home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ütős lett a 94. Oscar-gála
Brasnyó Zoltán
2022.03.31.
LXXVII. évf. 13. szám
Ütős lett a 94. Oscar-gála

Az idei show a két visszafogottabb esztendő után ismét régi fényében ragyogott a Los Angeles-i Dolby Színházban. Will Smith első Oscar-díja mellett a Chris Rocknak lezúzott pofonnal tette igazán emlékezetessé a gálát. A legjobb férfi színész díját bezsebelő Smith a Richard királyban nyújtott alakításával valóban megérdemelte az aranyszobrocskát, az viszont vitatható, hogy a feleségén élcelődő Chris Rock hallatán nem lett volna-e ildomosabb angolosan távozni, ahelyett, hogy élő adásban engedi szabadjára az indulatait.

Rock Jada Pinkett-Smith haját a katonanő G. I. Jane-éhez hasonlította — Smith felesége krónikus hajhullásban szenved, emiatt kellett a fejét kopaszra borotválnia. A rossz poén hallatán Will Smith nem tudta féken tartani az indulatait. A Richard király című film egyébként nem egy királydráma, hanem a teniszező Williams lányok és az őket edző édesapjuk története.

A szokásos évi filmünnep a botrányon túl nekünk, magyaroknak inkább Sipos Zsuzsanna díszletberendezésért járó díja miatt marad emlékezetes. Zsuzsanna egyébként két héttel korábban a brit BAFTA-díjat is megkapta kollégájával, Patrice Vermette látványtervezővel. A magyar díszlettervező a Dűne előtt a Szárnyas fejvadász 2049-ben dolgozott együtt a rendezővel. Denis Villeneuve Dűnéje egyébként tarolt a technikai fronton. Hans Zimmer a legjobb eredeti filmzenéért kapott Oscart, a Frank Herbert kultikus sci-fi-regényéből készült mozi emellett a legjobb vágás, a legjobb hang és a legjobb vizuális effektek kategóriáiban is besöpörte a díjakat.

A legjobb film az idén a derűs és kiváló hangulatú CODA lett. A cím érdemel némi magyarázatot: a child of deaf adult (siket felnőtt gyermeke) rövidítése. Egy lány története, aki egyedüli hallóként nő fel siket családjában, és énekesi karrierről álmodozik, miközben szüleiről is gondoskodnia kell. Az apát alakító Troy Kotsur megkapta a legjobb férfi mellékszereplő díját, ezzel pedig ő lett az első siket színész, aki Oscart kapott. Emellett ez lett az első olyan, streamingszolgáltatónál debütált film (Apple TV+), amely elnyerte a legjobb alkotásnak járó szobrot. Kotsur jelnyelven mondta el beszédét, illetve Amy Schumer, a gála egyik műsorvezetője is jelnyelven köszöntötte a készítőket, valamint elmondta, hogy mennyire odavan a CODA-ért.

Jane Campion A kutya karmai között rendezéséért kapta meg az Oscart. A Netflixen megnézhető film egyébként a tizenkét jelöléséből csak ezt az egyet váltotta szoborra, ezért Campion alkotása tekinthető az este nagy vesztesének, mivel korábban sorra arról szóltak az előrejelzések, hogy A kutya karmai közt biztos befutó lesz a legjobb filmek mezőnyében. Campion egyébként a harmadik hölgy, aki Oscar-díjat kapott rendezői munkájáért.

Jessica Chastain lett a legjobb női főszereplő. Napjaink egyik legkeresettebb és legjobb színésznőjét a The Eyes of Tammy Faye című életrajzi filmért díjazták, melyben egy televíziós prédikátornőt formál meg. A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Ariana DeBose kapta a West Side Storyért. Ő egyébként az első nyíltan queer színész, aki Oscart kapott. További izgalmas „első”, hogy Billie Eilish elsőként lett Oscar-díjas úgy, hogy a XXI. században született, őt a Nincs idő meghalni című James Bond-produkció főcímdaláért részesítették elismerésben. A legjobb nemzetközi film díját egy japán alkotás nyerte el, a Vezess helyettem. A legjobb élő szereplős rövidfilm a The Long Goodbye, a legjobb rövid dokumentumfilm pedig a The Queen of Basketball lett.

Ami az animációs filmeket illeti, a Disney Encantója kapta meg az idén az aranyszobrot. A Chris Rock — Will Smith-fiaskón túl számos emlékezetes pillanatot hozott még az idei gála. A Keresztapa 50. évfordulója kapcsán felvonult Robert De Niro, Al Pacino és Francis Ford Coppola, illetve együtt volt a színpadon Lady Gaga és Liza Minelli is. Az Oscar-gálának végre újra voltak műsorvezetői, Amy Schumer, Wanda Skyes és Regina Hall személyében. Azon is poénkodtak egyébként, hogy ebben az évben azért kértek fel három nőt a műsorvezetésre, mert még így is olcsóbban jött ki a filmakadémia, mintha egyetlen férfit bízott volna meg a feladattal.

Képek: elpais.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..