home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Út a siker felé és Ki vagyok én?
Fehér Márta
2021.12.14.
LXXVI. évf. 49. szám
Út a siker felé és Ki vagyok én?

Ez a címe annak a két programnak, amelyet középiskolásoknak készített el a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány. Az első a vállalkozói ismeretek bővítését célozza meg, a második pedig az önismereti és a pályaorientációs készségeket fejleszti. Mindkettő szabadon elérhető az alapítvány honlapján, magyar és szerb nyelven. A két programot Zentán mutatták be.

Az alapítvány tavaly és az idén is sikeresen pályázott az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztériumnál, így készült el a két program. Az Út a siker felé nyomtatott plakátokkal, e-bookkal, QR-kóddal elérhető kisvideókkal, valamint online helyzetgyakorlattal, szimulált környezettel teszi élvezhetővé a fiatalok számára a tanulást.

— Mindkét program arról szól, hogy a fiatal, önállóvá váló generáció hogyan tudja magát feltalálni a mai életben — mondta dr. Lengyel László, az alapítvány ügyvivője. — A projektumok alapja a több évig zajló Ötletből valóság versenyünk volt — amikor bejött a COVID-rendszer, nem tudtuk megszervezni, hiszen több hónapig tartó csapatépítésen és a csapatok sikeres bemutatkozásán alapult. Viszont láttuk, hogy a digitális világban felnövő generációk nagyon gyakran találkoznak azzal a problematikával, hogy amikor döntést kell hozniuk, akkor egyedül érzik magukat, bizonytalanok, nem találnak támpontokat, kapaszkodókat. Ma már egy kicsit mindenkinek menedzselnie kell elsősorban magát, majd a családját vagy a vállalkozását, és ezeknek az alapelveit, a döntési logikáját, sorrendjét próbálja bemutatni az Út a siker felé projektum, elméleti tudásanyaggal, szituációs gyakorlatokkal. A feladat elvégzése által végigjárják azt az utat, amelyet a valós életben is meg kell majd tenniük. Ezzel a programmal azt szeretnénk elérni, hogy amikor kikerülnek az életbe, ne akkor érje őket váratlanul ezeknek a kényszere, hanem legyen tapasztalatuk, rutinjuk. A másik program az önismeretre világít rá. Nagyon fontos, hogy akármennyire próbálja a mai különböző világnézet és filozófiafelfogás uniformizálni az embert és annak szükségleteit, képességeit, kapacitását, tehetségét, ez egyáltalán nem így van. Többféle személyiség van, nagyon fontos, hogy az ember reálisan tisztában legyen saját magával, adottságaival, képességeivel, és ennek megfelelő módon helyezze el magát később a társadalomban, ennek megfelelő típusú munkahelyet keressen magának, és vállaljon vagy ne vállaljon feladatokat. A Ki vagyok én? program rámutat ezekre a személyiségtípusokra, és ugyanúgy van egy szituációs, játékos része is, melynek során mindenki rádöbbenhet, hogy milyen is ő, ráébredhet a saját képességeire, típusára, és elgondolkodhat azon, milyen pályát válasszon, merre orientálódjon, hogyan álljon saját maga menedzseléséhez.


Vendégek részvételével folyt a mintaóra

A középiskolások vállalkozói ismereteinek bővítését szolgáló program bemutatóját a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában tartották meg, az önismereti programét pedig a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban. Az eseményeken részt vett Vicsek Annamária oktatási államtitkár, és elmondta, el kell fogadnunk azt a tényt, hogy az oktatás digitalizálása nagyon begyorsult.

