home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Ünnepelt Lukácsfalva
Kónya-Kovács Otília
2011.09.14.
LXVI. évf. 37. szám
Ünnepelt Lukácsfalva

Polgármesterek a dombormű alattA lukácsfalviak a Kisboldogasszony napjához legközelebb eső vasárnapon ünneplik a falunapot, akkor van a hagyományos búcsú is. Az idei rendezvénysorozatra - hála a testvértelepülések Együtt - Egymásért elnevezésű Kárpát-medencei hálózatának - eljöttek a testvé...

Polgármesterek a dombormű alatt

A lukácsfalviak a Kisboldogasszony napjához legközelebb eső vasárnapon ünneplik a falunapot, akkor van a hagyományos búcsú is. Az idei rendezvénysorozatra - hála a testvértelepülések Együtt - Egymásért elnevezésű Kárpát-medencei hálózatának - eljöttek a testvértelepülések, Berekfürdő, Zalakomár, Tiszapéterfala, Csíkszentkirály képviselői is, egyedül a krasznahorkaváraljaiak nem tudtak jelen lenni. Berekfürdőn a nyár folyamán született meg az ötlet, hogy Petőfi Sándort ábrázoló domborművet ajándékoznak Lukácsfalvának. Természetesen ezt az alkotást is az ünnepség keretében leplezték le. A rendezvényre ellátogatott Thomka Orsolya, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kapcsolattartási Főosztályának délvidéki osztályvezetője is. A vendégeket és az egybegyűlteket elsőként Mészáros István, Lukácsfalva helyi közösség tanácselnöke köszöntötte, majd dr. Zsoldos Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke szólt az ünneplőkhöz.
- Amikor megismertem a lukácsfalvi embereket, akkor még csak a reménytelenséget láttam a szemükben, az elveszettséget és a mindentől távollevőségnek a gondolatát. Most pedig azt látom, hogy van egy erős közösségfejlesztő egyesületük, van egy közösségük, amely hisz a jövőben, és ez a közösség most már nemcsak a délvidéki magyarság hálózatához csatlakozott, hanem Kárpát-medencei szinten is jelen van. Külön öröm számomra, hogy elsősorban mi, határon túli magyarok támogatjuk egymást, és az anyaországi önkormányzatok is segítenek abban, hogy a nemzeti integráció ténylegesen létrejöjjön -- mondta dr. Zsoldos Ferenc, aki megköszönte az ajándékot, és arra kérte a vendégeket, hogy továbbra is segítsék ezt a kis közösséget.
Ezt követően dr. Hajdu Lajos, Berekfürdő polgármestere köszöntötte a jelenlevőket:
- Remélem, ez a Petőfi-dombormű arra is emlékezteti a lukácsfalviakat, hogy ha a nemzettől messze is vannak, távol nincsenek. Gondolatban, érzelmekben nagyon közel vagyunk egymáshoz.
Győrffy Lajos szobrászművész, az emléktábla megalkotója is üdvözölte az egybegyűlteket, és felhívta a figyelmet a dombormű alatt olvasható idézetre, Petőfi Sándor Magyar vagyok című versének soraira: ''...De semmi kincsért s hírért a világon / El nem hagynám én szülőföldemet...”
A dombormű a Petőfi Sándor utca elején kapott helyet, majd a program a tanács díszülésével folytatódott. Kisboldogasszony tiszteletére megtartották a búcsú napi szentmisét, majd Lukácsfalváról készült dokumentumfilmeket vetítettek, amelyeket vállalkozó szellemű helybeli fiatalok készítettek. Az ünnepi műsor a nagybecskereki Petőfi MME tagjainak összeállításával zárult.
Ebből az alkalomból tartották meg a VII. Paradicsomnap rendezvényét is a helyi közösség tanácsa és a Fehér-tó Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület szervezésében, amelyet ugyancsak Kárpát-medencei szintre emeltek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..