home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Útravaló kismamáknak (5.)
BALÁZS VATAŠČIN Emese gyógytornász, dúla, jógaoktató
2015.03.04.
LXX. évf. 9. szám
Útravaló kismamáknak (5.)

Illóolajok és gyógynövények a várandósság, illetve a szülés támogatására

Gyakran tapasztalom, hogy a kismamák félnek az illóolajok és a gyógynövények használatától, mondván: azok akár gondot is okozhatnak, ha nem a megfelelő módon alkalmazzák őket. Ennek talán az a fő oka, hogy leginkább a gyógyszeripari termékek terjedtek el, a gyógynövények ismerete pedig valamikor a nagymamáink korában feledésbe merült. A várandósság azonban nem betegség, hanem természetes állapot, mely kitűnően támogatható a „természet patikájából”. Szerencsére akadnak még olyan szakemberek, akik őrzik és ápolják a hagyományos gyógyítás módszereit. Ezen a héten a jelenleg is tevékeny német bába és aromaterapeuta, Ingeborg Stadelmann sikeresen alkalmazott illóolaj- és gyógynövénykeverékeiből szemezgetünk. Jómagam is hatékonyan alkalmazom őket a várandósságok, illetve a szüléskíséréseim során. Az említett bábának két könyve is megjelent magyar fordításban, a Bába válaszol és a Bevált aromakeverékeim, melyek minden kismamának tartogatnak hasznos és értékes információkat.

A Stadelmann-féle várandóstea

Összetevők: csalán, palástfű, málnalevél, orbáncfű, citromfű, cickafark, zsurló.

A palástfű a hormonális állapot hagyományos javítójaként ismeretes. Szülés utáni sérülések, nehezen szülő nőknél alhasi petyhüdtség esetén, koraszülésre hajlamos nőknél a terhesség megtartásában, a méhszalagok megerősítésében van igen fontos szerepe. A harmadik hónaptól minden nőnek ajánlatos ilyen jellegű gond esetén a palástfű fogyasztása (Marija Treben: Egészség Isten patikájából).

A málnalevél segít az izomzat fellazulásában (különösen a kismedencében), valamint támogatja az anyagcserét, és élénkíti a beleken keresztül történő kiválasztási folyamatot. Ez azért nagyon lényeges, mert a salaktalanítás révén hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet egészséges maradjon. Az egészséges szervezet pedig a normális időtartamú szülés előfeltétele. 

A palástfű- és a málnalevéltea fogyasztása javasolt a gyermekágy korai időszakában is.

A csalán és a zsurló javítja a veseműködést, ezenkívül a csalán segíti a vas felszívódását is a vérbe, különösen akkor, ha a teához néhány csepp citromot is adunk. A cickafark segíti a véralvadást, ami a szülés után jut igazán kifejezésre. Az orbáncfűnek idegerősítő és nyugtató hatása van, valamint a citromfű is megnyugtat. A teakeverék elkészítéséhez az összetevőket 1 : 1 arányban keverjük össze. A tea fogyasztható a várandósság teljes ideje alatt. Ha valamelyik összetevőre allergiásak vagyunk, akkor azt hagyjuk ki.

A málnalevéltea a gát és a kismedence izomzatának felkészítése céljából önmagában is iható a 35. héttől, kiegészítésként a várandóstea mellett, vagy fele-fele arányban összekeverve a két tea együtt is iható, akár napi 3-4 csészével.

 

SZÜLÉS

nem sejtett erők
fentről
lefelé
belülről
kifelé
föld és fény
engedd el
te és én

 

Stadelmann-féle macskagyökeres bábatea

A macskagyökeres bábatea fogyasztása az idő előtti szüléstevékenység megszüntetésére, vagyis korai méhösszehúzódások esetén ajánlatos. A teakeverék a következőket tartalmazza: macskagyökér, komló, orbáncfű, majoránna, citromfű, kakukkfű. Napi legalább kétpohárnyi teát kell meginni kortyonként, reggel és este ki lehet egészíteni magnéziumkészítménnyel.

