Útikalauz és honismereti leírás kerékpározóknak
(Tha)
2014.03.26.
LXIX. évf. 13. szám
Útikalauz és honismereti leírás kerékpározóknak

Két keréken Szegedtől Titelig címmel jelent meg egy hasznos kiadvány Szegeden a GEO-ENVIRON Környezetvédő Egyesület tagjai és néhány támogató jóvoltából. A civil szervezetet a Szegedi Tudományegyetem földrajz szakos hallgatói, tanárai alapították. Az egyesületnek kettős küldetése van. Az egyik a Kárpát-medence természetes forrásainak kutatása.

A szervezet nevéhez fűződik a Keleti-Kárpátokban a Fekete-Tisza forrásfalának újjáépítése, valamint a Fehér-Tisza forrásának térképre helyezése. Szorgoskodott Erdélyben is, és kijelölte, kitáblázta az „új” Maros-forrást, valamint kutatta a szlovéniai Krka forrásvidékét is. Az elmúlt években Magyarországon mintegy 1800 forrást helyszínelt a terepen. Munkájának másik fő vonulata a környezetbarát közlekedés, a kerékpározás.

Az egyesület kidolgozta a Szeged—Szabadka, majd a Szeged—Temesvár közötti, a két testvérvárost összekötő kerékpáros túravonalat. Mindkét esetben román és szerb nyelvű tájékoztatót is közreadott.

A Két keréken Szegedtől Titelig az egyesület hatodik kiadványa, tavaly májusban jelent meg dr. Tóth Imre szerkesztésében. Ez nem klasszikus turistakalauz, inkább honismereti leírás. A szerkesztő és munkatársai érdekes, új szempontból mutatják be az általuk kiválasztott útvonalat.

A Tisza mente számukra egy-egy, a Tiszától keletre és nyugatra is húzódó, 10-15 kilométer hosszúságú folyosó. Mind Bácskában, mind Bánátban tájékoztatják a két keréken közlekedőket az útvonal érdemleges látnivalóiról.

A szervezet a Than Fivérek Értelmiségi Kör nevű óbecsei civil szervezettel együtt részt vett egy anyaországi pályázaton, a „pénzosztó” kuratórium azonban nem támogatta a célt. A szerbiai partnerszervezet sem tudott sajnos — a korábbi elképzelés szerint — segíteni, még a nyomdaköltség fedezésében sem. Végül a magyarországi civil szervezet tagjainak áldozatkészsége és néhány adományozó mentette meg a helyzetet.

A sajnálatosan kis példányszámban megjelent kiadványt — a szerkesztő ígérete szerint — eljuttatják az érintett települések könyvtáraiba. A kötet 68 számozott oldalt, 4 várostérképet és 83 színes fotót tartalmaz.

A GEO-ENVIRON Környezetvédő Egyesület már tavaly nyáron is megpróbált többnapos kerékpártúrát szervezni, melynek részvevői bejárták volna a kiadványban leírt útvonalat, ám ez a szándékuk nem valósult meg. Legutóbbi beszélgetésünk során dr. Tóth Imre elmondta: az elképzelésüket nem adták fel, a „kétkerekes” kirándulást az idén is meghirdetik — már csak azért is, mert huszonöt éves az egyesületük. A hatnapos túra augusztus 11-én indul, jelentkezni május 15-éig lehet. Az érdeklődők a toth.imre.szeged@gmail.hu e-mail címre írhatnak. Nagyon gazdag és tanulságos út elé néznek a bátor jelentkezők — üzenik a szervezők azoknak, akiknek esetleg felkeltették az érdeklődését.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..