home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Úszásról, lebegésről, sodródásról
Szerda Zsófi
2020.06.03.
LXXV. évf. 23. szám
Úszásról, lebegésről, sodródásról

Úszni lehet tengerben, folyóban, tóban, boldogságban, izzadságban, fényben, adósságban és még nagyon sok mindenben.

A férfiakra jellemzőbb, hogy gyorsúszással róják a kilométereket, ezért előbb kifáradnak, levegő után kapkodnak, és pihegve ülnek ki a medence szélére. A nők inkább lassú, biztos mellúszással tempóznak, tovább is bírják pihenés nélkül. Az álmodozók és a művészlelkek a hátúszást preferálják, hogy egyetlen hullócsillagról se maradjanak le, s észrevegyék minden egyes rózsaszín bárányfelhő bégetését, valamint ott vannak azok, akik pillangóúszással csapnak a hullámok közé. Ők azok, akik szeretik az állatok mellett a sportot is, egészségesen élnek, védik a környezetüket meg a bolygót. A legjobb azonban a fenti négyet kombinálni.

Egészen kicsi gyermek voltam, amikor beírattak az úszóiskolába. Összevissza kalimpálva, több liter vizet lenyelve, de megtanultam úszni. Nagyon jól úszom.

Az edzéseken a négy úszásnemet folyamatosan váltogattuk. Az edző döntötte el, melyikből hány hosszt kell megtenni. Aztán beúszott mellénk egy labda. Vízilabda. És játszottunk. Téptük egymás fürdőruháját a meccseken. Ami a felszín alatt van, az úgysem látszik, nem igaz?

Mindenki úszik. Az is, aki nem tud. Úszunk az egyik oldalról a másik felé, majd vissza. Különféle vizekben, víz alá bukva, majd nagy levegőt véve. Úszunk mocsaras tavakban és tiszta vizű folyóban, óceánban, melynek nem látjuk a másik oldalát, úszunk a dzsungel közepén, ahol az állatok hangjától nem halljuk a csendet, pillangózunk az olasz csizma sarkánál, ahol minden olívaillatú, s úszunk jóbarátunk, az Adria türkizében.

Amikor lezárták a határokat, az első gondolatom az volt, hogy: Úristen, az idén nem mehetek tengerre? Kimarad az év legjobb „úszása”? Belegondolni is rossz volt. Napokig arról álmodtam, hogy úszom a tengerben. Szabadkán nincs folyó. Sem tenger. Csak egy tó, melyben nem lehet úszni. Mégis úszunk. Pedig itt is fontos a mértéktartás. Nem szabad megállás nélkül úszni, elfogy a levegő, és ha mindenki úszik, nem vesszük észre a fuldoklókat. Meg kell tanulni lebegni és sodródni is. Hát ezt tanulgattam ebben az elmúlt, itthon töltött időszakban. S azt hiszem, jó tanítvány voltam. Csillagos ötösre vizsgáztam ugyanis lebegésből, és a sodródástanár is dicsérettel bocsátott el az online oktatásom utolsó óráján. Most már nem kell edző, tudom, miből mennyi kell. Úszó-, lebegő- és sodródóbajnok lettem. Visz a víz, és én is mindig viszem magammal a vizem. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..