home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Ülésezett a szabadkai Városi Képviselő-testület
Szakáll Laura
2022.11.03.
LXXVII. évf. 44. szám
Ülésezett a szabadkai Városi Képviselő-testület

17 napirendi pontról döntött a szabadkai Városi Képviselő-testület.  Egyebek mellett elfogadták a mezőgazdasági programot, támogatták az év első kilenc hónapjára a költségvetés megvalósításáról szóló beszámolót, valamint több közvállalat igazgatójának újbóli mandátumát is jóváhagyták a testület tagai.

A városi büdzsé közel 70 százalékban valósult meg a szeptember 30-áig terjedő időszakban. Ez a napirendi pont váltotta ki a legnagyobb vitát, amely kapcsán Szabadka Polgári Mozgalma nem szavazott. Veljo Vojnić, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője szerint a költségvetés megvalósulása kimagasló eredmény.


Fotók forrása: dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala

Kern Imre kiemelte, Szabadkán már három éve nem emelték meg az ingatlanadót. Szabadka alpolgármestere szerint a város fizetőképessége nincs veszélyben, a költségvetés 73 százalékát az adókból befolyó összeg adja. Továbbá elmondta, hamarosan elkezdődhetnek a munkálatok a szabadkai Népszínház belső terében.

Négy közvállalat igazgatóját is kinevezték a VKT 28-ik rendes ülésén. Eredetileg 16 napirendi pontról döntöttek volna, de ez kiegészült Tomislav Žigmanov lemondásáról szóló javaslat elfogadásával.

Dr. Pásztor Bálint, a Városi Képviselő-testület elnöke a testület napirendi pontjait ismertető sajtótájékoztatón a város mezőgazdasági földterületei védelme, rendezése és használata évi programja kapcsán elmondta, ez olyan tervezet, amelyet minden évben elfogad a vkt. Erre a mezőgazdasági minisztériumnak kell jóváhagyást adnia, ami meg is történt. Ennek a programnak a legfontosabb részét az állami földek bérbeadása jelenti.

–Egyre kevesebb földterülettel rendelkezik az ország, lévén, hogy a polgárok, nagyon helyeselhető módon, visszakapják a vagyonukat a vagyonvisszaszármaztatás folyamatában. Így egyre kevesebb olyan állami földterület marad, amit bérbe lehet adni. A bérbeadásból megvalósított bevételnek a 40 százaléka a város bevételt képezi, ilyen címen valamivel több, mint 106 millió dinár bevételre fog a város szert tenni, annak ellenére is, hogy, mint említettem, egyre kisebb az a földterület, amit bérbe lehet adni.

Ez azért fontos, mert a város az ebből a tevékenységből megvalósított bevételt teljes egészében a mezőgazdasági fejlesztések megvalósítására fordítja. Példaértékű a költségvetés megvalósítása az eltelt háromnegyed évben, ésszerű az eszközök felhasználása – fogalmazott a vkt elnöke.

–Köszönettel tartozunk a polgároknak, akik fizetik az adót, ami a város bevételét képezi, illetve azoknak a gazdasági társaságoknak, amelyek szabadkaiakat alkalmaznak, és folyósítják a bérek utáni adót. Az utóbbi megvalósulása 72, 33 százalékos, a vagyonadóból származó bevétel pedig 71,60 százalékban valósult meg. A költségvetés megvalósulása pedig összességében 66 százalékos volt szeptember végéig. Azt gondolom, hogy ezek nagyon jó számok – hallottuk dr. Pásztor Bálinttól.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..