home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ünnepi hazanéző
Martinek Imre
2020.08.21.
LXXV. évf. 34. szám
Ünnepi hazanéző

Útravaló:

„A falu közel 20 papot, közülük egy püspököt adott az Egyháznak! Szent István király ünnepe a székeliek nagy találkozója. Ilyenkor hazatérnek és találkoznak a világban szétszóródott falubeliek.” (Részlet Schön György naplójegyzetéből)

Az 1886-ban igencsak mostoha körülmények között alapított, dél-bánsági Székelykevén, a Bukovinából az Al-Duna mentébe át- és letelepített székely magyarok falujában, többszörösen is kiemelkedő ünnep augusztus 20-a. Amióta világ a világ! Nem volt ez másképp az idén sem, csupán az új egészségügyi szabályokkal/korlátozásokkal kellett összeegyeztetni a dolgokat. Bizakodva, hogy — talán egy nem is annyira távoli jövőben — a további borút és aggodalmat hozó garabonciások is elvonulnak majd felőlük. Felőlünk. A nemritkán égi gálicot is bővében hordozó, nyárderéki viharfelhőkhöz hasonlatosan. 

A 2020. augusztus 20-án készült fotón a székelykevei Szent István-plébániatemplom látható.


A szerző felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..