home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Újvidék elesett
Orosz Ibolya
2004.10.06.
LIX. évf. 40. szám

NÁNDORFEHÉRVÁRI CSATA. Tomislav Nikoliæ, a Szerb Radikális Párt elnökhelyettese a választások második fordulója előtt úgy nyilatkozott: Vajdaság már az övék, a legtöbb községben a radikálisok jutottak hatalomra, s délre is terjeszkednek. Mindenekelőtt a fővárosra, Belgrádra gondolt, amelyet a válasz...

NÁNDORFEHÉRVÁRI CSATA. Tomislav Nikoliæ, a Szerb Radikális Párt elnökhelyettese a választások második fordulója előtt úgy nyilatkozott: Vajdaság már az övék, a legtöbb községben a radikálisok jutottak hatalomra, s délre is terjeszkednek. Mindenekelőtt a fővárosra, Belgrádra gondolt, amelyet a választások második fordulójában vesznek be. Azt követően persze, hogy a tartományi székváros, Újvidék az övék lesz, mert a hágai börtönben, vizsgálati fogságban ülő Šešelj vajda kedvence, Maja Gojkoviæ biztosan nyer a DP jelöltje, Borislav Novakoviæ ellen. Sajnos, ez utóbbi jóslata beigazolódott: Újvidék elesett, a radikálisok jelöltje ül majd be a polgármesteri székbe. Maja Gojkoviæ lesz a tartományi székváros polgármestere. A CeSID vasárnap éjszakai adatai szerint mindössze 1200 szavazattal nyert. De nyert.
Érdekességként említjük, hogy a kampánycsend előtti napon, csütörtökön Jelisaveta Karaðorðević hercegnő a Blic napilapban egy teljes oldalon szívhez szóló levelet intézett az újvidékiekhez (azt, hogy fizetett politikai hirdetés volna, sehol sem tüntették fel). Ebben a levélben azt írja: a politikai élet sötét színpadán világosságra van szükség, s ez a fény (mint a szerbek történelmében nem először) most is Újvidékről érkezik. Ez a fény pedig megmutatja Szerbiának a helyes utat. A szerbiai elnökválasztás alkalmával, írja a hercegnő, Boris Tadićot támogatta. ,,Most ugyanilyen okból Maja Gojković megválasztását támogatom, mert Újvidék városában ő jelenti a legjobb megoldást'...
A nagyfokú érdektelenség mellett megtartott vasárnapi választásokon a fővárosban, Belgrádban is szoros küzdelem volt a Demokrata Párt és a radikálisok polgármesterjelöltje között. Nem végleges adatok szerint Nenad Bogdanoviæ (Demokrata Párt) mindössze egy (1) százalékkal kapott több szavazatot, mint Aleksandar Vuèiæ (SZRP). Belgrádban a radikális gratulált a győztesnek, Újvidéken pedig a demokrata a radikálisnak.
MEGBÍZOTT POLGÁRMESTEREK?! Lapzártakor (hétfőn reggel) a helyzetelemzők még nem bocsátkoztak a történtek kiértékelésébe. Voltak, akik csak hangosan felvetették: megeshet, hogy a radikálisok jó szerepléséhez annak is köze van, hogy a négy tábornok hágai kiadatásának határidejét éppen a választásokhoz ,,idomították'. A választások kimenetelében továbbá szerepet játszhatott az is, hogy a hágai főügyész, Carla del Ponte (már megint) a választások előtt érezte fontosnak felkeresni Belgrádot. A külföldnek viszont erre az a válasza: Ugyan, kérem, magunknál mindig választások vannak! Így igaz. Ez a vasárnapi szavazás éppen a kilencedik volt a Miloševiæ utáni éráben. S hogy újabb választások előtt állunk, azt Predrag Markoviæ, a szerb parlament elnöke jelentette be -- a kampánycsend idején, ami megengedhetetlen, több mint bortányos. A parlament elnöke azt mondta, hogy Szerbia új alkotmányának kidolgozása után módosulnak majd a választási törvények, így minden szinten -- köztársasági parlament, tartományi parlament, önkormányzatok, polgármesterek -- választásokra kerül sor. A most megválasztott polgármesterek mandátuma, mondta, csak meghatározott időre szól... Ami hétköznapi nyelvre lefordítva annyit jelent, hogy a vasárnapi szavazással nem zárult le a választási kampány, hanem folytatódik. Irgalmazzanak nekünk az egek...
ZOMBOR. Zomborban a Demokrata Párt jelöltje, dr. Jovan Slavkoviæ nyerte meg a választást -- sikerült maga mögé utasítani a radikálisok jelöltjét, Stevan Kesejiæet, aki pedig az első fordulóban jobb eredménnyel végzett. Zomborral kapcsolatban egyébként a múlt héten (Második forduló! című írásunkban) nem teljes adatokat közöltünk, s pontatlanság is becsúszott. Helyesbítünk. Zombor község képviselő-testületében a mandátumok megoszlása a következő: Szerb Radikális Párt 17, Demokrata Párt 15, Szerbiai Demokrata Párt 6, Együtt--Miodrag Sekuliæ SZMM--NDP 5, G17 Plusz 4, Vajdasági Magyar Szövetség 3, VMDK--VSZL 3, Szerbia Ereje Mozgalom 3, Új Szerbia 3, Szerbiai Szocialista Párt 2.
MENEKÜLTSÁTUST KAPTAK. Menekültstátust kapott Magyarországon a Sötét család, amely a folyamatos zaklatások miatt hagyta el Vajdaságot. ,,Sötét László és felesége, valamint Klementina és Denisz nevű gyermekeik számára kérelmükre a menekültstátust kivételes méltányosságból megadtam' -- mondta a belügyminiszter, Lamperth Mónika. A belügyminiszter indoklása szerint a magyar család olyan zaklatásnak volt kitéve a Vajdaságban, ami ,,végső elkeseredésig vezetett' -- így jutottak arra a döntésre, hogy ,,végérvényesen elhagyják hazájukat'. Lapértesülések szerint a szabadkai család házat is kap Magyarországon, de arról, hogy hol, a családfő még a múlt héten nem tudott nyilatkozni.
Budapesten szerdán este kövekkel dobálták meg Szerbia és Montenegró külügyminisztériumának épületét, amelyen betört három ablak. A magyar külügyminisztérium sajnálatát fejezte ki az incidens miatt, a rendőrség pedig --rongálás vétsége miatt -- eljárást indított ismeretlen elkövetők ellen.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..