home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ünnepeltünk!
Kartali Róbert
2021.09.29.
LXXVI. évf. 39. szám
Ünnepeltünk!

Hetilapunk az idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját. A vajdasági magyarság legrégebbi hetilapjának háromnegyed évszázados megjelenéséről a kelebiai Hotel Villa Majur épületében gálaműsorral is megemlékeztünk. A folyamatos megjelenést, a munkát, a sikereket és egymást ünnepeltük, vendégül látva lapunk egykori munkatársait, valamint a vajdasági magyar közélet jeles képviselőit.

Mindannyiunk hetilapjának első száma 1946. április 5-én jelent meg. 12 oldalon, 5000 példányszámban adták ki Újvidéken, ahol hét éven át készítették és nyomtatták. A szerkesztőség 1953. március 1-jén került Szabadkára. Érdekes, színes, olvasmányos — lapunkat ezek a jelzők jellemezték már a kezdetektől, de az elmúlt hét és fél évtizedben is ezen az elven alapuló, jól átgondolt szerkesztéspolitikát követve szolgáljuk a közösséget, különböző társadalmi csoportokhoz és korosztályokhoz szólva, figyelmet fordítva az értékmegőrző és értékteremtő magatartásra.

Kiemelt vendégünk volt Pásztor István, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kovács Elvira, a Köztársasági Parlament alelnöke, a VMSZ alelnöke, továbbá az ünnepségünket megtisztelték államtitkárok, köztársasági, parlamenti és tartományi képviselők, tisztségviselők, polgármesterek, önkormányzati tisztségviselők, illetve az egyházak képviselői is.

A vendégeket László Edit, lapunk igazgatónője köszöntötte elsőként, aki 2012-től látja el a Hét Nap ügyvezetői tisztségét. Mint mondta, a Hét Nap a vajdasági magyarság legrégebbi hetilapja, mely a kezdetektől az itt élő magyarság egyetemes kultúráját, hagyományainak ápolását tűzte ki célul, hogy azokat aztán továbbadhassa a következő nemzedékeknek. Amikor az igazgatónő átvette a lap irányítását, akkor egy olyan hagyatékot kellett továbbvinnie, amelyet előtte generációk alkottak, építettek és ápoltak.

— A célom akkor az volt, mint ahogy azóta is folyamatosan, hogy a mindenkor rendelkezésre álló emberi, anyagi és jogi feltételek között és azokból a legtöbbet hozzuk ki, minőségben és mennyiségben egyaránt. A Hét Nap szerkesztősége 2012-ben egy relatív kis közösségnek számított, több olyan szegmense volt a munkaszervezési és gazdasági folyamatoknak, amelyeken igencsak időszerűvé vált változtatni annak érdekében, hogy felvegyük a tempót a modern kori trendekkel. A humán erőforrás átszervezése, a működési költségek átcsoportosítása és ezen belül egyfajta racionalizáció azt szolgálta, hogy a lapkiadó egy lendületes és korszerű gazdasági egységként működjön tovább. A kezdetektől külön hangsúlyt helyeztünk arra, hogy fejlesszük a honlapot, mely büszkén vállalható felülete hetilapunknak, és kompenzálva a nyomtatott lap heti tempóját napi szinten követi és tájékoztatja az olvasókat a világ dolgairól. A nyomtatott lap arculata is felfrissült, színesebb, szellősebb és olvashatóbb kinézetű újságot vehetnek kezükbe az olvasók. A lap fizikai megjelenésén azóta is folyamatosan dolgozunk, finomítjuk, alakítjuk, magazin voltát igyekszünk továbbgondolni.

László Edit azt is hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek fejlesztései nem valósulhattak volna meg azok nélkül a támogatások nélkül, amelyek rendszeresen érkeztek és érkeznek a tartományi titkárságtól, a Magyar Nemzeti Tanácstól, valamint az anyaországtól. Ezekért köszönetet mondott az illetékeseknek.

