home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Újvidéki 4DX: nem olcsó, de ráz
Pásztor-Kicsi Gergely
2016.08.21.
LXXI. évf. 33. szám
Újvidéki 4DX: nem olcsó, de ráz

Újvidéken, a Big bevásárlóközpont mellett nemrég új mozi nyílt, a CineStar Novi Sad 4DX. Nem szokványos mozi ez: a hagyományos 2D-s és 3D-s vetítéseken kívül 4DX formátumban is vetít, mely az egész estés filmeket a néző alatt mozgó székekkel és egyéb nézőtéri effektusokkal tálalja. Emellett olykor operát, színházi előadásokat is a vászonra enged.

Zoran Savić, a mozi igazgatója elmondta, hogy a CineStar mozik Szerbiában több formátumra is exkluzív szerződést írtak alá.

— Az egyik ilyen az IMAX, mely sajnos még nem ért el Szerbiába, de Belgrádban talán hamarosan lesz. Az EXTREME már Újvidéken is elérhető, a legnagyobb termünkben kapott helyett: a világ legerősebb projektorfajtájával bír (benne van a Guinness-rekordok könyvében is), a 120 négyzetméteres, ezüstbevonatú vászon visszaveri a fényt a közönség felé, az extrahangerőről és -hangminőségről pedig a mélynyomó hangszórók (subwoofer) gondoskodnak. Ezért EXTREME a formátum neve: extrém erős minden, és akár 30 százalékkal is növeli a filmnézés közbeni adrenalinszintet — mondta Savić.

A legnagyobb érdeklődés viszont egyértelműen a 4DX formátumot övezi, mely Európában Újvidéken kívül mindössze tizenkét városban érhető el.

A formátum különlegessége az, hogy a film nézőtéri effektusokkal bővül: az ülések előre-hátra, jobbra-balra és fel-le mozognak, fényeffektusok, köd, szél, vízpára, illatok és szagok stb. igyekszenek kiterjeszteni az illúziót, és mélyebben bevonni a nézőt a filmbe, egy kis vidámparki érzetet adva a vetítésnek.

Egyszersmind Savić figyelmeztet, hogy a 4DX nem való mindenkinek: állapotos nőknek, kisgyermekeknek, epilepsziásoknak, valamint azoknak, akik bizonyos mozgások alatt (pl. buszon) rosszul érzik magukat. Nem olyan erősen mozognak ezek a székek, de azért nem árt az óvatosság.

A CineStar nem csak filmeket vetít: a Spektakl program keretében operát, balettet, koncerteket is láthat a néző.

— Vagy éppen nagyobb sporteseményeket — teszi hozzá Savić. — Ez lehetővé tenné a sportszerető embereknek, hogy különleges környezetben és atmoszférában, közösen nézzék a mérkőzéseket. De elsősorban balettre és operára számíthatnak a nézők. Híres, nagy színházak előadásait fogjuk közvetíteni, például a Leningrádi Balettét — mondja.

De térjünk egy kicsit vissza a 4DX-hez. A formátum „tesztelésére” a legújabb Star Trek-filmet használtam, mely — mint kiderült — nagyon jó választás volt. Kezdjük a negatívumokkal: a technológia sajnos még korántsem tökéletes, a programozók nem igazán tudják, hogyan kell használni. Konkrétabban: a vízpára közönségbe való fújása mindig hangos szisszenéssel jár (szerencsésebb lenne talán csak a hangosabb jelenetek során használni), a füst pedig olykor még a következő jelenet során is a teremben van, amikor is a filmben már nyoma sincs. Szagot én csak egyszer éreztem, a székeket túl gyakran rezegtetik alattunk, például akkor is, ha egy szereplő a földre rogyik (ami azt az érzetet kelti, hogy a figurák terminátornyi súlyúak). Ez utóbbi egyébként valószínűleg abból fakadhatott, hogy érezték: a székek mozgatása egyértelműen a leghatásosabb az effektusok közül. A 4DX akkor remekelt igazán, amikor egy-egy nagyobb űrcsata alkalmával megmozdultak alattunk a székek, és arcunkba fújt a szél. A filmélményhez ez a technika ilyenkor valóban hozzáad valamit, ezért szerintem epikus méretekkel, nagy robbanásokkal dolgozó filmeket érdemes nézni 4DX-ben. Ez az egyetlen moziformátum, ahol Michael Bay filmjeit előnyben kell részesíteni (bár ilyen moziba eleve nem Lars Von Triert megy nézni az ember).

Mindenképpen figyelembe kell venni, hogy ez a mulatság nem olcsó: a 4DX-re 315 dinár a felár, és ha a vetítés a 4DX mellett még 3D-s is, akár 800 dinárba is belekerülhet a jegy. A hagyományos vetítésekre viszont valamivel olcsóbb is, mint a konkurenciánál. Emellett a CineStarnak kiterjedt kedvezményrendszere van (bár ezek a 4DX- és a Spektakl vetítésekre nem vonatkoznak). Most csak a Cineutorakot említsük, mely akció keretében kedden minden jegy olcsóbb. A további részletek megtalálhatóak a mozi honlapján.

A CineStar területén egyébként két szülinapozó is helyet kapott, ahol a gyerekek népszerű filmfigurákkal tölthetik el a zsúrt, és végül egy filmet is megnézhetnek közösen, amíg a szülők a két bár valamelyikében töltik el az időt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..