home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Útikalauz és honismereti leírás kerékpározóknak
(Tha)
2014.03.26.
LXIX. évf. 13. szám
Útikalauz és honismereti leírás kerékpározóknak

Két keréken Szegedtől Titelig címmel jelent meg egy hasznos kiadvány Szegeden a GEO-ENVIRON Környezetvédő Egyesület tagjai és néhány támogató jóvoltából. A civil szervezetet a Szegedi Tudományegyetem földrajz szakos hallgatói, tanárai alapították. Az egyesületnek kettős küldetése van. Az egyik a Kárpát-medence természetes forrásainak kutatása.

A szervezet nevéhez fűződik a Keleti-Kárpátokban a Fekete-Tisza forrásfalának újjáépítése, valamint a Fehér-Tisza forrásának térképre helyezése. Szorgoskodott Erdélyben is, és kijelölte, kitáblázta az „új” Maros-forrást, valamint kutatta a szlovéniai Krka forrásvidékét is. Az elmúlt években Magyarországon mintegy 1800 forrást helyszínelt a terepen. Munkájának másik fő vonulata a környezetbarát közlekedés, a kerékpározás.

Az egyesület kidolgozta a Szeged—Szabadka, majd a Szeged—Temesvár közötti, a két testvérvárost összekötő kerékpáros túravonalat. Mindkét esetben román és szerb nyelvű tájékoztatót is közreadott.

A Két keréken Szegedtől Titelig az egyesület hatodik kiadványa, tavaly májusban jelent meg dr. Tóth Imre szerkesztésében. Ez nem klasszikus turistakalauz, inkább honismereti leírás. A szerkesztő és munkatársai érdekes, új szempontból mutatják be az általuk kiválasztott útvonalat.

A Tisza mente számukra egy-egy, a Tiszától keletre és nyugatra is húzódó, 10-15 kilométer hosszúságú folyosó. Mind Bácskában, mind Bánátban tájékoztatják a két keréken közlekedőket az útvonal érdemleges látnivalóiról.

A szervezet a Than Fivérek Értelmiségi Kör nevű óbecsei civil szervezettel együtt részt vett egy anyaországi pályázaton, a „pénzosztó” kuratórium azonban nem támogatta a célt. A szerbiai partnerszervezet sem tudott sajnos — a korábbi elképzelés szerint — segíteni, még a nyomdaköltség fedezésében sem. Végül a magyarországi civil szervezet tagjainak áldozatkészsége és néhány adományozó mentette meg a helyzetet.

A sajnálatosan kis példányszámban megjelent kiadványt — a szerkesztő ígérete szerint — eljuttatják az érintett települések könyvtáraiba. A kötet 68 számozott oldalt, 4 várostérképet és 83 színes fotót tartalmaz.

A GEO-ENVIRON Környezetvédő Egyesület már tavaly nyáron is megpróbált többnapos kerékpártúrát szervezni, melynek részvevői bejárták volna a kiadványban leírt útvonalat, ám ez a szándékuk nem valósult meg. Legutóbbi beszélgetésünk során dr. Tóth Imre elmondta: az elképzelésüket nem adták fel, a „kétkerekes” kirándulást az idén is meghirdetik — már csak azért is, mert huszonöt éves az egyesületük. A hatnapos túra augusztus 11-én indul, jelentkezni május 15-éig lehet. Az érdeklődők a toth.imre.szeged@gmail.hu e-mail címre írhatnak. Nagyon gazdag és tanulságos út elé néznek a bátor jelentkezők — üzenik a szervezők azoknak, akiknek esetleg felkeltették az érdeklődését.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..