home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Üvegházak gazdaságos fűtése
(re)
2006.01.31.
LXI. évf. 5. szám
Üvegházak gazdaságos fűtése

Nyers JózsefA szabadkai Műszaki Főiskola projektumával részt vesz a szerbiai tudományügyi és környezetvédelmi minisztérium által kiírt, Izraellel való tudományos-technológiai együttműködést szorgalmazó pályázaton.- Elkészült a pályázati anyagunk, amely az üvegházaknak a földből, hőszivattyú...

Nyers József

A szabadkai Műszaki Főiskola projektumával részt vesz a szerbiai tudományügyi és környezetvédelmi minisztérium által kiírt, Izraellel való tudományos-technológiai együttműködést szorgalmazó pályázaton.
- Elkészült a pályázati anyagunk, amely az üvegházaknak a földből, hőszivattyú segítségével nyert hőenergiával történő fűtési rendszerét és alkalmazását prezentálja - hallottuk Nyers Józseftől, a szabadkai Műszaki Főiskola igazgatójától. - Az izraeliek igen járatosak a növénytermesztésben, földrajzi fekvésüknek köszönhetően azonban a hőenergia üvegházakban való hasznosításával nemigen kell foglalkozniuk. A kétoldali tudományos-technológiai együttműködéstől - amennyiben projektumunk sikerrel szerepel a minisztérium által kiírt pályázaton - az izraeli növénytermesztő szakemberek tapasztalatainak és a mi műszaki tudásunknak a társítását reméljük. A projektum lényege, hogy üvegházak gazdaságos fűtését oldjuk meg a földből nyert hőenergia felhasználásával. A földben ugyanis óriási mennyiségű hő van, amelynek egy részét - hőszivattyú segítségével - a létesítmények fűtésére használhatjuk fel. Ezt a módszert eddig csak lakóépületek és üzlethelyiségek, szalonok fűtésére alkalmaztuk. A most elkészült projektum szerint ezt a módszert üvegházak fűtésére, illetve hűtésére is alkalmaznánk. Ilyen üvegházak Zentán vagy Topolyán létesülnének, ahol már eleve kertészeti, illetve mezőgazdasági szakosítás folyik. Az izraeli szakemberek e közös projektum során a növénytermesztésben alkalmaznák szaktudásukat, így az általunk gazdaságosan fűtött, illetve hűtött üvegházakban térségünkben kevésbé ismert, különleges növénypalánták nevelése folyna. Ehhez biztosítanánk a szükséges tápanyagok számítógépes adagolását, valamint az optimális hőmérsékletet. Reméljük, hogy elképzelésünket az illetékesek is érdekesnek és hasznosnak találják majd, és sikerül együttműködnünk az izraeli kollégákkal - hallottuk Nyers Józseftől.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..