home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Ünnepélyes alapkőletétel
Józó Mónika
2007.01.03.
LXII. évf. 1. szám
Ünnepélyes alapkőletétel

Az alapkőben a jövő nemzedékének szánt üzenetet is elhelyeztek - Szabó Attila fotójaKarácsony másnapján, december 26-án, ünnepélyes keretek között helyezték el Adán az épülő Tisza-híd alapkövét. A Tegnap, ma, holnap nevű híd pontosan a zentai és a becsei híd között fog elhelyezkedni, a rajt...

Az alapkőben a jövő nemzedékének szánt üzenetet is elhelyeztek - Szabó Attila fotója

Karácsony másnapján, december 26-án, ünnepélyes keretek között helyezték el Adán az épülő Tisza-híd alapkövét.
A Tegnap, ma, holnap nevű híd pontosan a zentai és a becsei híd között fog elhelyezkedni, a rajta keresztülvezető út pedig a moholi nagyút megépülésével könnyen csatlakozhat majd a Budapest--Belgrád autóúthoz, a Tisza túloldalán pedig a tavasszal épülő bánáti főúton juthatunk fel rá. Nemcsak Bácskát és Bánátot köti össze tehát, hanem utat nyit a szomszédos országok felé is.
Az alapkő-elhelyezésen többek között jelen volt Voljislav Koštunica szerbiai kormányfő, Velimir Ilić nagyberuházási miniszter, Predrag Bubalo gazdasági, Zoran Lončar állami közigazgatási és önkormányzatügyi miniszter, valamint Branko Jocić, a Szerbiai Utak közvállalat vezetője. Ürményi Ferenc, Ada polgármestere ünnepi beszédében elmondta, az adaiak már 1925-ben szerettek volna hidat emelni a Tiszán, de az akkori községi képviselő-testület egy magyar tanácsnokának a szavazata döntötte el azt, hogy mégis inkább a pravoszláv templomot építik fel. De most a régi álom megvalósulni látszik, hiszen a Szerb Köztársaság kormánya Ada községgel közösen épít hidat a Tiszán, amely remélhetőleg Ada és az egész térség fejlődését segíti elő. Ezzel egyetértett Velimir Ilić nagyberuházási miniszter is, felhívva a figyelmet a hidak és az utak építésének jelentőségére. Vojislav Koštunica elmondta, hogy ez a 250 m hosszú híd a nemzetek közötti jó kapcsolat és barátság jelképe lesz, és mindemellett a gazdaság fejlődését is elősegíti, s utat nyit a jobb és biztosabb boldogulás felé. Az ünnepélyes alapkőletétel után a szilveszteri fesztivál alkalmából felépített sátorban a hídépítésben részt vevő vállalatok képviselői a beruházás jelentőségéről szóltak és biztosították az adaiakat, hogy 294 nap múlva egy erős, de ugyanakkor kecses, a turisták számára is érdekes és látványos híd ível majd át a Tisza fölött .

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..