home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ünnep volt Magyarcsernyén, az amatőr színjátszás ünnepe
Kónya-Kovács Otília
2016.04.25.
LXXI. évf. 16. szám
Ünnep volt Magyarcsernyén, az amatőr színjátszás ünnepe

Ünnepélyes díjkiosztó gálaműsorral ért véget április 17-én Magyarcsernyén a XXI. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója. Az idén két hosszú hétvégén, hét napon keresztül összesen húsz előadást láthatott a közönség. A zsűri szerepét G. Erdélyi Hermina színművész, Krizsán Szilvia színművész és Perényi Balázs rendező, drámapedagógus töltötte be.



A gálaműsor keretében átadták a 2016. évi találkozó két fődíját: a Pataki László-díjat — a találkozó legjobb, hagyományos keretek között megvalósított előadásáért —, melyet a tóbai Petőfi Sándor ME színjátszó csoportja vehetett át a Viaszkvirág című darabért, továbbá a Bambach Róbert-díjat — a legjobb alternatív/új formákat kereső előadásért —, melyet a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat érdemelt ki, a Rómeó és Júlia című darabbal.

A zsűri a szabadkai Fabula Rasa Színjátszó Grundot Garay Béla-díjjal tüntette ki közösségteremtő tevékenységéért. A legjobb férfi főszereplőnek járó Szilágyi László-díjat a bácskertesi Molnár Oszkár vehette át, a legjobb női főszereplőnek járó Ferenczy Ibolya-díjat pedig a tóbai Lackó Farkas Erzsébet érdemelte ki. A legjobb férfi mellékszereplőnek/epizodistának járó Nagy István-díjat Balázs György kapta, aki a nagybecskereki Madách Amatőr Színház tagja, és a Szendrey Júlia című darabban Trubeczkoj herceg szerepét játszotta. A Magyari Piri-díjat, a legjobb női mellékszereplőnek/epizodistának járó elismerést ketten mondhatják magukénak, mégpedig Graca Beáta és Kiss Izabella — akik a Kex egyesület tagjai és a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszói —, a Nők és A fia című darabokban nyújtott alakításukért. A legszebb színpadi beszédért járó Szántó Róbert-díjban Bodnár Lonettát, a Fabula Rasa Színjátszó Grund tagját részesítették, aki a Cyber Cyrano című darabban játszott.

A közönségnek legjobban a bácskertesi Sturcz József Színjátszó Csoport előadása, a Van, aki forrón szereti tetszett. A rendezvényen több különdíjat is átadtak. Az MNT tájolási különdíját a szajániak kapták, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának különdíját — egy vendégszereplést — pedig a délvidéki magyar színjátszás napja keretében a szabadkai Népszínház színpadán a magyarkanizsai Fény-Bárka társulatnak adományozták. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház különdíját — egy vendégszereplést a KDSZ színpadán — a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulatnak adták. A Zentai Magyar Kamaraszínház színházlátogatási különdíját a magyarcsernyei Rügyfakadás színjátszó csoportnak adományozták. A zsűri az igényes zenés színházért a bácskertesi Sturcz József Színjátszó Csoportot jutalmazta a szabadkai Népszínház színházlátogatási különdíjával. A színházi és bábművészeti kísérletezésért az Újvidéki Színház színházlátogatási különdíjában a temerini Vándor Bábszínház társulata részesült. A Kosztolányi Dezső Színház színházlátogatási különdíját a nagykikindai csoportnak adományozták.

Az említetteken kívül sok különdíjat is odaítéltek a társulatok tagjainak a sikeres teljesítményükért.


A szerző felvételei

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Pásztor István, a vajdasági képviselőház és a VMSZ elnöke, aki köszöntötte az egybegyűlteket, továbbá Lázár András, a magyarcsernyei Ady Endre MME elnöke is mondott beszédet, illetve Dudás Károly, a VMMSZ elnöke zárógondolatai is elhangzottak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..