home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Út a békéhez: a gyógyító meditáció
Zs.
2004.12.01.
LIX. évf. 48. szám
Út a békéhez: a gyógyító meditáció

A közönség áhítattal figyeltMindegy, hogy minek nevezzük: meditációnak, relaxációnak, testünk és lelkünk lecsendesítésének, önmagunkba mélyedésnek vagy akár imának-e, a stresszel teli mindennapokban áldásos hatása van testi és lelki egészségünkre. És nemcsak ebben segít a napi öt-tíz perces...

A közönség áhítattal figyelt

Mindegy, hogy minek nevezzük: meditációnak, relaxációnak, testünk és lelkünk lecsendesítésének, önmagunkba mélyedésnek vagy akár imának-e, a stresszel teli mindennapokban áldásos hatása van testi és lelki egészségünkre. És nemcsak ebben segít a napi öt-tíz perces ,,magunkba szállás, hanem abban is -- mint az előadó, a sikeres budapesti író, Simon László fogalmazott --, hogy életünket békéssé, szeretetteljessé, kiegyensúlyozottá tegyük, hogy elinduljunk az önmegismerés, a személyes átalakulás útján. Az ENSZ soha nem fogja megteremteni a világbékét, mondta, mert amíg két ember szemben áll egymással, addig nincs rá esély. A béke az én szívemben kezdődik. Azzal a törekvéssel, hogy jobb emberré váljak. A Szentírás szintén a szeretet képességének kiteljesítését tanítja, viszont az ott leírt szép szavakat tettekre is kell váltani. Meditálni kell és igazságban élni. Amit gondolok, azt mondom és cselekszem is. Ez persze nehéz, s csak akkor lehetséges, ha fel tudom vállalni önmagam. Amennyire meg tudom ismerni önmagamat, annyira ismerem meg a világot is. Ha megismerem az Egy-et, a bennem levő lelket, akkor megismerem a teljességet is. Amikor egy csendes, nyugodt helyen, az otthonunkban vagy bárhol, valami halk, megnyugtató zenét hallgatva kikapcsolom a világot állandóan kontrollálni akaró egómat, s a lelkem felé fordulok, valójában híd jön létre Isten és közöttem. Ha az elme ellazul, a test is ellazul. Az orvosok úgy írják elő a meditációt, mint a stressz ellenszerét és gyógymódját. Segít az emberi kapcsolataink rendezésében is, sokkal türelmesebbek és szeretetteljesebbek leszünk általa. Segít az összpontosító képességünk fokozásában, legnagyobb jutalma pedig az életbölcsesség elnyerése. A meditáció nem szünteti meg ugyan az élet gondjait, az öröm és a bánat az élet része, de ha egy magasabb szintű valóság szemszögéből nézünk a problémáinkra, olyanok lesznek, mint az elvonuló felhők. Felettük mindig ragyogóan kék az ég.
Mindegy, hogy a meditációnak mely módszerét választjuk, mindegyik technika jó, hiszen a céljuk ugyanaz: a szeretet képességének elmélyítése, a harmónia megtalálása a testem, az értelmem és a lelkem között. Viszont ha valaki pénzért adja a tanítását, akkor már nehezen beszélhetünk szeretetről - vallják a szóban forgó világegyesület szegedi és pesti képviselői, akik a múlt vasárnap a Népkörben nemcsak hogy ingyenesen igyekeztek gyakorlati útmutatást adni a test és a szellem ellazításához, hanem magukkal hozták a kiváló Bereczky Szilvia operaénekesnőt, a Szegedi Színház tagját és Shirley Dimaano előadóművészt, akik spirituális hangulatú, ,,lélekemelő dalokkal járultak hozzá a teljes kikapcsolódáshoz, s mint a Spiritualitás Tudománya nevű nemzetközi jótékonysági szervezet képviselői a humanitárius eszme által vezérelve igazi oldott, szinte családias hangulatot alakítottak ki az előadás szünetében a többi között a magukkal hozott finom bioételek kóstolójával is.
A Spiritualitás Tudományának vezetője dr. h. c. Rajinden Singh, a nemzetközi hírnevű tudós, író, meditációs tanár, a Vallások Világközösségének elnöke, aki a világot járva a maga módszerével dolgozik az ember lelki békéjének és ezáltal egyben a világbéke megteremtésén. Az ő tanítását követik a Szabadkán már a második ilyen nagy érdeklődést keltett, ingyenes rendezvényt szervező szegedi Meditációs Központ tagjai, akiknek vezetője, Véha Edit elmondta azt is, hogy Szegeden, a Tisza Lajos utca 86. alatt minden pénteken este összejövetelt tartanak, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. A rászorulóknak még elszállásolást is nyújtani tudnak. Érdeklődni Szabadkán Kenyeres Istvánnál lehet: 024/43-833 vagy a http://www.satsang.hu honlapukon, illetve: 1116 Budapest, Fegyvernek u. 6. Tel./fax:99361-204-3657, mobil: 30-262-9875, e-mail: skrm@axelero.hu. Vagy Véha Edit,Szeged: 9936-30-2-788-039. Lapzártakor kaptuk a hírt, hogy szeretettel várnak bennünket a december 4-én, szombaton délután fél 3-kor kezdődő karácsonyi ünnepségükre (Szeged, Tisza Lajos utca 67-73, malomépület). A meghívóban ez áll: ,,Ha szeretnél valakit megörvendeztetni ajándékoddal, kérünk, hozz egyet magaddal, amit karácsonyfánk alá helyezünk és a végén majd gazdára talál. Ne feledd, nem az ajándék értéke a fontos! Szállás a szokásos módon: Satsangházban, satsangi családoknál, főiskolán. Ha nem okoz gondot, kérünk, hozz magaddal kispárnát, hálózsákot. Add tovább az információt és jelezz vissza, kb. hányan jöttök, szükség van-e szállásra. A következő telefonszámokon: Véha Edit: 9936-30-2-788-039, Véha Antal: 9936-30-9-438-778, Gyimes Ernő: 9936-30-2-659-168 és Dóda Géza: 9936-30-2-396-566.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..