home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Űrkaland a VM4K-ban
Szakáll Laura
2021.07.24.
LXXVI. évf. 29. szám
Űrkaland a VM4K-ban

Tartalmas szünidei programokat kínál a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ. A vakáció alatt különböző témájú táborokban vehetnek részt a gyerekek. Július 12-e és 17-e között a csillagászat iránt érdeklődő, hat—tíz éves táborozókat várták.

A járványhelyzet enyhülésével nagy igény mutatkozik arra, hogy a gyerekek közösségbe menjenek, minőségi programokon vegyenek részt — mondja Szalai Andrea, a VM4K szakmai referense.

— Az informatikai tábor állandó, minden évben megszervezzük a téli és a nyári szünidő alatt is, emellett különböző témájú táborokat rendezünk. Volt például környezettudatosságot népszerűsítő ökotáborunk, de történelmi sajátosságokat bemutató apródtábor is. Igyekszünk olyan témákat feldolgozni, amelyekre kevesebb időt tudnak szentelni az iskolákban, vagy felerősítjük azt a hatást, amellyel az iskolában találkoznak. Az idén volt két informatikatáborunk, egy Űrkaland táborunk és egy kamasztáborunk is. A csillagászati táborra mindössze két óra alatt megteltek a helyek. A nagy érdeklődésre való tekintettel megdupláztuk a kapacitásunkat, egy délelőtti és egy délutáni váltásban összesen száz gyerek jöhetett el. Az Űrkaland tábor a természettudományokra, a környezetünk, a körülöttünk lévő világ játékos megismerésére helyezte a hangsúlyt. Egy utazó planetáriumot is elhoztunk Szabadkára, így a gyerekek a Naprendszert, a bolygókat is megismerhették tudományos és játékos foglalkozások által. Ezekhez kapcsolódott a kézműves-foglalkozás, ahol a Naprendszert makett formájában készítették el, de a bolygók mozgását imitálva tornáztak is a gyerekek. A tábor a Zenegér koncertjével zárult. A tematikát mindig próbáljuk szerteágazóan összeállítani, ahhoz igazítjuk a foglalkozásokat. Pozitív visszajelzéseket kapunk a szülőktől, a gyerekek is már visszatérők, vannak, akik minden évben a korosztályuknak megfelelő táborban vesznek részt, de mindig vannak új arcok is, egyre többen jelentkeznek. Arra törekszünk, hogy ne csak szórakozás legyen az itt töltött idő, hanem a kellemeset a hasznossal elv érvényesüljön, a gyerekek valamilyen többlettudással gazdagodva, élményekkel tarkítva hagyják el a táborunkat.

A Bakonyi Csillagászati Egyesület tagjai érdekes előadásokkal készültek, Varga Zoltán asztrofizikustól pedig a többi közt a nap- és a holdfogyatkozásról is hallhattunk — emelte ki Csizmár Rita, a VM4K munkatársa. Mint mondta, a gyerekek napi négy órát töltöttek itt, és összességében minden egyes foglalkozást nagyon élveztek.

A gyerekek a tábor alatt sok érdekességet megtanultak. Kovács Luca Heléna elmondta, hogy már tavaly is volt itt táborozni. — Nagyon szeretek rajzolni, különböző dolgokat készíteni. Távcsövet és gyertyatartót is csináltunk. A planetárium is nagyon érdekes volt, de játszani is szeretek, nagyon tetszik itt nekem minden.

— Amikor anyukám mondta, hogy lesz ez a tábor, akkor nekem nagyon megtetszett. Jött velem a testvérem is. A kedvencem itt a kézműveskedés, de szerettem a planetáriumot is — mondta Molnár Marcell.

— Nekem rögtön megtetszett ez a tábor, amikor hallottam róla. Szeretek itt kézműveskedni, tornázni, játszani. Voltak olyan játékok is, ahol sokat kellett mozogni. A csillagászattal kapcsolatos dolgokat meg imádom — mesélte Obradovity Teodor.

Sebők Csáki Dorián szeret a bolygókról beszélgetni. — Azt akarom megtudni, hogy a bolygók hol vannak. Pár nap alatt sok mindent megtanultam.

A VM4K-ban a nyár folyamán több tábor is lesz. A Légy te a főnök! — okosabb vagy, mint a telefonod? nevű foglalkozássorozat résztvevői a programfejlesztést sajátíthatják el július 19-e és 23-a között. A hónap végén, 26-ától 30-áig pedig a tizenkét—tizenöt éves korosztályt várják a szervezők. Az Éld túl elnevezésű tábor elsősorban arra helyezi a hangsúlyt, hogyan tudják a kamaszok a mobiltelefonjuk nélkül feltalálni magukat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..