home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Ünnepi évadnyitó
KÖNYA KOVÁCS Otília
2022.12.01.
LXXVII. évf. 48. szám
Ünnepi évadnyitó

A Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület megtartotta évadnyitó műsorát, melyben minden szakcsoport bemutatkozott. A rendezvény elején egy perc néma csenddel emlékeztek a nemrég elhunyt Hallai Mihályra, az egyesület oszlopos tagjára, a MAKK elnökére, akinek nyomdokaiban haladva a klubtagok egy szép kiállítással járultak hozzá az ünnepséghez.

Mivel az évadnyitó a 75 éves jubileum jegyében telt, alkalom volt ez arra, hogy ismertessék, milyen rangos elismerésekkel gazdagodott az egyesület. Az év elején a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Plakett díját vehették át, míg ez év augusztusában a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat. Megköszönték a jubiláris év programjainak támogatását a Bethlen Gábor Alapnak, illetve a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárságnak.

Az esten Dobó József, az egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, és elmondta, örömmel tölti el, hogy ezen az eseményen az egyesület minden tagja jelen van.

— Ünnepnap ez a mai, hiszen tudjuk, hogy a szórványban élünk, és nem könnyű ilyen szép számban összehozni a fellépőket, a közönséget. Mivel 75 éves az egyesületünk, megpróbáltuk az egész évet a jeles jubileumhoz méltóan kitölteni tartalmakkal. A második félév, úgy tűnik, rövid lesz ahhoz, hogy minden tervezett rendezvényünk beleférjen, egyes dátumokat pedig átengedtünk olyan vendégszereplőknek, akik kiegészítik a tevékenységünket. A mai nap alkalom arra is, hogy új tagokat toborozzunk, és remélem, egy év múlva már többen leszünk nemcsak a színpadon, hanem a nézőtéren is.


Tiszavirág néptánccsoport

Az összejövetelen átadták a még nem kézbesített jubileumi díszokleveleket az együttműködésért a szentmihályi József Attila Művelődési Egyesületnek, a magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesületnek és a magyarittabéi Búzavirág Hagyományápoló Egyesületnek.

Az idei év Aranyplakettjét a művelődési egyesület elnöksége Juhász Istvánnak ítélte oda, aki aktív tagja a Petőfinek, az elnökség munkáját erősíti, a MAKK elnökségének is tagja, és huszonegy éve csatlakozott a klubhoz. A két egyesületet képviselve a település hírnevét öregbítette, számos tábor résztvevőjeként vitte hírét a határon túlra is a muzslyai közösségnek.


Juhász István

Juhász István megtisztelőnek tartja a kitüntetést, és mint fogalmazott, a jövőben is tenni fogja a dolgát, azon fáradozva, hogy mindkét szervezet munkáját segítse.

Az évadnyitó műsorában felléptek a tánccsoportok, a legkisebb gyerekeket tömörítő Harmatcsöpp, az újra fellendült Tiszavirág, mely tizenéves fiatalokból áll, valamint a Százszorszép néptánccsoport. A citerások közül ezúttal Lele József, a népművészet mestere mutatkozott be szólóban, a citerazenekarral, illetve a vegyes kórussal. Énekcsoportból is három működik az egyesületben, az idősebb tagokkal dolgozó kórus mellett színre állt a Cickafark énekcsoport és az immár négytagúvá vált, leányokból álló énekcsoport. A mesemondók közül hárman szórakoztatták a közönséget, Molnár Rita, Miklós Adrián és Kapusi Ilona, mindannyian szép eredményt értek el a zentai Kálmány Lajos népmesemondó versenyen. A színészek szakcsoportja is készült, Kósa Zoltán rendezésében A három pösze lány című jelenetet adta elő Süveg Emma, Rontó Kata, Törköly Noémi, Babinszki Enikő és Zombori Tibor.


A leányok énekkara

A Muzslai Petőfi Sándor MME az év végéig két színdarabbal is kedveskedik a nagyérdeműnek. Az újvidéki Művészeti Akadémia növendékeinek, Horváth Blankának és László Rolandnak a vizsgaelőadását, Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című darabját december 3-án hozzák Muzslyára, majd december 10-én a Madách Amatőr Színház társulata mutatkozik be a Lili bárónő című legújabb darabjával.


Fiatal citerások Lele Józsi bácsival     

A jubileumi ünnepségsorozathoz tervezett filmes esteket egy kis csúszással a következő év elejére ütemezik, köszönhetően a néhai Balázs Jánosnak, aki rendületlenül örökítette meg a Petőfiben zajló életet vagy a falubeli történéseket.


A színjátszók fellépése


A vegyes kórus 

Fényképezte: Zsáki Ervin

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..