home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Üvegkalitka
Talpai Lóránt
2014.05.24.
LXIX. évf. 21. szám
Üvegkalitka

Élet egy átlátszó házban — Az emberi kéz mint fizetőeszköz — Obama esete egy robottal — Zsebnyomtató

Élet egy átlátszó házban

Japánban Sou Fujimotónak köszönhetően egy teljesen átlátszó ház épült, melyet az építész egy fiatal párnak tervezett egy csendes, tokiói környékre. A 914 négyzetméteres, átlátszó ház teljes ellentéte a sűrűn lakott területeken látható, tipikus beton lakóépületeknek. A lombházakból kiindulva a tágas belső tér 21 talpazaton áll, mind különböző magasságban, ahol a lakók saját igényeik szerint élhetnek nomád életet. A ház egyidejűleg működik egyágyas szobaként és szobák gyűjteményeként. Egy egyszerű program vezérli a padlószintek beállítását aszerint, hogy éppen mire szeretnénk használni őket. A ház teret ad az intimitásnak, de szükség esetén vendégfogadáskor átalakíthatjuk az egész objektumot. A szobák alapterülete 21 és 81 négyzetméter között van, és minden emelet különböző lépcsőkkel és létrákkal kapcsolódik egymáshoz.

Az emberi kéz mint fizetőeszköz

Szkenner elé tartva már puszta kezükkel is fizethetnek a svéd Lund város vásárlói egy új technológia révén. A fizetés majdnem olyan, mintha kártyával végeznénk, csak épp üres kézzel. A gép felvételt készít a kéz vénáiról. Ha ez a kép megegyezik a tárolt mintával, sor kerül a fizetésre. Lund tizenöt üzlete és étterme beszerezte már a szükséges technikát — közölte a helyi egyetem. A Lundi Egyetem egy leendő mérnökének ötlete alapján dolgozta ki a rendszert. A hallgató fejéből két éve pattant ki az ötlet, amikor éppen fizetni készült egy üzletben. „Az ember vénáinak mintázata abszolút egyéni, ezért ez a rendszer semmi esélyt nem ad a csalásra” — hangoztatta Fredrik Leifland, az egyetem munkatársa. A kézerek szkennelésének technológiája nem új, de eddig nemigen használták fizetésre.

Obama esete egy robottal

Barack Obama amerikai elnök néhány lépés erejéig egy Asimo nevű, kis japán humanoid robottal futballozott. Minderre a tokiói Nemzeti Tudományos és Innovációs Múzeumban került sor. „Örülök, hogy megismerhetem” — ezekkel a szavakkal fordult Asimo az elnökhöz, aki mosolyogva így felelt: „Én is örülök, hogy megismerhetem.” Asimo a Honda fejlesztése, és olyan magas, mint egy tízéves gyerek. A kis technológiai csoda bemutatta az összes mozdulatot, amelyre képes, majd fémes hangján ezt mondta: „Focizni is tudok.” Jó erőset rúgott a labdába, amelyet végül Obama fényes, fekete cipőjével állított meg. Az amerikai elnök szerint egy kissé már ijesztő, mennyire élőnek tűnik a robot. A furcsa találkozás:



Zsebnyomtató

Egy izraeli cég zsebben elférő és bármilyen papírmérethez alkalmazható nyomtatót készül piacra dobni jövőre. A masina vonzerejét némileg csökkenti, hogy viszonylag lassan dolgozik. A jelenlegi prototípus percenként nagyjából egy oldalt tud kinyomtatni, a szürke különböző árnyalatait használva, és jóval alacsonyabb felbontást kínál, mint a hagyományos, asztali tintasugaras nyomtatók. A parányi nyomtató a tervek szerint 10 centiméter magas, 11,5 centiméter széles és 300 grammos lesz.   

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..