Búzacsíraolaj

A búzacsíraolaj bőségesen tartalmaz E-vitamint, mely segít megőrizni a bőr és a szövetek rugalmasságát. A várandósság alatt alkalmas a bőrápolásra és a terhességi csíkok megelőzésére, a gátat rugalmassá és tágulékonnyá teszi. A terhességi csíkok megelőzésére levendula-, ligetszépe-, linaloefa-, linaloegyümölcs-, mandula-, napraforgómag-, neroli-, rózsa-, rózsafa-illóolajokat adjunk a búzacsíraolajhoz.

Orbáncfűolaj

Az orbáncfűből készült sebolaj a legjobb. Fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és gyógyító hatása van. Bizonyos népi gyógyászati hagyományok szerint a hasfájós csecsemők is hamar megnyugszanak, ha ezzel az olajjal masszírozzák be a pocijukat. Az orbáncfűolaj a tulajdonságainak köszönhetően gátmasszázs esetén tökéletes bázisolajnak minősül.

A gátmasszázs célja a gát puhává és rugalmassá tétele, hogy a baba anélkül bújhasson át rajta, hogy az anyának gátmetszést kellene elszenvednie. Úgy készíthetünk gátmasszázsolajat, hogy az orbáncfű- és a búzacsíraolajba muskotályzsálya- és rózsaillóolajat csepegtetünk. A 36. héttől egy napi 3-5 percig tartó masszázs elegendő a cél eléréséhez. A hüvely és a végbélnyílás közti területbe körkörös mozdulatokkal ajánlatos az olaj bemasszírozása, a szülés előtti napokban pedig a szeméremajkakat is tanácsos beolajozni.Gátmasszázsolaj

Muskotályzsálya

„A muskotályzsálya segít az embernek tulajdon határait átlépni.”

A muskotályzsálya-olaj fertőtlenítő, görcsoldó, fájdalomcsillapító hatású, illetve mivel az ösztrogénhez hasonló szerkezetű alkotóelemei vannak, ösztrogénhatású is. Stimulálja a nemi hormonokat termelő agyalapi mirigyet. Ha egy nő a szüléshez elegendő ösztrogént állít elő, az annak a jele, hogy a teste elegendő mennyiségű oxitocint tud termelni, mely a megfelelő ellazultság esetén lehetővé teszi, hogy a fájások közti szünetekben elegendő mennyiségű endorfin és enkefalin szabaduljon fel (ezek a testünk saját fájdalomcsillapító hormonjai). Általuk a szülési fájdalom elviselhetőbbé válik.

A muskotályzsályát illóolajként a leghatékonyabban meleg vizes borogatásként, textilpelenkára csepegtetve vagy a vízhez adagolva tudjuk felhasználni a kontrakciók alatt az anya által fájlalt területet borogatva. A muskotályzsálya elengedhetetlen alkotóeleme a vajúdóolajnak, és felhasználható a vajúdó közelében párologtatva vagy néhány cseppjét az anya csuklójára, nyakára adagolva is.

Vajúdóolaj

A saját vajúdóolaj elkészítése egy nagyon izgalmas önismereti utazás lehet a természetes szülésre való felkészülés során. A megfelelő bázisolajba olyan illóolajokat keverjünk, amelyek támogatják a vajúdást és a szülést. A javasolt olajok: ilang-ilang, jázmin-, muskotályzsálya-, napraforgómag-, rózsa- és levendulaolaj. Ezek mind sajátos módon aktiválják a női energiákat, fizikai és lelki síkon egyaránt hatnak. Oldják a görcsösséget, a félelmeket, segítik a megnyílást, az ellazulást, támogatják a női hormonokat és az érzékiséget. A bázisolajak közül a legjobb a jojobaolaj (vagy a jojobaviasz) és a mandulaolaj.

A várandósság alatt legyünk óvatosak a verbénával, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a gyömbérrel, mivel nagy mennyiségben fogyasztva méhösszehúzódást idézhetnek elő. Egy fahéjas sütemény vagy a gyömbérrel ízesített italok természetesen veszélytelenek. Ha a természetes szülésmegindításról van szó, ezeknek a fűszereknek az intenzív olajos keveréke nagyon hatékonynak bizonyul. A fájáskeltő olaj azonban csakis szüléskísérésben jártas szakember ajánlásával és felügyeletével alkalmazható.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..