— Olyan időket élünk, amikor mindannyian érezzük, hogy még soha nem volt annyira szükségünk az összetartozás érzésére, a közösség éltető erejére, mint manapság — emelte ki köszöntőjében Tóth Lívia, lapunk főszerkesztője, aki egyúttal azt is elmondta, a lap első női főszerkesztőjeként megtiszteltetés, felelősség és lehetőség számára a lap szerkesztése. — Az utóbbi években generációváltás történt a szerkesztőségben, a lap pedig stílusában és küllemében egyaránt próbál alkalmazkodni a modern kor követelményeihez, de ezt oly módon valósítja meg, hogy közben megtartja a nagy elődei által ráruházott örökséget, szellemiséget és hagyományokat. A XXI. században, amikor sokan temetik az írott sajtót, illetve a nyomtatott lapok megszűnését jósolják, nagy kihívásnak és embert próbáló feladatnak számít olyan hetilapot készíteni, amely eladható, megfelel az olvasók igényeinek, és több generációnak kínál tartalmas olvasnivalót. Mi ennek az elvárásnak úgy próbálunk eleget tenni, hogy a folyamatosan frissülő internetes oldalunkat a napi történések szolgálatába állítottuk, míg a nyomtatott kiadásban a hetilapos, magazinos tartalmak kerültek előtérbe. Mindezt a különböző kiadványokkal, könyvekkel, akciókkal, ajándékokkal egészítjük ki. Bízom abban, hogy nekünk is sikerül az, ami az előttünk járóknak, és átadhatjuk a lapot az utánunk jövő generációknak, hogy a Hét Nap még sokáig legyen a vajdasági magyarság hetilapja.

— Azt kívánom a Hét Nap igazgatójának, a Hét Nap főszerkesztőjének, a Hét Nap munkaközösségének és nekünk magunknak, hogy az a jövőkép, amelyet a Hét Nap saját maga elé kitűzött, valósuljon meg — mondta köszöntőjében Pásztor István, a VMSZ elnöke. Mint fogalmazott, ha az megvalósul, akkor az azt fogja jelenteni, hogy mi mint közösség megmaradtunk. — Ahhoz, hogy ez így legyen, sok mindenre szükség van, de legfőképpen arra, hogy szót tudjunk egymással érteni, és össze tudjunk fogni. És legalább ennyire szükség van arra is, hogy ne csak a Hét Nap fogalmazza meg a saját jövőképét, hanem a számunkra fontos összes intézmény is. És ezek a jövőképek valahol találkozzanak, legyenek ennek a közösségnek a jövőbe vetett hittel kapcsolatos képei. Azt gondolom, hogy ezzel adósak vagyunk ma saját magunknak. És ha van ünnepi pillanat, ami miatt érdemes így összejönni, azon túlmenően, hogy megünnepeljük a 75 éves Hét Napot, akkor mindenféleképpen az ilyen jellegű közösségi ügynek a megfogalmazása és kimondása, mert ez egy olyan feladat, amelyik méltó ahhoz a pillanathoz, amelyik egy asztalhoz vagy egy térbe hozott bennünket. Ez a helyzet, ez a feladat nem egyszerű, és nem nélkülözi, nem nélkülözheti a különböző érdekek összecsapását, a különböző érdekek végigtárgyalását és végigbeszélését. De csak abban az esetben, ha erre képesek leszünk, akkor tudjuk kialakítani azt a jövőképet, ami miatt érdemes naponta csatasorba állni. Azt gondolom, hogy ha ezt meg tudjuk tenni, akkor joggal számítunk arra, hogy a Hét Napnak lesznek még kerek évfordulói.

Ünnepi gálánkat a 75 év képekben című kiállítás, a jelenlegi szerkesztőséget bemutató kisfilm, a tízéves Fokos zenekar, Hajvert Ákos versmondó és Csorba Lóránt, a Lóci Játszik zenekar frontembere tette színesebbé.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..