— 2021 júniusában hozta meg az oktatási minisztérium az Oktatásfejlesztési stratégiát, mely az elkövetkező évek irányát fogja meghatározni, másrészt viszont az elmúlt másfél év járványhelyzetének tanulsága. Ha belegondolunk abba, hogy milyen lehetőségei vannak a vajdasági magyar tannyelvű iskoláknak ilyen támogatásokkal, mint amilyeneket a Magyar Nemzeti Tanács nyújt akár az iskolák felszereltségének javításával, akár a tanárok továbbképzésével, a tankönyvek területén tett erőfeszítésekkel együtt, bizakodásra van okunk. A Pro Scientia Naturae Alapítvány e két projektuma nagyon szépen kiegészíti a tantervet, és hozzájárul az önmegvalósításhoz, kamaszközeli módon adja át a tudást. Látjuk, hogy az infrastruktúra fejlesztése mennyire fontos, ilyen esetben nem elég az, hogy az iskolának legyen egy számítógép-kabinetje, ahol modern eszközök vannak, és a gyerekek az informatikát tanulják — természetesen ez is fontos, hiszen az informatika tantárgy kulcsfontosságú lett az elmúlt időszakban. A koronavírus okozta helyzetben megtanultuk a rugalmas kezelést, tehát az az iskola szünteti be a rendes tantermi oktatást, ahol éppen annyi a megbetegedés, hogy nem lehet megvalósítani a rendes oktatást, ám ezt úgy képzeljük el, hogy két hétig senki sem csinál semmit, hanem egyszerűen áttérünk a távoktatásra. Azt kellene megtanulnunk mindannyiunknak, hogy azt a tanulási-tanítási szituációt, amely egy tantermi oktatás során történik, ahol a tanárnak és a diáknak interakciója, interaktív kommunikációja van, hogyan kell átültetni az online világba is. Ezt a tudást át kell vinni a mindennapokba úgy is, hogy például minden tantermet felszerelünk egy jó minőségű monitorral, kamerával, és a tanár a tanteremben tartja az órát, az a gyerek pedig, aki éppen beteg, vagy törött lábbal fekszik, otthonról követi élőben — nagyon sok megoldási lehetőség van, melyet most tanultunk meg, és ezeket kell kihasználni, ezekre kell építeni a jövőben. A minisztériumnak és a tartományi oktatási titkárságnak is vannak pályázatai — az viszont nincs tervben, hogy minden iskolát ennek megfelelően szereljünk fel, hiszen az óriási beruházás. Nagyon sok privát cégnek, alapítványnak vannak pályázatai, és ezeket a lehetőségeket kellene megtalálniuk az iskoláknak — jó példa erre a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola.


Út a siker felé — a program bemutatója Zentán

— A Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola negyedikes diákjainak egyik kötelező gazdasági tantárgya a vállalkozásismeretek. Diákjainknak már nagy mennyiségű tudást volt lehetőségük elsajátítani a tantárgy keretében, ez a program pedig lehetőséget ad nekik, hogy tovább mélyítsék ismereteiket a vállalkozók világáról, és ezáltal egyszer majd kiépítsék saját vállalkozásukat, karrierjüket — fogalmazott Tandari Emese, a gazdasági tantárgyak tanára.

Serfőző Orsolya és Nagy Abonyi Csaba negyedikesek a bemutatón találkoztak először ezzel a programmal. Csaba szerint nagyon fontos, hogy ezáltal a fiatalabbak is belemélyedhetnek a vállalkozási alapismeretekbe, melyet utolsó évben kapnak új tantárgyként, Orsolya pedig arról beszélt, hogy fontos a digitális tananyag, egyszerűbb, gyorsabb is számukra ez a tanulási forma, nagyobb kedvvel használják, mint a hagyományos tankönyveket. Mindketten Szegeden szeretnének továbbtanulni, Csaba saját vállalkozás beindításán gondolkodik, könyvelői irodát nyitna, Orsolyát viszont egyelőre nem vonzza a cégalapítás lehetősége.

Zsíros Jankelić Anikó igazgató úgy fogalmazott, büszke arra, hogy az iskola mindig megtalálja a legmodernebb és legérdekesebb oktatási eszközöket a diákok tudástárának gazdagítására. Tapasztalata szerint az új generációk már csakis a digitális technológia felhasználásával tudnak eredményesen tanulni, a gyorsan megjelenő információkra jobban reagálnak, mint a (tan)könyvekben olvasottakra. Az idén egy nagyszerű generációt kísérhetnek majd ki, ezek a diákok nagyon vállalkozókedvűek, szívesen veszik a kihívásokat, sok érdekes szakmai versenyen vettek részt, és sikeres üzletemberek lesznek egy napon — tette hozzá.

A két programot magyar szakemberek állították össze: a vállalkozói anyaghoz szükséges ismereteket két fiatal közgazdász, Pálfi Dávid és Dudás Edvin, az önismereti programot pedig két pszichológus, Heinrich Olga és Erdélyi Ágnes. A dizájn Bencsik Andrea munkája, a digitalizálást pedig az e-Régió végezte.

Nagy Abonyi Csaba, Tandari Emese és Serfőző Orsolya

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..