home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Ülésezett Szabadka Város Képviselő-testülete
Szakáll Laura
2022.10.07.
LXXVII. évf. 40. szám
Ülésezett Szabadka Város Képviselő-testülete

Módosult Szabadka 2022. évi költségvetése — egyebek mellett erről döntöttek a városi képviselő-testület 27. rendes ülésén, melyen 22 napirendi pontot vitattak meg.

A költségvetés megvalósulása a tervezett ütemben halad. Az év végéig csaknem százszázalékos lehet — nyilatkozta Nágel János. A Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője hozzátette, nem történt jelentősebb eltérés a decemberben előzetesen tervezett bevételi és kiadási összegeket tekintve.

— Enyhe növekedés lett alkalmazva a költségvetésben. A mai módosítás főleg technikai kérdés volt, mivel most lett elosztva, beépítve a költségvetésbe a tavalyi évben fennmaradt költségvetési többlet, 512 millió dinár értékben, illetve megtörtént az időközben a köztársaságból és a tartományból megérkezett transzfereszközöknek az elosztása.

Dr. Pásztor Bálint, a vkt elnöke az ülés napirendi pontjait ismertető sajtótájékoztatón köszönetet mondott a város területén működő társaságoknak, valamint a polgároknak.

— Nekik köszönhető, hogy a város költségvetésének a bevételi oldala ilyen állapotokat mutat, hiszen cégek foglalkoztatják a szabadkaiakat, és a személyi jövedelem után fizetendő adó egy része a város költségvetését jelenti. Az, hogy a bérek után befolyt adó szintje nem csökken, bizonyítja, hogy működik a gazdaság, működnek a cégek Szabadkán, és a foglalkoztatottaknak kifizetik a béreket. A polgároknak pedig azért tartozunk köszönettel, mert fizetik az ingatlanadót. Annak ellenére, hogy az utóbbi két évben az ingatlanadót nem emelte a város, az ebből befolyó bevétel egyre nagyobb, ami azt jelenti, a polgárok fegyelmezettek, amiért én szeretnék köszönetet mondani. Ami a költségvetés kiadási oldalát illeti, elsősorban azért van szükség erre a pótköltségvetésre, mert beterveztük azokat az összegeket, amelyeket az elmúlt időszakban a tartománytól és a köztársaságtól sikerült fontos projektumokra biztosítani. Az egyik ilyen a Népszínház épületének a befejezése, erre 274 millió dinár érkezett a tartománytól, 170 millió az utaknak a felújítására, illetve a köztársaságtól 230 millió dinár a palicsi wellnessközpont építésének a folytatására.

Királyhalom település és a Központ II. helyi közösség egy része általános szabályozási tervének a kidolgozása is megkezdődik — ezt is elfogadták a vkt ülésén. Csantavéren, illetve az első vízgyár területén új kutak épülnek, a Zorka helyi közösség területén négy utcában létesül a közeljövőben vízhálózat. Ezek a projektumok részben az idei év végéig, részben a jövő év első felében valósulnak meg. Az eszközök egy részét a most módosított pótköltségvetés, a munkálatok második szakaszához szükséges pénzt pedig a jövő évi költségvetés tartalmazza majd.

A testület négyéves megbízatásra Sonja Mandićot nevezte ki a Palicsi Állatkert élére. Több közvállalat idei évi működési tervének módosítása is napirenden szerepelt, valamint a vendéglátó, a kisipari és kereskedelmi létesítmények nyitvatartási idejét is meghatározták.

Fényképezte: Slobodan Gabrić

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..