Ünnepi filmkínálattal készül a húsvétra a közmédia
MTVA
2022.04.13.
LXXVII. évf. 15. szám
Ünnepi filmkínálattal készül a húsvétra a közmédia

A húsvéti ünnepkört bemutató alkotások mellett nagyjátékfilmekkel is készül a közmédia a hosszú hétvégén. A Csinibaba, vagy A divat nagyasszonyai című kétrészes olasz film mellett egy premier is várja a nézőket, elsőként a Dunán lesz látható húsvét hétfőn a Fátyolról, a Vadászati és Természeti Világkiállítás kabalakutyájáról forgatott film.

Több nagyszabású filmmel várja nézőit a Duna a húsvéti hosszú hétvégén. A szombat esti showműsor, a Csináljuk a fesztivált! után folytatódik a zenés múltidézés immár egy kultuszfilmmel, 21:45-től érkezik a Csinibaba megannyi slágerrel. A film digitálisan felújított változatát sugározza a Duna. Vasárnap este egy kétrészes olasz tévéfilm, az Atelier Fontana - A divat nagyasszonyai első része várja a Duna nézőit. A három utánozhatatlan Fontana nővér életét és karrierjét elmesélő film második része hétfőn 22:30-tól látható a csatornán. Az ünnepi filmek sorában hétfőn délután egy premier is vár a nézőkre. Fátyol – Erdőn innen, városon túl címmel fikciós dokumentumfilm készült Csővárberki Fátyolról, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kabalakutyájáról. A drótszőrű magyar vizsla „főszereplésével” forgatott film bemutatója hétfőn 16:15-től látható a Dunán. Húsvéthétfőn este ezen kívül bemutatnak még egy megható és elgondolkodtató filmet is. A 20:45-kor kezdődő Szavak nélkül című francia romantikus dráma arról szól, miként változik meg egy sikeres üzletember élete egy szélütés miatt.

Az ünnepkörhöz tartozó filmek is hangsúlyos szerepet kapnak a Duna húsvéti műsorkínálatában. Ilyen például az április 15-én 9:30-től látható vallási műsor, a Húsvét titka, amelyben az ünnephez kapcsolódó híres festmények, szobrok, versek és zenék fonódnak össze egy szép és hangulatos összeállításban. Szent Borbála, a keresztény kultúra egyik segítő szentjének életét bemutatót olasz tévéfilmet is műsorára tűzi a csatorna 16 órától, majd 20:45-től a rendszerváltás előtti lengyel történelem egyik emblematikus szereplőjének, a hitéért és népéért az életét áldozó, Jerzy Popiełuszko atyának az életét bemutatót lengyel dokumentumfilmet láthatnak. Másnap, április 16-án 10:25-től a Nagyszombati körmenetek régen és most című magyar dokumentumfilmben archív filmanyagok segítségével adnak történeti áttekintést a húsvéti körmenetekről. Szombaton, 10:55-től láthatják a Húsvét ünnepéről című filmet, amely hét falu közösségével követi végig Jézus Krisztus útját virágvasárnaptól húsvétvasárnapig, a feltámadás napjáig. Vasárnap 13:50-kor kezdődik Néri Szent Fülöp, a jámborság és a szeretet, az utcai apostolkodás szentjének életét bemutató olasz életrajzi film, A mennyországot választom első része. A másodikat húsvéthétfőn 14:05-től tűzi műsorára a csatorna.

Néprajzi műsort láthatnak április 15-én 16:30-tól az M5 nézői. A Hangos Húsvét” napján című dokumentumfilm bemutatja a húsvéttal kapcsolatos különböző egyházi szertartásokat és az egyes tájegységekre jellemző népszokásokat a nagyhét időrendjében. Miként kerültek Jézus életéhez kapcsolódó ereklyék a Szent Földről Rómába? Ezt mutatja be a 18:55-kor kezdődő Jézus nyomai Rómában című olasz dokumentumfilm. Jézus feltámadásának megünneplését maguk az evangéliumi események alapozták meg, ezt egy IV. századi dokumentum támasztja alá. Erről mesél Dobszay László zenetörténész és Török József liturgiatörténész az M5-ön április 17-én 10:35-től látható műsorban. Ferenc pápa életéről szóló filmmel zárja a húsvéti ünnepet a csatorna. Az április 18-án késő este látható Ferenc pápa – Buenos Airestől a Vatikánig című alkotásban kibontakozik az egykori szegény olasz menekültek gyermekének sorsa: ifjúkori szerelmei, elhivatottságának megtalálása, küzdelme a korrupt kormányok és bűnszövetkezetek ellen, az elesettekért való kiállása és mélyen emberi, a szeretetet mindenek fölé helyező hitvallása.

A mellékelt fotón: Ferenc pápa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a budapesti Kodály Köröndnél 2021. szeptember 12-én. (A kongresszust lezáró úgynevezett statio orbis szentmise hagyományosan a katolikus rendezvénysorozat legünnepélyesebb eseménye.) Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Média rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..