home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Út a biztos jövő felé
Kartali Róbert
2021.05.24.
LXXVI. évf. 20. szám
Út a biztos jövő felé

Az idén is indítanak magyar tannyelvű osztályt az újvidéki Mihajlo Pupin villamossági középiskolában, számítógép-elektrotechnikus irányzaton. A négyéves oktatás során a multimédiai ismeretek mellett a tanulók megfelelő alapokat szerezhetnek távközlésből, elektronikából, számítástechnikából és irányítástechnikából ahhoz, hogy a későbbiekben más, elektrotechnikával kapcsolatos munkakörben is dolgozhassanak.

A középiskolában korszerű számítógépes és kommunikációs felszerelést használnak, hangsúlyt helyezve az interaktivitásra. Tavaly a négyéves magyar osztályba bekerült minden jelentkező, a magyar nyelvű oktatás meg van szervezve, a szaktanárok magyar anyanyelvű okleveles villamosmérnökök és doktorok — emelte ki dr. Tadić Vladimir László, aki azt is elmondta, hogy az iskolát folyamatosan korszerűsítik.

— 2007-ben az iskola 700 000 forint értékű, mintegy 300 darab magyar nyelvű szakkönyvet kapott, mely a diákok rendelkezésére áll. 2009-ben az intézmény magyarországi pályázat útján nyert 2,5 millió forintot a távközlési laboratóriumra, 2010-ben pedig 1 millió forintot a számítógépes laboratórium felszerelésére. 2011-től működik a multimediális laboratórium és stúdió, ahol már készültek díjazott rövidfilmek és hangfelvételek. 2012-ben az MNT pályázatán nyert forrásokból befejeztük a multimediális laboratórium felszerelését. A 2016/17-es tanévben támogatáshoz jutottunk az MNT-től számítógépes laboratórium felszerelésére a magyar nyelven is oktatott számítógépes hálózatok adminisztrátora szakirány fejlesztésére. 2020 és 2021 folyamán az iskola a járvány ellenére újabb számítógépes tantermeket rendezett be, de 2020-ban a budapesti műszaki egyetem jóvoltából érkezett hozzánk egy rádiós vevőrendszer, mellyel a meteorológiai műholdakról lehet fogadni az adatokat. A rendszert az érettségiző diákok állították be tanáraik segítségével. 2020 őszén az iskola 3D-nyomtatót és programozható CNC-gépeket szerzett be. Büszkék vagyunk a tanulók sikereire, a különböző szintű versenyekről gyakran térnek vissza első helyezéssel, a robotikai szakkör pedig egyetemi szintű világversenyeken ér el évek óta kiváló eredményeket. 

A járvány alatt, 2020 őszétől az iskola átállt az élő videokonferenciás oktatásra, de ennek ellenére elmondható, hogy az online oktatás semmiben nem marad el a valóditól, sőt, sok esetben jobbnak is bizonyult — tette hozzá dr. Tadić. Mint mondta, az iskola megfelelő felkészítést nyújt az egyetemre, mert a népszerűbb informatikai és számítástechnikai szakirányokra nehéz ugyan bejutni, de eddig aki tovább akart tanulni, az általában bejutott, sőt, be is fejezte a tanulmányait. A diákjaikra jellemző, hogy a legjobbak az Újvidéki Egyetem Műszaki Karán tanulnak tovább, mégpedig elektrotechnikát, robotikát és szoftverfejlesztési technológiákat.

— A járványhelyzet megnehezítette a dolgunkat, de a négy év alatt rengeteg mindent megtanultunk, és az iskola megfelelő mennyiségű tudást adott a továbbtanuláshoz — nyilatkozta az intézmény diákja, a tiszakálmánfalvi Kiss Ákos. Véleménye szerint akik dolgozni szeretnének a középiskola után, azoknak is jó alapot ad az a tudás, amelyet a Pupinból visznek magukkal. — Nagyon segítőkész tanárok dolgoznak itt. Szép emlékekkel távozom ebből az iskolából. Azt ajánlom azoknak, akik ide szeretnének iratkozni, hogy az elejétől kezdve figyeljenek az órákon, hiszen csak úgy lehet tudáshoz jutni bárhol is — hangsúlyozta Ákos.

— Megfelelő alapot kaptunk a továbbtanulásra — emelte ki lapunknak az újvidéki Tokodi Krisztián, aki az idén érettségizik, és az Újvidéki Egyetem Műszaki Karán szeretné folytatni tanulmányait mechatronika szakon. Szerinte olyan tudásra tett szert, amely hasznos lesz a továbbiakban, és pozitívan értékelte, hogy az iskola a tananyagot tekintve is a korszerű technológiákra alapoz, követve a műszaki trendeket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..