home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ünnepre készül Zenta
Tóth Lívia
2015.09.10.
LXX. évf. 36. szám
Ünnepre készül Zenta

Zentának több látványos épülete van, például a Tűzoltólaktanya vagy a Royal szálló, a legmeghatározóbb mégis a főteret uraló városháza, melynek tornya tavaly — az épület fennállásának századik évfordulójára — díszkivilágítást kapott. Az objektum azóta tovább szépül, és jövőre, amikor a Tisza-parti város az első írásos említésének 800. évfordulójára készül, egy részén a mostani, lehangoló, kopott szürke helyett a régi színét is visszavarázsolják.

2016-ban lesz 140 éves a Zentai Gimnázium is, melynek megújulása már szintén elkezdődött. Az elmúlt egy év jól végzett munkájának megnyugtató érzésével és a következő időszakra vonatkozó tervekkel indult el a hét elején Zentán a városnapi rendezvénysorozat, melynek központi eseményeit szeptember 11—12-én tartják meg.

Azok a családok, amelyeket pénztelenség, munkanélküliség szorongat, és a jobb megélhetés reményében szülőföldjük elhagyását fontolgatják, bizonyára az ünnep napjaiban sem tudnak megfeledkezni a gondjaikról, s az is eszükbe jut, hogy az egész „felhajtás” árán hány embernek lehetett volna segíteni. Az önkormányzat vezetői sokat dolgoznak a munkahelyteremtésen, de csodákra senki sem képes.

— A zentai székhelyű Tisza Automotive Kft.-ben — melynek a lassan egy éve tartó próbaüzem után a napokban lesz a hivatalos átadása — gyorsabban növekedett a dolgozók száma, mint azt eredetileg tervezték. Jelenleg mintegy ötszázan vannak azok, akik már munkaviszonyt létesítettek, illetve még a betanítási programban vesznek részt. A cég máris regionálisan ismert, hiszen a foglalkoztatottakat Nagykikindától Csantavérig verbuválja, de szeretne még meghatározóbbá válni, amihez a gyárcsarnokok tervezett bővítése és az alkalmazottak számának további növelése is hozzájárul. A másik új vállalkozásunk a horvát tulajdonban lévő RASCO—TAMP Kft., mely 50—60 munkahelyet adott a zentaiaknak — mondta Ceglédi Rudolf polgármester.   


Herédi Krisztián felvétele

Az egy évvel ezelőtti statisztikai adatok alapján a zentai munkaközvetítőben 2400 bejelentett személy volt, az idei, július 31-ei kimutatás szerint ez a szám 1400-ra csökkent. Ebben közrejátszottak az új munkahelyek is, de a hiányzók mintegy 50 százaléka valószínűleg külföldre távozott, illetve nem jelentkezett rendszeresen, és törölték a listáról.

— A RASCO—TAMP vezetői új szemlélettel irányítanak, előre tervezik a munkaerőt, mi pedig ebben próbálunk nekik segítséget nyújtani — avat be a részletekbe a polgármester. — Huszonöt fiatalt közösen részesítünk átképzésben, az önkormányzat a saját eszközeiből az elméleti oktatásról gondoskodik, a gyakorlatot pedig a cég vállalta magára. A jelenlegi tanfolyam januárban fejeződik be, a részvevőket munkahely várja. A vállalat jelezte, hogy ezt a kezdeményezést a mi partnerségünkkel a következő két évben is folytatni szeretné. Jó jel, hogy a módszer iránt más cégek is érdeklődnek, mert mi úgy véljük, a mi felelősségünk is, hogy a beiskolázástól a munkahelyteremtésig mindent pontosan megtervezzünk. 

Energiahatékonyság, takarékosság

Zentán az elmúlt egy évben számos beruházásra került sor. Az önkormányzatban minden pályázatot igyekeznek kihasználni, a megnyert forrásokhoz saját eszközöket társítanak, de ha így nem működik, akkor kizárólag önerőre támaszkodnak. 

Tartományi és önkormányzati pénzekből új kutat fúrtak a déli kútmezőn, néhány utcában befejeződött, a másik szakaszon hamarosan megkezdődik a vízvezeték felújítása. A szennyvízcsatorna kiépítésében a legnagyobb lemaradás a Kertek helyi közösségben van, míg a Tisza-part—Alvégen a helyi hozzájárulásból teljesen befejeződött. A Centar—Tópart helyi közösségben mindössze egy-két utcányi a lemaradás, ezekre most készül a tervdokumentáció.

