home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ünnep volt a javából!
Tha
2023.05.19.
LXXVIII. évf. 20. szám
Ünnep volt a javából!

Csókán a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezésében tartották meg a magyarországi Versünnep Fesztivál diákseregszemléjének vajdasági elődöntőjét.

A megmérettetésre ötven általános és középiskolás versmondó érkezett Vajdaság több településéről, Temerinből, Zentáról, Tornyosról, Csókáról, Magyarkanizsáról, Topolyáról, Hajdújárásról, Szabadkáról. Harminc fellépővel az általános iskola alsós korosztálya volt a népesebb, míg a felsősök és a középiskolások összesen húszan voltak.

A versmondók teljesítményét a Versünnep Alapítvány képviseletében Csomor Csilla színművésznő, valamint Verebes Krnács Erika előadóművész és Erdélyi Ilona nyugalmazott magyarnyelv- és irodalomtanár bírálta el.

Csomor Csilla az értékelés kezdetén hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy mindenki a korához és az egyéniségéhez illő verssel készüljön.

— Mindig azt szoktam mondani, hogy nem én választom ki azt a verset, amelyet tolmácsolni szeretnék, hanem a vers választ engem. Valami olyat fedezek fel benne, amiről a szívszűrőmön átengedve érzem, közöm van hozzá, akár az enyém is lehetne, én is papírra vethettem volna ezeket a sorokat.

Arra is ráirányította a figyelmet, hogy a verseket a magyar nyelv szabályai szellemében kell előadni. Ügyelni kell például a jelzős szerkezet összetartozására, a szóvégi mássalhangzó kimondására, a mondandó egységre, mert egy-egy gondolat a legtöbbször nem a verssor végén fejeződik be.

— Nem véletlenül mondják, hogy a pódiumművészet, a versek előadása nagyon nehéz kategória, mert egy szál magatokban kell díszlet, jelmez, kellék, partner, világítás és minden technikai segítség nélkül bemutatnotok egy teljes színházi előadást. Egyúttal óvatosan kell bánni a gesztusokkal, a mimikával. Amikor valaki verset mond, én is azt a mozit szeretném látni, amelyet ő lát, és ha ügyes, akkor ezt el is tudja érni — hallottuk a művésznőtől.

A Versünnep Fesztivál diákseregszemléjének Kárpát-medencei döntőjére, melyet júniusban rendeznek meg Budapesten, a korcsoportok első helyezettjei kaptak meghívást.

A zsűri döntése értelmében a következő eredmény született:

1—2. osztály:

  1. Sóti Luca (Zenta, Thurzó Lajos Általános Iskola)
  2. Vojnić Mijatov Edina (Hajdújárás, Petőfi Sándor Általános Iskola)
  3. Szabó Barnabás (Zenta, Thurzó Lajos Általános Iskola)

 

3—4. osztály:

  1. Juhász Hanna (Zenta, Thurzó Lajos Általános Iskola)
  1. Jurcsák Renáta (Széchenyi István Általános Iskola, Szabadka)
  2. Farkas Jázmin (Stevan Sremac Általános Iskola, Zenta)
  3. Marinkov Tamara (Zenta, Thurzó Lajos Általános Iskola)

Különdíj: Menyhárt Boglárka (Zenta, Thurzó Lajos Általános Iskola)

 

5—6. osztály:

  1. Szabó Vilmos (Topolya, Csáki Lajos Általános Iskola — Kodály Zoltán Művelődési Központ)
  2. Majoros Noel (Temerin, Kókai Imre Általános Iskola)
  3. Habram Csenge (Csóka, Jovan Popović Általános Iskola)

Különdíj: Ágoston Ivett (Csóka, Jovan Popović Általános Iskola)

 

7—8. osztály:

  1. Széles Gergő Mátyás (Zenta, Stevan Sremac Általános Iskola)
  2. Lovas Jázmin (Zenta, Thurzó Lajos Általános Iskola)
  3. Jurcsák Róbert (Széchenyi István Általános Iskola, Szabadka)

Különdíjasok: Szarka Hanna (Zenta, Petőfi Sándor Általános Iskola), Füstös Emma (Zenta, Thurzó Lajos Általános Iskola), Balunovity Anna (Csóka, Jovan Popović Általános Iskola)

 

Középiskolások:

  1. Jaksa Dominika (Csóka, Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület)
  1. Galusz Áron (Zenta—Szentes, Horváth Mihály Gimnázium)

A díjazottak a zsűrivel (Kiss Tóth Máté felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..