home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Üvegre lehelt élet
Tóth Tibor
2022.05.24.
LXXVII. évf. 20. szám
Üvegre lehelt élet

Szinte hallani a mozgó falevél susogását, a traktor zúgását, a lovak vágtatását, amint a Kevin élő Nagy Tibor élethű alkotásaiban gyönyörködünk. Szemünk nem győz betelni a színes, kisebb-nagyobb alkotásokkal, melyek az alkotó keze alól kerültek ki az elmúlt több mint egy évtized alatt.

— Üvegre való gravírozással tizenhárom éve foglalkozom, a festés később alakult ki. A kőfaragóknál huszonnyolc évet dolgoztam, így ez a tevékenység nem volt idegen számomra. Nem volt kitől tanulnom, mindent én találtam ki. A Kárpát-medencében sem tudok senki mást, aki üvegre való gravírozással és festéssel foglalkozna. Az iskolában tartott egyik ünnepség után a hazaérkező feleségem mondta, hogy a tanító néni kapott valakitől egy üvegképet, de csak körvonalak voltak rajta, nem volt sem satírozva, sem festve. Miért nem próbálom meg én is? Sok ablakot behoztunk a tanyáról, kisebbeket és nagyobbakat is, tehát alapanyagról nem kellett külön gondoskodnom. Megpróbáltam, és láttam, megy ez nekem. Az üvegre formákat gravíroztam, de semmi sem látszott. Ekkor jöttem rá, hogy az üveg hátulját be kellene festeni. Előbb festékkel festettem, de a kép csíkos maradt, majd rátaláltam a spray-re. Következő lépésként az üvegre gravírozott formákat besatíroztam, itt azonban figyelni kellett arra, hogy mindenhol egyenletesen kerüljön festék az üvegre. Viszont órákat kellett várni, hogy megszáradjon. Végül ráleltem egy olyan filctollra, amely gyorsan száradt, és a felesleges festéket könnyedén el tudtam távolítani az üvegről, ha éppen a vonalon kívülre került belőle valamennyi. Ezzel a filctollal bátran húzhattam több színt is a formákra. Volt olyan falevél, amelyet kilencszer festettem át, mire megkaptam azt a színt, amelyet elképzeltem. Festéket nehezen találok, a legtöbb helyen csak alapszínekhez lehet jutni. Utolsó lépésként lefújom az üveg hátulját, így a kép hátteret kap. A hátulját csak akkor lehet befesteni, ha kész a munka, és ekkor fúrom ki a lyukat is, hogy a képet fel lehessen akasztani a falra. Többször jártam úgy, hogy az elkészült alkotás eltört, ilyenkor a befektetett munka egy pillanat alatt kárba vész — avat be a szakma rejtelmeibe Tibi bácsi, aki hét éve foglalkozik gravírozott üvegfestéssel.


Nagy Tibor

Tibi bácsi akkor kezdi el a munkát, ha a fotón látja, valójában mi kerül az üvegre. Fejből, emlékezetből nem szeret alkotni, mert meggyőződése szerint a képnek a lehető legpontosabbnak, minden apró részletre kiterjedőnek kell lennie. A fotó alapján papírra rajzolja mindazt, ami majd az üvegre kerül, majd a papírra ráhelyezi az üveget és rárajzolja a kontúrokat. Ezután kiszínezi a képet, majd kifesti a hátteret. Egy-egy alkotás megszületése rengeteg időt vesz igénybe. A rajz néhány óra alatt elkészül, az üvegre gravírozás és festés azonban leggyakrabban három-négy napig is eltart, de az is előfordult, hogy Tibi bácsi hétfő reggel nekilátott egy munkának, és a következő hét elején tett pontot a végére. A népszerűségi listán a traktorok vezetnek, hiszen a legtöbb megrendelő ezt kéri, de érdeklődnek a zentai városházát ábrázoló kép iránt is, melyből egyet eladott a közelmúltban megtartott birkanyíró fesztiválon. Keresettek a tájképek, a csendélet, a virágok, a nevezetesebb épületek. Kedvence nincs, bármit szívesen elkészít, csak legyen róla fotó.


Alkotás közben, készül a házi áldás

— Történt egy eset, amikor a vőlegény és a menyasszony külföldre költözött, az itthon maradt barátok pedig hoztak egy-egy képet mindkét félről, azzal a kéréssel, hogy a két képből csináljak egyet, melyen mindketten együtt szerepelnek. Ezt is megoldottam — emelt ki egy különleges munkát.

Az alkotásokat különféle eseményeken és a környékbeli vásárokon láthatják és vásárolhatják meg az érdeklődők. Az elmúlt két évben Tibi bácsiék nem jártak rendezvényekre, az idén indultak újra, és már jelen voltak a zentai birkanyíró fesztiválon, a tóthfalui búcsúban és az oromhegyesi Traktorfesztiválon is, hamarosan pedig a magyarkanizsai és a kispiaci vásáron kínálják a csoda szép képeket.


A szebbnél szebb képekkel teli tábla

— A gravírozott üvegfestés hobbinak és nyugdíj-kiegészítésnek felel meg, de emellett mással is foglalkoznunk kell, például mályvát termelünk, ősszel pedig almát szedünk. A képek ára a nagyságtól és az elkészítés időtartamától függ, számokban kifejezve 2000 dinártól 6000 dinárig terjed. Kétnapos munkáért 4000 dinárt kérek, és nem 8 órát foglalkozom vele, hanem sokkal többet. Az árán nem emelhetek, mert akkor semmit sem adnék el. Minden tizedik érdeklődő semmit sem kérdez, csak kiválasztja a képet, és fizet. Úgy érzem, nálunk nem értékelik a kézi munkát, ez sincs kellőképpen megfizetve.

Tibi bácsi szívesen átadná a szakma csínját-bínját a fiataloknak, ha lenne rá igény a részükről. Évekkel ezelőtt egy hölgy érdeklődött a gravírozott üvegfestés iránt, ám amint meghallotta a csikorgást, melyet az egyik kéziszerszám ad ki, amikor az üvegről kaparják le a festéket, azt mondta, ez nem neki való, és többé nem jelentkezett. Tibi bácsi abban bízik, hogy az unokái közül ketten elsajátítják ezt a nem mindennapi kézműves-tevékenységet, és kezük nyomán újabb csodálatos alkotások születnek.

A traktorok nagyon népszerűek 

Mintha élők volnának

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..