home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ünnepi díszbe öltöztetett szívvel és lélekkel
Fehér Márta
2022.12.22.
LXXVII. évf. 51. szám
Ünnepi díszbe öltöztetett szívvel és lélekkel

Feldíszített karácsonyfa, adventi koszorú, betlehemi jászol, kézművesvásár várta vasárnap délelőtt Kispiacon a látogatókat a helyi közösség épülete előtt, ahol az Ékszer Nők Egyesülete angyalkái és „civil” tagjai a település minden gyermekének ajándékkal kedveskedtek.

Az egyesület és a helyi közösség összefogásával hosszú idő után újra megszervezték a karácsonyi vásárt Kispiacon.

— Karácsonyra hangolódva ünnepi kellékeket, ajándéktárgyakat árulnak az eladók, miközben az itt megjelenő vásárlók megcsodálhatják ezt a sok mindent körülöttünk, ami a lelket, szívet ünneplőbe öltözteti — részletezte Csongradac Emese, a szervező egyesület elnöke. — Karácsonyi ajándékcsomagot osztunk a gyermekeknek nullától tizenöt éves korig, ennek többéves hagyománya van nálunk. 190 csomagot készítettünk, saját forrásokból, az egyesületnek van ugyanis egy játszóháza, melynek a bevételét erre a célra fordítjuk, valamint elektronikus hulladékot, papírt és PET-palackot gyűjtünk. Egyesületünk 2018-ban alakult meg, tagságunk a napokban is bővül, aminek nagyon örülünk, jelenleg huszon-egynéhány tagot számlálunk. Igyekszünk a falu rendezvényein részt venni, programokat szervezni, ajándékokat készíteni. Pénteken rendezzük meg a falu karácsonyát, melyen zsíros és tejfölös kenyérrel, forralt borral és teával várjuk a falubelieket, a gyerekek pedig alkalmi műsorral készülnek, egy kis karácsonyi dalt énekelnek majd. Negyedik éve szervezzük meg a közös ünnepet, melyre nagyon sokan eljönnek, fiatalok, idősek, családok, tavaly első ízben tartottuk meg a mézeskalács házikók és a sütemények versenyét, be lehet nevezni, díjazzuk a legjobb alkotások készítőit.


Karácsonyi hangulat Kispiacon

Sárkány Krisztina az egyesület egyik angyalkájaként fogadta a gyermekeket.

— Minden évben új jelmezzel készültünk, eddig a Mikulásunk öltözött be, az idén pedig Virág Renátával angyalszárnyakba bújtunk. Szerintem minden nő, aki tagja egyesületünknek, egy angyal, mivel szívvel-lélekkel igyekszünk segíteni, szebbé tenni a falu életét.

Kézművesek, falubeliek és a környező településekről érkezők, valamint Ékszer-tagok árulták portékáikat a hangulatos karácsonyi vásáron. Börcsök Ildikó mákos és diós bejglit, valamint dobostortát kínált.

— Több mint tíz éve cukrászkodom, fesztiválokra, vásárokra járok, a minap a Zentai Gazdanapokon aranyérmet nyertem a dobostortámmal és a minyonjaimmal. A finom süteményekhez jó recept kell, és szeretet, anélkül nem megy. A december 23-ai falukarácsonyra többféle süteménnyel készülök. A karácsonynak van egy varázsa, a szeretet és a család teszi különlegessé, kár, hogy ez a hangulat szinte csupán a karácsonyhoz kötődik.


Mindannyian angyalok — a kispiaci Ékszer Nők Egyesülete

A hajdújárási Pejić Tímea kislányával magyar nyelvű képeskönyveket, kifestőket, foglalkoztatófüzeteket árult, ez utóbbiban ügyeskedett a hat és fél éves Tamina, aki elmondta, már nagyon várja a karácsonyt, és felsorolta, mi mindent kért a Jézuskától a levelében:

— Egy pórázos játék kutyát, mely sétál is, egy Barbie babát, akinek kisbabája születik, valamint legókat. Ma fogjuk felállítani a karácsonyfát, aztán mézeskalácsot is készítünk majd, anyával együtt gyúrjuk és szaggatjuk ki a tésztát, én díszítem. Díszeket is készítettünk, hóembert, melyet elvittem az oviba, hogy ott is legyen dekoráció, meg pingvineket, ajándékokat, karácsonyfát rajzoltam.