A járdák felújítását is folyamatosan végzik, habár ez olyan munka — mondja a polgármester —, amelynek soha nem lehet a végére érni. Az úttest javítása a legköltségesebb, de erre is igyekeznek pénzt szerezni a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságtól. A Tornyosi út északi oldalán nagyrészt elkészült a kerékpárút, a kivitelezővel már meg is kötötték a szerződést a folytatásról, mely már a déli oldal egy fázisát is magában foglalja. A megmaradt szakasz egy kicsit problémásabb, mert a vasúti átkelőre egyelőre nincs tervdokumentáció.

A zentai oktatási intézményekben térfigyelő kamerarendszert szereltek fel, a város néhány pontjára köztéri kamerák kerültek, és korszerűsítették a közvilágítást is.

Az óvodák, az általános és a középiskolák épületein az energiahatékonyság jegyében megkezdődött a nyílászárók cseréje, a tornyosi általános iskolában és az óvodában, valamint a felsőhegyi óvodában új, agropellettel működő kazánok üzembe helyezésével kívánnak takarékoskodni. Emellett az oktatási intézményekben igyekeznek elvégezni az aktuális munkálatokat, mint amilyen a vizesblokkok felújítása, a tantermek, folyosók kimeszelése, a tetőszerkezet javítása. A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákjai valószínűleg örülnek majd a hírnek, hogy bővül a kollégium.

Késlekedő projektumok

A százéves városháza kupoláján az idén elvégezték az ácsmunkát, a bádogozást és a tetőfedést, a toronyhoz hasonlóan az épületnek ez a része is díszkivilágítást kapott, megkezdték az eredeti sárga szín visszaállítását, a díszteremben üzembe helyezték az elektronikus közgyűlési rendszert, és működik a szimultán fordítás is.

— 14,5 millió dinár régi adósságot is törlesztenünk kellett, 12 millió dinárt az elmaradt fűtésszámlákra költöttünk, a többit pedig az önkormányzat egy 2011-ben elbocsátott dolgozójának fizettük ki, aki megnyert egy pert. Ez bizony sok, főleg, ha arra gondolunk, hogy a dűlőutak rendezésére az idén 15 millió dinárt, a mezőgazdasági termelők támogatására pedig 9 milliót szántunk — folytatta az összegzést Ceglédi Rudolf polgármester, és kitért azokra a tervekre, beruházásokra is, amelyeknek a befejezése még késlekedik.

— A sportcsarnok építése, mely 2010-ben kezdődött, befejeződött, a műszaki átvételen is túl vagyunk már, a következő pályázattal az épület felszerelését szeretnénk megvásárolni. Tudom, hogy a zentaiak már nagyon várják, de úgy gondolom, csak azért felesleges átadni, hogy aztán becsukjuk. Majd akkor nyitjuk meg a sportcsarnokot, amikor a polgárok már ténylegesen használatba vehetik. Az úgynevezett fekete medence felújítására is elkészült a tervdokumentáció. A termálvizünk a hivatalos vizsgálati eredmények alapján gyógyhatású is, ezért rekreációs strandban és gyógyfürdőben is gondolkodhatunk. Már ebben az évben is próbáltunk beruházókat találni, de egyelőre nem jártunk sikerrel. A zentaiak már tudják, hogy a városvezetőség a megújuló energiaforrásokra épülő, korszerűbb és gazdaságosabb, biomasszával működő távfűtési rendszer bevezetéséről kötött szerződést egy holland—belga céggel. Korábban úgy véltük, a rendszert eddigre már sikerül beüzemelni, de a beruházás realizálása a vártnál lassabban halad. A partnerünk megnyugtatott bennünket, hogy nem állt el a szándékától, ezért reméljük, a tervünk 2016-ban megvalósul.

* Olyan hírek terjedtek el, hogy a kaszárnya felújítása azért kezdődött meg, mert az objektumban menekülteket kívánnak elszállásolni.

— Az első fázisban tartományi támogatással két épületet renoválunk a Történelmi Levéltár és a VMMI használatára, de már azokra az objektumokra is elkészült a tervdokumentáció, ahol gerontológiai központot szeretnénk létesíteni. Jövőre ezzel kapcsolatban is megkezdhetjük a különféle pályázatokon való részvételt. Cáfolnám azt a hírt, hogy a volt laktanyában menekülteket akarunk elhelyezni, mert ez ügyben az önkormányzat semmiféle tárgyalást, megbeszélést, levelezést nem folytatott.

* Sok terv a következő évet is érinti, amikor választások lesznek, és megváltozhat a községi vezetőség összetétele. Gátolja-e ez önöket a tervezésben?

— A város érdekében kontinuitásban kell dolgozni, a választásokkal nem lehet lezárni az elindult folyamatot. A pályázatoknak van átfutási idejük, közbeszerzést kell kiírni... Én biztos vagyok benne, hogy a jó kezdeményezések a jövőben is folytatódnak. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..