home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Útközben (209.)
Káich Katalin
2016.04.17.
LXXI. évf. 15. szám
Útközben (209.)

Nem egészen egy teljes napot töltöttünk el a Rhône és a Saône folyók partján elterülő Lyonban. A város 1958-ban ünnepelte kétezer éves fennállását.

A Saône folyó jobb partján Lugdunum néven épült fel az a római kori város, amely még az egykori Római Birodalom kiemelkedő uralkodóját, Augustus császárt is üdvözölhette falai között, aki itt emeltetett magának palotát. De Claudius és Caracalla császár születésének helyeként is ismeretes Lyon, melyet Septimus Severus Kr. u. a II. század végén lázadással vádolt meg, majd pedig felgyújtatott, és keresztény lakosait megölette.

Ahogy az egyes embernek cselekedetei következményeként sorsa van, úgy az emberi közösségeknek, váro-soknak, országoknak is van csak rájuk jellemző, fátumszerű életútjuk az ok és okozat összefüggésében. Ilyen értelemben Lyont akár a lázadások váro-sának is nevezhetnénk, hiszen ha csak az újabb kori történetét vesszük figyelembe, egyértelműen jellemzik a különböző korokban kirobbant tömeges zendülések.

A szocialista Jugoszláviában iskolai tanulmányaim során mindenekelőtt az 1831 és 1834 közötti legendás takácslázadásról hallottunk bővebben. A kor eszméivel összhangban akkor úgy tanították: a selyemgyári jogfosztott munkások és munkásnők embertelen kizsákmányolóik ellen lázadtak fel. A baj fő oka Jacquard találmánya, a szövőgép volt, mely lehetővé tette a látástól vakulásig folyó munkát, s ez volt az alapja a felkelésnek. A nemzetközi munkásmozgalom híres jelmondata, a Világ proletárjai, egyesüljetek! egyébként a lyoni takácsok szlogenje volt 1833-ban.

Mellesleg a méltán világhírűvé lett lyoni selyem a XVI. században tette lehetővé a város felvirágoztatásának kezdetét. Iparosok, kereskedők érkeztek a szélrózsa minden irányából tovább gyarapítva a gazdasági fellendülés körülményeit. A selyemszövés meg az ügyeskedésben megnyilvánuló pénzügyletek tudományát az Olaszországból érkezettek honosították meg. A németek a könyvnyomtatást hozták magukkal. Így már az is megmagyarázható, hogy a hangszeres magas művészet, azaz a lantművészet XVI. századi kiváló magyar művelője, Bakfark Bálint, aki Szapolyai János halála után külföldön kereste a boldogulást, miért éppen Lyonban jelentette meg első lantkönyvét 1553-ban. A XVI. században őt a lantművészet egyedülálló mesterének nevezték, nem csoda tehát, hogy a francia király meg III. Gyula pápa az udvarába szerette volna édesgetni a nemzetközileg elismert művészt és zeneszerzőt, a korabeli királyi, hercegi és érseki udvarokban szívesen látott nyughatatlan vándort, akit „új Orpheuszként” ünnepeltek mindenütt.

Amikor a XVIII. század végén a francia forradalom vihara Lyonba is eljutott, a manufaktúrák gazdag tulajdonosai az egyházzal karöltve ellenálltak a Konventnek, aminek drasztikus következményei lettek. Két hónapi ostrom után Lyont bevették és lerombolták a forradalmárok, bíróságuk 1800 halálos ítéletet hirdetett ki, s még a város nevét is eltörölték.

A Bellecour téren szálltunk ki autóbuszunkból. A párizsi Concorde-nál valamivel kisebb teret 1713-ban képezték ki. Itt áll 1825 óta a Napkirály bronzba öntött lovas szobra, amelyet szívesen fényképeznek a turisták. Viszont csak a „beavatottak” tudják, hogy a tér szélén, a falombok között búvik meg a Lyonban született Saint-Exupérynek és gyönyörű, varázslatos szépségű meséje főhő-sének, a kis hercegnek állított szerény emlékmű. Számomra ez az egyszerű, dísztelen szobor volt az igazán lényeges, visszaidézésre, emlékmegőrzésre érdemes élmény.

S őfelsége is megbocsátja majd, hogy nem a barokk kor emblematikus nagyságát örökítette meg a fényképezőgépem, hanem a kis herceg és megálmodója kicsiny szoboregyüttesének hódolt. Mert én is, mint sok ezren mások, akik megismerkedtek ezzel az aranyhajú, végtelenül szelíd és kedves, mosolygós, kis tüneménnyel, amikor este felnézek a csillagos égre, nem is vagyok sokszor tudatában annak, hogy igazából miért is, de valóban mosolyogni szoktam.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..