home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Üveglencsébe zárt néphagyomány
Szakáll Laura
2021.12.21.
LXXVI. évf. 50. szám
Üveglencsébe zárt néphagyomány

Az üveglencsés ékszerek a régi időket idézik. Népszerűek azok körében, akik kedvelik a klasszikus darabokat, de az ezzel a technikával készített medálok, fülbevalók vagy karkötők a modern megjelenéshez is kiválóan illenek, bármilyen mintával díszíthetőek ugyanis. Így nem csoda, hogy az üveglencsés kiegészítők a reneszánszukat élik.

Papír, egyedi fotó vagy akár textília is kerülhet az üveg alá, így mindenki a stílusához leginkább illő ékszert választhat. Divatosak a levendulás medálok és fülbevalók, de egyre többen viselik ilyen formában a matyó- vagy a kalocsaihímzés-motívumokat. A horgosi Tillinkó Luca a helyi Kárász Karolina Általános Iskola nyolcadikos tanulója. Kiskora óta fontos számára a népművészet, a népi értékek ápolása, továbbéltetése. Énekel, hegedül, zongorázik, szívesen fest és rajzol. Mindemellett pedig ékszerkészítéssel foglalkozik. Az üveglencsés technikát alkalmazza. Változatos mintákkal díszíti az általa gyártott darabokat. Nemrég a közösségi oldalra is feltöltötte a fülbevalókról, medálokról, gyűrűkről, karkötőkről és franciacsatokról készített fotókat. Azonnal megrendelésekkel halmozták el az emberek Vajdaság minden pontjáról.

— Az általános iskola mellett a Magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskolában tavaly fejeztem be a zongora szakot, az idén pedig hegedű szakon fogok vizsgázni. Emellett a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Alapfokú Művészeti Iskolájában vagyok negyedik osztályos népi ének szakos diák — mondja magáról Luca.

* Milyen szerepet tölt be az életedben a zene?

— A zene a mindennapjaim része. Ahhoz, hogy jól csináljam, sokat kell gyakorolni. Napi szinten van valamilyen zenei órám. Hol klasszikus hegedű, hol népi hegedű, hol népi ének és kórus, vagy a zenekarommal, a Kamrás együttessel próbálunk. Hétvégenként pedig fellépések, versenyek vagy képzések vannak. Amikor meg éppen nincs órám, vagy nem gyakorolok, akkor zenét hallgatok, alkotok. Szívesen készítek ékszereket, vagy festek, rajzolok. A jövőmet mindenképp zenével képzelem el. Szeretnék a Szabadkai Zeneiskolába felvételizni népi ének vagy hegedű szakra.

* Mennyire foglalkoztatnak a magyar néphagyományok, a népművészet?

— Még oviban kezdtem néptáncolni. Aztán később népdalokkal foglalkozni és hegedülni. Szeretem a hagyományainkat. Remek tanáraim vannak, akiktől nagyon sokat tanulhatok. A népi éneket Berec-Csizmadia Annától és Fábri-Ivánovics Tündétől, a népi hegedűt Csonka Ferenctől, a klasszikus hegedűt Berec Katinkától sajátítom el. A tanáraim mind elismertek, és rendszeres fellépői a zenei életnek.

* Mit tapasztalsz, mennyire él a népi értékvilágunk a fiatalok körében?

— Azoknak, akik részesei az ilyen közösségeknek, nagyon fontos, mert összeköt bennünket. Van közös témánk, szórakozási lehetőségünk. Egyikünk zenél, a másik énekel, a többi táncol rá. Jó táborok vannak itthon is, és Magyarországon is, ahol ismerkedhetünk és barátkozhatunk. Szerencsére sokan vagyunk, akiket ez érdekel.

* Ékszereket készítesz. Ez hogyan kezdődött?

— Sokfelé járok fellépésekre, versenyekre és táborokba. Ezeken a helyeken gyakran vannak kézműves-kirakodóvásárok. Többször is láttam ezeket az ékszereket, de az idén a tengeren vásároltam először ilyesmit. Rájöttem, hogy én is szeretnék ilyeneket készíteni. Először csak magamnak csináltam, aztán úgy gondoltam, ez másoknak is tetszhet, így elkezdtem árulni is az alkotásokat. Az alapokat készen vásárolom Budapestről. A képeket én válogatom, illesztgetek hozzájuk, és végül üveg kerül rájuk.

* Milyen motívumokkal díszíted a nyakláncokat, fülbevalókat, karcsatokat? Itt is megjelenik a népi irány?

— Nagyon szívesen hordok népviseletet, több sajátom is van, ezért a népi motívumok, a kis virágok és a hímzések igen közel állnak hozzám. Az ékszerekbe is megpróbálom ezt az irányt belecsempészni. Tetszik, hogy mostanában sok modern ruhadarabon megjelennek a népi motívumok. De készítek különféle virágokkal, madarakkal, színekkel, kottákkal díszített ékszereket is. Először képet választok, és azon a részletet. Az üveglencséhez ragasztom, és száradás után jöhet a következő ragasztás az alapba. Szeretem a motívumokat használni, de szívesen készítek virágosakat vagy csak egyszínűeket is. Különleges kéréssel még nem kerestek meg. Amit csak tudok, igyekszem teljesíteni.

* Az ünnepek közeledtével karácsonyi ékszereket is készítesz?

— Csináltam macisakat, kis bogyósakat vagy hópelyheseket, illetve vannak sötét alapú fülbevalók, karláncok. Ezek mind a telet idézik.

* Azonnal megnőtt a követők és a megrendelések száma, amint megjelentek a munkáid a közösségi oldalon?

— Itt már régebben is jelen voltam. A profilomra feltöltöttem néhány képet, és meglepődtem, mert nagyon gyorsan érkeztek a reakciók. Eleinte csak a közelebbi ismerőseim rendeltek, de aztán létrehoztam egy csoportot, ahol az ékszereim találhatóak, és ma már egész Vajdaság területéről megkeresnek a vásárlók.

* Mik a legkelendőbb árucikkeid?

— A legnépszerűbbek a matyó mintás ékszerek, és ennek nagyon örülök! De sokan szeretik a levendulásakat és a virágosakat is. Mindig jólesik, amikor visszajelzést is kapok. Többen írnak az átvétel után, hogy ezek élőben még szebbek, és visszatérő vevőim is vannak.

Tillinkó Luca munkáit a Facebookon tekinthetik meg az érdeklődők a Luca ékszer elnevezésű csoportban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..