. március 27-én 17 órai kezdettel!

Az estet hagyományainkhoz híven egy délvidéki bor kóstolójával, kellemes beszélgetéssel zárjuk!

Hangolódjunk együtt húsvétra!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..