Timiék második kislánya két éve éppen karácsony másnapjára született. Családjuk előbb szűk körben, majd a nagyszülőkkel, a rokonokkal, illetve a barátokkal is ünnepel minden évben.

— A Manó Könyvkuckó nevű Facebook-oldalunkon megtalálható a kínálatunk. Főállásban a Pannon TV-ben dolgozom, a gyermekkönyvek árusítása mellett esszenciális olajokkal is foglalkozom, emellett szülinapokra járok csillámtetoválást és arcfestést készíteni gyerekeknek.


Pejić Tímea és kislánya, Tamina

A ludasi Varga Klementina kézműves-mézeskalácsokat árult, rengeteget eladott az idén, meséli, négyszázból már csak néhány darab maradt, ezeket hozta el Kispiacra.

— Örömmel és szeretettel készülnek, szerintem ez a legfontosabb. Ha nem szeretném csinálni, nem is volnának ilyen szépek! Egyébként kell hozzá idő, türelem, kézügyesség. A mézeskalács nem csak karácsonykor kelendő, húsvétkor, nőnapkor, anyák napján, Valentin-napkor is keresett, vagy akár esküvőkön köszönőajándékként. Tény, hogy karácsonykor fogy a legtöbb. Mit üzennék karácsonyra? Szeressük egymást!


Varga Klementina kézműves-mézeskalácsokat árult

A kispiaci Varbai Teodóra férjével és két lányával látogatott el a rendezvényre. A lányok nyolc-, illetve tizenegy évesek, s az anyuka örömmel készül a közelgő ünnepre, hogy a családnak szép pillanatokat szerezzen.

— Mi mindig december 24-én díszítjük fel a karácsonyfát, az ajándékokat pedig 25-én bontjuk ki. Nálunk nem a Jézuska hozza az ajándékot, hiszen neki van a születésnapja, s mivel őt nem tudjuk tárggyal megajándékozni, így egymásnak készítünk, vásárolunk. A vásárt is nagyon vártuk, kíváncsiak voltunk, kik jönnek majd, mit kínálnak. Vettünk is néhány apróságot, és mivel miközben beszélgetünk, a családom bent maradt, és megkért, mindenképp maradjak kint, valószínű, hogy most éppen nekem keresgélnek valami szépet. Örülünk, hogy az idén nagyon sok program valósul meg Kispiacon, mindig nagyon várjuk a falu karácsonyát, amikor együtt vagyunk, beszélgetünk egymással, a gyerekeknek is nagyon sok mindennel készültek az iskolában, a kultúrotthon és a helyi közösség is igyekezett ünnepi hangulatot varázsolni, valamint az adventi ablak is egy nagyon érdekes program — majd megmutatja a Jókai Mór Könyvtár csoda szép ablakait.


A Varbai család

Közben a lányok is megérkeznek az apukával, és Hanna, az idősebb, lelkesen sorolja, mi minden van az Ékszer Nők Egyesületétől kapott ajándékcsomagban:

— Mindenféle sós rágcsi, egy sütemény, csokoládé és egy zacskónyi rágó. Azt a könyvet pedig — mutat a húga kezében lévőre — a néptáncos ajándékozásra vettük. Az iskolában már feldíszítettük a fenyőfát, kidíszítettük az ablakokat, akárcsak otthon. Anya varrt kis adventi tasakokat, mindegyikben egy-egy aznapi kihívás van, például hogy családosan megnézzünk egy filmet, vagy színezzünk, vagy focit nézzünk. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy ünnepi hangulat alakuljon ki, és érezzük, ahogy a karácsony egyre közeledik.

A kis nagylány hozzáteszi, a karácsonyról rögtön a szeretet és a család jut eszébe, s éppen ezért nagyon szereti ezt az ünnepet.

Börcsök Ildikó mákos és diós bejglije

A kispiaci könyvtár ablaka is karácsonyi díszbe öltözött

Sárkány Krisztina, az egyesület egyik angyala

Fényképezte: Fehér Márta

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..