home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Ünnep volt Ludason
(tv.)
2006.08.23.
LXI. évf. 34. szám
Ünnep volt Ludason

- Szabó Attila felvételeAugusztus 19-én, Ludas napján már reggel nyolc órakor kezdetét vette az ünnepségsorozat. A labdarúgópályán megrendezett sporttalálkozóra összesen nyolc csapat nevezett be, 4 gyermek- és 4 felnőtt együttes. Mindkét kategóriában a házigazdák vitték el a pálmát. Tizenké...

- Szabó Attila felvétele

Augusztus 19-én, Ludas napján már reggel nyolc órakor kezdetét vette az ünnepségsorozat. A labdarúgópályán megrendezett sporttalálkozóra összesen nyolc csapat nevezett be, 4 gyermek- és 4 felnőtt együttes. Mindkét kategóriában a házigazdák vitték el a pálmát.
Tizenkét órára a Művelődési Otthonba várták a vendégeket, az önkormányzat képviselőit, illetve az érsekhalmiakat, a magyarországi testvértelepülésről meghívottakat. Először Engi Péter, a helyi közösség tanácselnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, ennek a napnak az egyik fontos célja az, hogy a falu apraja-nagyja egyszer egy évben találkozzon, és minden bánatát félretéve jól érezze magát. Ezután Kucsera Géza, Szabadka polgármestere szólt az egybegyűltekhez, és a Művelődési Otthon kérdésének orvoslásához egy kicsivel több türelmet kért a falu lakosaitól. Tápi Lajos vezető konzul arra mutatott rá, hogy Ludas napja közel van egy másik fontos eseményhez: István királyunk szentté avatásához. Ez a dátum az egyetemes magyarság szempontjából is meghatározó, tehát a ludasiak ezen a hétvégén egyszerre két évfordulót is ünnepelhetnek. Takács Mária az érsekhalmi vendégek nevében üdvözölte a közönséget, elmondta, hogy 1998 óta tartja a két település a kapcsolatot, jövedelmezően és eredményesen, majd egy okmányt adott át a falunak, amely az elmúlt néhány év közös eseményeit tartalmazza. Dudás Károly, a VMMSZ elnöke, a VMSZ alelnöke elmondta, hogy a Művelődési Otthont, amelyet a ludasiak maguk építettek közös összefogással, meg kell őrizniük.
Az ünnepi ebéd elfogyasztása után a vendégek a Szent Katalin-templomba mentek, Füleki József atya celebrált szentmisét. Prédikációjában a magyar lelkiségről beszélt, mondván, hogy e nélkül a magyar nép nem lenne képes a fennmaradásra, majd arra ösztönözte a hívőket, hogy merjenek magyarok lenni. A mise kenyérszenteléssel végződött. Délután három órakor ünnepi művelődési műsor következett a templomkertben, Aladics Tibor vezetésével, beszédet mondott Gábrityné Molnár Irén, aki az önkormányzat nevében üdvözölte az egybegyűlteket, és Engi Péter is szólt a vendégekhez. A műsor keretében fellépett a Ludas Matyi Művelődési Egyesület női kórosa, az ifjú színjátszók, a modern táncosok, Engi Georgina és az Érsekhalmi Népdalkör tagjai. A művelődési program után a vendégek ellátogattak a palicsi Szent István-napi rendezvényre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..