home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Úton az újabb sikerek felé
Tóth Tibor
2023.03.17.
LXXVIII. évf. 11. szám
Úton az újabb sikerek felé

Már reggel 8 órakor pattog a labda a sétaerdei ballonban, a Spartacus teniszezői ugyanis készülnek a rájuk váró megmérettetésekre. Ottjártunkkor mintegy húsz fiatal dolgozott szorgalmasan Demeter László és Klonka Gábor felügyelete alatt.

A szabadkai teniszezők az elmúlt idényben főleg egyéni versenyeken értek el nagyobb sikereket, de csapatban sem maradtak érmek nélkül a legrangosabb hazai versenyeken. A felnőtt-férficsapat (Bíró Andrej, Juhász Krisztián, Lazar Milićević, Lazar Danić, Miloš Vuković, Kovács Ádám és a Magyarországról érkezett Madarász Gergely) bronzérmet nyert az országos csapatbajnokság döntőtornáján, a juniorok viszont megnyerték a csapatbajnokságot, és országos bajnoki címet szereztek. A Zoran Ludoški, Andrej Nedić, Mateja Gojković, Denis Stančulov összetételű Spartacus négy mérkőzés alatt mindössze három játékot veszítve, a döntőben is magabiztosan játszva 4:0-s győzelmet aratott a Player Zone csapata felett. A 14 éven aluli lányok (Lana Virc, Mina Kapor, Dunja Kulpinac, Nina Bokan) is sikeresen szerepeltek az országos csapatbajnokságon, miután a dobogó harmadik fokára állhattak.


Az országos bajnok juniorcsapat Demeter László edzővel (Fotók: Facebook.com/tenisklubspartak)

— Minden korosztályban pályára léptünk, vajdasági szinten csapataink a legjobbnak bizonyultak, és kijutottak az országos bajnokságra. Ezzel Szerbiában az egyetlen teniszklub vagyunk, mely minden korosztályban képviseltette magát az országos döntőkön. Egyéniben a legsikeresebb játékosunk Lana Virc volt, aki 15 éves kora ellenére a 16 évesek európai ranglistáján már a 48. helyen áll. Virc a szerbiai U16-os válogatottal a csehországi csapat-Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert, a törökországi világbajnokságon pedig a 4. helyen végzett. A lányok a csoportküzdelmek során Hollandiát, Chilét és Japánt legyőzték, a negyeddöntőben Argentína sem tudta megállítani őket, az elődöntőben azonban az Egyesült Államok válogatottja jobbnak bizonyult náluk. A csapatsikerek mellett Virc egyéniben megnyerte a 16 éven aluliak számára rendezett podgoricai nemzetközi tornát, a 14 és a 16 évesek országos bajnokságán egyaránt ezüstérmet szerzett, az idén pedig Belgrád korosztályos fedett pályás nyílt bajnokságán diadalmaskodott. A felnőtt-ATP-ranglistán a 900. helyen álló Juhász Krisztián döntőbe jutott egy újvidéki profitornán, az országos bajnokságot pedig megnyerte. Ugyanezen a versenyen egyesületünk még egy érmet nyert, hiszen Lazar Milićević a 3. helyen végzett. A közelmúltban megtartott Szabadka nyílt bajnokságán, mely első kategóriás torna a 14 éveseknek, Filipás Barna döntőt játszott. Az idei évben elért eredmények közül még ki kell emelni Stefan Dimitrioski ezüstérmét a 12 évesek mezőnyében a belgrádi grand prix tornán. A gyerekek lassan formába lendülnek, és készülnek az áprilisban kezdődő szabadtéri versenyekre — foglalta össze a legjelentősebb eredményeket Demeter László, a Spartacus Teniszklub vezetőedzője.

A teniszklub minden évben tenisziskolát szervez a kezdők részére. Az elmúlt évben is nagy érdeklődés nyilvánult meg iránta, amiben nagy szerepe volt magának a klubnak, hiszen az év folyamán több általános iskolát is felkeresett, így próbálva népszerűsíteni a sportágat.

— Az első néhány edzés ingyenes, így a gyerekek kipróbálhatják a teniszt, megismerkedhetnek az alapokkal. Tapasztalataink szerint a tenisziskolát elvégzett gyerekek 80%-a marad a klubban, viszont mintegy 30%-ából lesz versenyző. Ez nemcsak nálunk, hanem egész Európában is így van. A tenisz egyéni sportág, itt nem megszokott az, ami például a labdarúgásban vagy más csapatsportágban, hogy az egyesület autóbusszal viszi a sportolókat a versenyekre. A teniszben mindezt a szülőknek kell megoldaniuk, akiknek vagy nincs elég idejük, vagy az anyagi lehetőségeik nem engedik meg, hogy minden hétvégén versenyre vigyék a gyereket, ezért a teniszt versenyzőként kevesebben folytatják, mint például a focit. Az egyesület tagjainak száma a kezdőkkel, a versenyzőkkel és a veteránokkal együtt 120 körül mozog — mondta László, aki a felnőttekkel és a juniorokkal foglalkozik. Hozzátette, hogy munkáját Veselin Rakočević és Nikola Merković segítik, a kezdőkkel pedig Klonka Gábor dolgozik, akinek Juhász Dániel a segítője.


A csapat-Európa-bajnokságon ezüstérmes, a világbajnokságon elődöntős szerbiai U16-os válogatott. A szabadkai Lana Virc balról az első

A Spartacus Teniszklub már több éve minden utánpótlás-korosztályban rangos nemzetközi tornát szervez. Áprilisban a 18 évesek számára rendeznek ITF-tornát, melyen a nemzetközi juniorranglistára szerezhetőek pontok, a nyár folyamán pedig a 16 és a 14 évesek is európai rangú tornán vetélkedhetnek egymással a sétaerdei teniszpályákon. Az elmúlt évben Szabadka Önkormányzatának támogatásával a teniszcsarnokban kicserélték a nyílászárókat, bemeszelték a falakat, felújították a világítást, az idén pedig a tetőszerkezet felújítása szerepel a tervek között.

A további tervekről szólva László elmondta, hogy a bő kerettel dolgozó felnőtt-férficsapat számára a legjobb négy közé jutást tűzték ki célul, ahol már bármi lehetséges.

— Virc a 48. helyen áll a nemzetközi korosztályos ranglistán. Célunk, hogy az idény során bekerüljön a legjobb nyolcba, amivel pályára léphetne Monte-Carlóban, az európai masters versenyen. Bízom benne, hogy ATP-játékosaink minél gyorsabban haladnak felfelé a ranglistán, szeretnénk, ha az év végéig legalább egy teniszezőnk bejutna a legjobb 600 közé, ami nagyszerű eredmény lenne — vázolta az elvárásokat a vezetőedző.

A Spartacus Teniszklub továbbra is fogadja a sportág iránt érdeklődőket. Jelentkezni ötéves kortól lehet a sétaerdőben található ballonban vagy a klub székházában, de a Spartacus Teniszklub a legismertebb közösségi oldalon is elérhető.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..