home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ünnepelt a szabadkai Paulinum
Szakáll Laura
2023.01.26.
LXXVIII. évf. 4. szám
Ünnepelt a szabadkai Paulinum

A szabadkai Paulinum az ország egyetlen egyházi alapítású, akkreditált gimnáziuma, mely kollégiumként is működik. Az oktatási intézmény Szent Pál apostolról kapta a nevét, így a pálforduló napján ünneplik az iskola napját. 

Az államilag elismert intézményben két nyelven, magyarul és horvátul folyik az oktatás. Kiváló alapot nyújt azoknak, akik egyházi pályára kívánnak lépni, de sok olyan diák is ezt a gimnáziumot választja, aki más irányban tanulna tovább. A volt Jugoszlávia területén szolgáló püspökök, papok közül is sokan ebben az intézményben tanultak, de nyelvészek, jogászok, filozófusok képe is látható a Paulinum falait díszítő tablókon. A gimnázium mellett kollégiumi ellátásról is gondoskodnak. A bentlakók a szabadidejüket is tartalmasan tölthetik el, hiszen közösségi szoba, informatikai terem, számtalan hangszer és edzőterem is a rendelkezésükre áll.

— Most is javarészt azok, akik a gimnáziumba mennek, azt választják, hogy a teológiai főiskolát vagy egyetemet végzik el, és mint egyetemet végzettek, alkalmazni tudjuk őket, és elhelyezkedhetnek máshol is, nemcsak az egyház keretében, hanem az egyházon kívül is — nyilatkozta Miocs József, a Paulinum Klasszikus Püspökségi Gimnázium és Szeminárium igazgatója, rektora.

Az ünnepi szentmisét Német László belgrádi érsek celebrálta, aki maga is a Paulinum diákja volt.

— Akkoriban, a ’70-es években sokkal nehezebb volt a helyzet, nem tudtuk elképzelni, hogy a Paulinum minden kihívást jól tud majd kezelni. Én emlékszem, amikor ’71-ben beléptem, akkor még csak nyolcéves volt az intézmény, mi voltunk a legkisebbek. Öten kezdtük el, hárman fejeztük be ’75-ben. Akkor mindenki a vészharangokat kongatta, hogy be fog csukni a Paulinum tizenöt év után, de hála istennek, most már a hatvanat ünnepeljük — emelte ki Német László.  

Dr. Pásztor Bálint, a Szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke Szabadka folyamatos támogatásáról biztosította az intézményt.

— Örülök annak, hogy néhány évvel ezelőtt, hosszú évtizedeket követően, az intézménynek a státusát is sikerült megoldani, és az ország oktatási intézményrendszere most már teljes mértékben elfogadja a Paulinumot. A város részéről igyekszünk minden támogatást megadni annak érdekében, hogy itt olyan minőségi oktatásban legyen a fiataloknak részük, mint amilyen jellemezte az intézmény munkáját az elmúlt hatvan évben.

Szakállas Zsolt tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi, nemzeti közösségi titkár hangsúlyozta, országos szinten is kiemelkedő a szabadkai Paulinum.

— Ez az iskola valóban egy példaértékű intézmény, melyet Belgrádban, az oktatási minisztériumban is úgy emlegetnek, hogy ezt kellene követnie a többi felekezeti oktatási intézménynek is.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke levélben köszöntötte az ünneplő intézményt.

A szentmise után a diákok alkalmi zenés-irodalmi összeállítását tekinthették meg az egybegyűltek.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..