home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Útközben (202.)
Dr. KÁICH Katalin
2015.12.26.
LXX. évf. 51. szám
Útközben (202.)

Hogy Madeira valóban párját ritkító természeti adottságokban gazdag és változatos tájegység, azt az észak-keleti kirándulás is bizonyította.

A mindössze nyolcszáz négyzetkilométernyi szigeten félóránként váltogatják egymást a különböző ültetvények, fenyő- és lombhullató erdők, a cserjések, a meredeknél meredekebb sziklacsúcsok, a sziget belsejében a fennsíkok és nem utolsósorban a nyaktörő, égbe meredő sziklaszirtek, majd végezetül a Szent Lőrinc-fok vörös és kopár, holdbéli tájra emlékeztető, lenyűgöző látványa következik.

Felhőmentes, napsugarakban bővelkedő utazás ígéretével indultunk útnak ott-tartózkodásunk ötödik napján. Ez a jellege a kirándulásnak mindvégig megmaradt. Így olyan helyeken is páratlanul csodálatos felvételeket lehetett készíteni, amelyek nem mindig örvendeztetik meg az odalátogatót a felhőtlen égbolttal. A szigetnek ebben a részében szintén megtapasztalhattuk azt a végtelen emberi szorgalmat, amely földi paradicsommá alakította át Madeirát. Bádogvárosoknak itt színét sem láttuk. Első osztályú utak gondoskodtak a zökkenőmentes közlekedésről — nem úgy, mint nálunk! —, s az állattetemek sem csúfították az utat. A sofőrök határtalan türelme, udvariassága újfent kifejezésre jutott a szerpentines utakon, mi pedig zavartalanul élvezhettük a kirándulást. Az Európai Unióhoz való csatlakozáskor kapott támogatás ezen a szigeten jó kezekbe került, s ez meghozta gyümölcsét: a kontinensen lakókhoz viszonyítottan itt magasabb lett az életszínvonal.

Camacha városka volt az első megállónk színhelye. Itt a vesszőfonás rejtelmeivel ismerkedhettünk meg. Nem csak használati tárgyakat készítenek a nagyon ügyes és szorgos kezek. A szék, asztal, a különböző formájú és méretű kosarak, paravánok stb. mellett a kisebb-nagyobb, dekorációként igénybe vehető, élethű állatfigurákat is megcsodálhattuk a kiállítóteremben. Az embernek kedve lett volna egyet-kettőt meg is vásárolni, de hát a körülményes szállítás miatt el kellett állni egy esetleges ilyen jellegű kalandtól.

A helység, mellesleg, arról is nevezetes, hogy 1875-ben itt játszották le az első labdarúgó-mérkőzést a szigeten. Mindez pedig egy akkor ott tartózkodó angol úriembernek köszönhető, akinek sikerült a helybeli kocsmában borozgatókat meggyőznie arról, hogy szálljanak be ebbe a labdajátékba. Így már kevésbé lehet csodálkozni rajta, hogy jelenleg a világ egyik legjobb futballistája is itt született.

A sziget második legmagasabb pontja az 1818 méteren lévő Pico de Areeiro, mely az aznapi kirándulás második megállóhelye lett. Miután a nyomunkba szegődött szép idő előnyeit még mindig élvezhettük, valóban felejthetetlen, szemet gyönyörködtető volt a kilátás a közeli hegyekre, völgyekre. Több mint egy órát töltöttünk itt, mely nemcsak fényképezéssel telt el, hanem a látvány nyújtotta, lelket simogató élmények begyűjtésével is. A mai kaotikus és emberidegen világban élve nagy szükség van az ilyen jellegű lelkierőre, hogy az ember meg tudja őrizni a „kétszer kettő józanságát”.

A vadon élő emlősállatok közül Madeirán csak a nyúl található meg. A facsemetéket kékeszöld színű háló védi ezeknek az egyébként igen kedves, bennünk kellemes húsvéti emlékeket ébresztő állatoknak az áldatlan tevékenységét megakadályozandó. Merthogy Madeirán tudják az ott lakók: bármennyire gazdag is a sziget erdőkben, gondot kell fordítani a karbantartásra, utánpótlásra is a fenntartható életminőség megóvása érdekében. Nagyon tudnék örvendezni, ha hasonlóképpen nálunk is találkozhatnék a jövőre vonatkozó törődésnek csak egy kis jelével, például azzal, hogy fákat ültetnek!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..